Vastagbélrák, végbélrák

A vastagbélrákok, végbélrákok többsége az úgynevezett polipokból alakul ki. A polipok rákmegelőző állapotoknak tekinthetőek: önmagukban még nem jelentenek rosszindulatú elfajulást, később azonban vastagbélrák, illetve végbélrák alakulhat ki belőlük.

Mik a vastagbélrák tünetei? Korai stádiumban a vastagbélrák még nem okoz tüneteket, később viszont - a daganat helyétől függően - többféle tünetre lehet számítani. A vastagbélrák legjellemzőbb korai tüneteként a hasmenés és a székrekedés, valamint a véres széklet említhető.

A vastagbélrák kimutatására többféle szűrővizsgálati módszer is létezik, ezek azonban nem egyforma megbízhatóságúak. A legpontosabb módszer a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia). Javasolható még a CT-kolonográfia is, ami a kolonoszkópia után a második legpontosabb szűrőmódszer.

A vastagbélrák kezelésében főként a sebészi beavatkozás, valamint a kemoterápia és a célzott daganatellenes kezelések kombinációja lehet hatékony. A korai stádiumban megműtött vastagbélrákoknál akár teljes gyógyulás is elérhető. Bővebben a vastagbélrák kezeléséről >>

Korai és későbbi tünetek

Felismerhető-e időben a vastagbélrák?

 • Kérdések és válaszok a vastagbélrákszűrésről

  Mennyire megbízhatóak a székletvértesztek? Mit érdemes tudni a patikákban is kapható tesztekről? Mikor várható hazánkban is a szervezett, népességszintű vastagbélrákszűrés bevezetése? Kik azok, akiknek rögtön a kolonoszkópia javasolt? Prof. dr. Wittmann Tibor és dr. Tulassay Zsolt válaszoltak.

 • A vastagbélrák szűrése

  A vastagbélrák szűrése elvégezhető a legegyszerűbb, de legkevésbé pontos székletvérteszttel, az ennél jóval pontosabb CT-kolonográfiával, valamint a legpontosabb kolonoszkópiával, vagyis vastagbéltükrözéssel. Hogyan zajlanak és mennyire megbízhatóak ezek a vizsgálatok?

 • Vastagbéltükrözés - kolonoszkópia

  Mi a kolonoszkópia célja, mit várhatunk a vizsgálattól? Hogyan zajlik a kolonoszkópiás vizsgálat? Hány éves kortól ajánlott kolonoszkópiát végeztetni?

 • CT-kolonográfia

  Hogyan zajlik a vizsgálat és hogyan kell rá felkészülni? Mik a főbb különbségek a kolonoszkópiához képest? Mekkora érzékenységgel ismeri fel a vastagbélpolipokat a CT-kolonográfia? Összegyűjtöttük a CT-kolonográfiával kapcsolatos leggyakoribb kérdéseket.

Ki kaphatja meg a modern gyógyszereket?

 • Átláthatóbb gyógyszer-finanszírozásért küzd a Gyógyulj Velünk Egyesület

  A betegek számára átláthatatlan és nem biztosítja az esélyegyenlőséget az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) úgynevezett egyedi méltányossági eljárása, amely keretében olyan gyógyszerekhez kérvényezhetünk finanszírozást kezelőorvosunk segítségével, amelyeket az adott betegségtípusban az OEP egyébként nem támogat - jelenti ki az emésztőszervi daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület (GYVE). A civil szervezet embertelennek tartja, hogy rákbetegeknek hosszú heteken át kell várakozniuk a finanszírozó válaszára, majd elutasítás esetén azzal a tudattal kell élniük, hogy lenne számukra hatékony terápia, de azt nem kaphatják meg.

További cikkek a vastagbélrákszűrésről:

 • Ezért fontos a minél precízebben elvégzett kolonoszkópia

  A vastagbélpolipok újbóli megjelenésének esélyei főként a korábban eltávolított polipok méretével, számával és szövettani jellemzőivel függnek össze. Nemrég kiderült, hogy ezeknél fontosabb előrejelző a kolonoszkópiás polipeltávolítás precizitása.

 • A vastagbéltükrözés altatásban a legkényelmesebb

  Mind a betegnek, mind az orvosnak kényelmesebb a vastagbéltükrözés, ha azt altatásban végzik - állapították meg a budapesti Semmelweis Egyetem kutatói, Szegő Eszter, Iványi Zsolt, László András és Gál János.

Megelőzés

Rákmegelőző állapotok

Bevezetésre kerül-e 2017-ben az országos szintű vastagbélrákszűrés?

 • Minden nap 40 ember szembesül vastagbélrákkal

  Minden egyes munkanapon 40 ember tudja meg Magyarországon, hogy vastagbélrákja van, közülük húszan meghalnak a betegségben. Az egészségpolitika 2017-re ígéri, hogy lesz végre országos szintű vastagbélrák szűrőprogram, a daganatos betegek által alapított Gyógyulj Velünk Egyesület hangsúlyozza: nem csúszhat tovább a bevezetés.

Gyógyulástörténet

 • Gyógyult rákbetegektől kérdeztem meg, mit tegyek - interjú Péter Máriával

  Péter Máriának nemrég jelent meg saját gyógyulásáról írt könyve, Öt éven túl címmel. A szerzőt arról kérdeztük, hogy honnan kaphat segítséget egy rákbeteg, és mi az, amit mindenképpen érdemes megtennie a saját gyógyulása érdekében. Valóban hozhat pozitív lelki változásokat egy daganatos betegség? Szükség van-e kiegészítő kezelésre, és ha igen, milyenre?

 • Egy könyv a gyógyulás útjáról - hogyan éljük túl az első öt évet?

  Meg lehet-e gyógyulni egy daganatos betegségből, és ha igen, hogyan? Ezt a kérdést egyszer mindenki felteszi, aki - közvetve vagy közvetlenül - kapcsolatba került a rák valamely típusával. Nincs biztos válasz, egyedi történetek viszont vannak. Egy ilyen történetet mesél el Péter Mária is, akit több mint öt éve diagnosztizáltak végbélrákkal, mára azonban tünetmentes és kiegyensúlyozott.

Jár-e fájdalommal a vastagbéltükrözés?

 • Érdemes rákérdezni a fájdalomcsillapítási lehetőségekre

  Az altatásos vastagbéltükrözéshez vagy gyomortükrözéshez sokszor csak magánellátás keretében lehet hozzáférni, ugyanakkor a vizsgálattól tartók számára mindenképp érdemes a helyi szakrendelőben vagy kórházban rákérdezni, hogy milyen fájdalomcsillapítási lehetőséget tudnak nyújtani, illetve van-e lehetőség altatásra - javasolja dr. Csomós Ákos, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság elnöke.