3D mammográfia

Daganatok.hu 2022. július 15.
Megosztás:

A 3D mammográfia (más néven emlő tomoszintézis) egy olyan képalkotó vizsgálat, amely több röntgenfelvételt kombinál, hogy háromdimenziós képet hozzon létre a mellről. Szűrővizsgálatként és a mellproblémák okainak (például a mell fájdalma, gyanús csomók, a mellbimbó váladékozása) kivizsgálására alkalmazható.

Miért alkalmazzák a 3D mammográfiát szűrővizsgálatként?

A 3D mammográfiát szűrővizsgálatként történő alkalmazását az emlőrák kimutatására olyan nőknél alkalmazzák, akiknél a vizsgálat idején nem tapasztalhatók a betegség jelei vagy tünetei.

Amennyiben mellrákszűrésre használják, a 3D mammográfiás gépek 3D képeket és szabványos 2D mammográfiás képeket készítenek, mivel mindkét képtípusnak van előnye bizonyos emlőrendellenességek észlelésében. A 2D képek ugyan önmagukban is igazán jó minőségűek, a 3D mammográfiás gépek azonban körbefordulások által több képet készítenek, amelyek sokkal részletesebbek, így együttes alkalmazásukkal pontosabb eredmény kapható. A 3D mammográfiás vizsgálat standard mammográfiával kombinálva:

  • Csökkenti a további képalkotások szükségességét. Amikor az orvosok rendellenességeket észlelnek a standard mammográfiás képeken, további képalkotó vizsgálatokat javasolhatnak, ami lelkileg is megterhelő lehet, de a 3D mammográfiás vizsgálat standard mammográfiával való kombinálása csökkenti az esetleges utóvizsgálatok szükségességét.
  • A szűrés során valamivel több rákos megbetegedést mutat ki, mint a hagyományos mammográfiás vizsgálat önmagában. A 3D mammográfiás vizsgálat standard mammográfiával kombinálásával körülbelül eggyel több emlőrákot diagnosztizálnak (1000 szűrésre vonatkoztatva), összehasonlítva a hagyományos mammográfiával.
  • Megkönnyíti a mellrák kimutatását olyan nőknél, akiknél több a sűrű mellszövet (támasztószövet), mivel a 3D kép lehetővé teszi az orvosok számára, hogy ezen területeken túli szövetek állapotát is lássák. (Mind a sűrű emlőszövet, mind a rákos elváltozások fehérnek tűnnek a szabványos mammográfián, ami megnehezítheti az emlőrák kimutatását a több támasztószövetből álló mellekben.)

Mivel jelenleg nincs elég klinikai bizonyíték, hogy a 3D mammográfiás vizsgálatok nagyobb mértékben csökkenthetik az emlőrákban való elhalálozás kockázatát, mint a hagyományos mammográfiás vizsgálat önmagában, az emlőrákszűrésre vonatkozó legtöbb irányelv nem írja elő, hogy a nőknek a 3D mammográfiát kell választaniuk a hagyományos mammográfiákkal szemben, bár egyes esetekben az emlőállomány összetétele miatt a 3D vizsgálatok adják a teljes körű eredményt.

A 3D mammográfia kockázatai

A 3D mammográfiás vizsgálat biztonságos eljárás, de mint a legtöbb képalkotó vizsgálat, ez is bizonyos kockázatokat rejt magában, beleértve az alábbiakat:

  • A 3D-s mammográfiás röntgenfelvételek segítségével képet készít a mellről, ami alacsony szintű sugárzásnak teszi ki a vizsgált pácienst. Mivel a 3D-s mammográfiát általában egy szabványos mammográfiával kombinálják, a sugárzás szintje magasabb lehet, mint egy szabványos mammográfiás vizsgálat esetében. A legújabb 3D mammográfiás gépek azonban egyszerre 3D és 2D képeket is készíthetnek, ami csökkenti a sugárzás mennyiségét.
  • A 3D mammográfia olyan rendellenességet is azonosíthat, amely további vizsgálatok után jóindulatúnak vagy a normál szövetnek megfelelőnek bizonyul. Ezt hamis pozitív eredménynek nevezik, és szükségtelen szorongást okozhat, ha további képalkotáson és vizsgálaton, például biopszián esik át a páciens a gyanús terület további felmérése érdekében.
  • A vizsgálat nem képes minden daganatos elváltozást kimutatni. Előfordulhat, hogy a 3D mammográfiás vizsgálat nem képes észlelni a nagyon kisméretű daganatot vagy a nehezen látható területen található rákos burjánzást.

Hogyan érdemes felkészülni a 3D mammográfiás vizsgálatra?

A 3D mammográfiára való felkészüléshez:

  • A vizsgálatot érdemes olyan időpontra ütemezni, amikor a mellek a legkevésbé érzékenyek. Amennyiben a páciens még nem esett át a menopauzán, ez az időszak általában a menstruációt követő héten van. A mellek nagy valószínűséggel érzékenyebbek a menstruáció idején és az azt megelőző héten.
  • A 3D mammográfiára érdemes elvinni a korábbi mammográfiás képeket, hogy a radiológus összehasonlíthassa őket az új képekkel.
  • A mammográfiás vizsgálat előtt kerülni kell a dezodorok, púderek, testápolók és parfümök használatát a mellen és azok környékén, mivel ezen kozmetikai termékekben lévő fémrészecskék zavarhatják a képalkotást.

Hogyan történik a 3D mammográfia?

A páciens a vizsgálóhelyen kap egy köpenyt, és megkérik, hogy vegye le az ékszereit és a ruháit deréktól felfelé. Ennek megkönnyítése érdekében érdemes aznap kétrészes ruházatot viselni. Az eljárás elvégzéséhez egy 3D mammográfiás vizsgálatra alkalmas röntgenkészülék előtt kell állni. A technikus a mellet a készülékhez pozícionálja és egy speciális műanyag eszközzel/lappal összenyomja minimális időtartamra (ez enyhe, átmeneti kellemetlen érzéssel járhat), valamint segít elhelyezni a fejet, a kart és a törzset, hogy az emlőről a legoptimálisabb és legeredményesebb felvétel készüljön. A technikus megkérheti a pácienst, hogy álljon egy helyben, és tartsa vissza a lélegzetét néhány másodpercig, hogy minimálisra csökkentse a mozgást. Ezután a 3D mammográfiás készülék az egyik oldalról a másikra mozog, miközben képeket készít, majd a folyamat megismétlődik a másik mellen is. Egy vizsgálat alkalmával mindkét emlőt két irányból felvételezik.

A 3D mammográfiás eredmények kiértékelése

A 3D mammográfiás vizsgálat során gyűjtött képeket egy számítógép szintetizálja, hogy 3D-s képet készítsen a mellről, melyek egészben elemezhetők vagy kis részletekben vizsgálhatók a nagyobb részletezés érdekében. Mellrákszűrési célokra a gép szabványos 2D mammográfiás képeket is készít.

A radiológus szakorvos megvizsgálja a képeket, hogy olyan rendellenességeket keressen, amelyek mellrákra utalhatnak. Amennyiben bármilyen eltérést észlel (általában a rendelkezésre álló régebbi mammográfiás képek alapján), megállapítja, hogy szükség van-e további vizsgálatokra. Az emlőrák további vizsgálatai közé tartozhat az ultrahang, az MRI vagy ritkább esetben a biopszia (szövettani vizsgálat) a gyanús sejtek eltávolítására a testszövetek elemzésére.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: