Gyakran ismételt kérdések a tüdőszűréssel kapcsolatban

Daganatok.hu 2022. július 13.
Megosztás:

Azon páciensek esetében, akiknél nagyobb a tüdőrák kialakulásának a kockázata, a szakorvosok javasolják az évente egy alkalommal történő tüdőszűrő vizsgálatot. De vajon vannak-e kockázatai a rendszeres tüdőszűrésnek?

Milyen esetekben javasolt a tüdőszűrés?

Az alábbi esetekben ajánlott az évenkénti tüdőszűrő vizsgálat:

  • 18 év feletti dohányzók
  • 50 és 80 év közötti életkor (dohányzók és nemdohányzók esetében egyaránt)
  • legalább 20 "csomagév" cigaretta elszívása (a napi elszívott csomagok számát meg kell szorozni a "dohányzás" idejével, tehát például 20 csomagév esetében vagy naponta egy csomag cigaretta elszívása 20 év alatt vagy napi két csomag cigaretta elszívása 10 évig)
  • amennyiben a páciens az elmúlt 15 évben szokott le a dohányzásról.

Mennyire hatékony a tüdőszűrés?

A tüdőszűrő vizsgálatokon részt vevő páciensek csak kis részénél diagnosztizálják a tüdődaganatot, általában 300 betegből körülbelül egynél. Ez kevésnek tűnhet, de a szűrővizsgálat hatékonysága nagyjából ugyanolyan vagy jobb, mint az emlőrák és a vastagbélrák szűrés esetében.

Van-e potenciális kockázata a rendszeres tüdőszűrésnek?

Az alábbi két kockázata lehet a tüdőszűrésnek:

  1. A röntgenfelvétel során néha látható egy kis folt (úgynevezett csomó), de ezek 95 százaléka általában csak egy jóindulatú, kisméretű heg a tüdőben, amelyről szűrés nélkül soha nem tudnánk. Mivel ez szorongásra és aggodalomra adhat okot, további vizsgálatokra (például biposzia és szövettani vizsgálat) is szükség lehet a tüdőrák kizárása miatt.
  2. A röntgenberendezés kis dózisú sugárzást bocsájt ki. A tüdőszűrés évente egy alkalommal javasolt, a dózisok azonban összeadódnak. Jelenleg nem ismert, hogy az évek során ez milyen hatással van az egészségre, de nagyon kicsi a kockázata annak, hogy ez daganatos megbetegedést okozzon.

A szűrés előnyei felülmúlják-e annak kockázatait?

A rendszeres tüdőszűrések előnyei még mindig felülmúlják a minimális kockázatok hátrányait. A tüdőráknak a korai szakaszban nincsenek tünetei, így szűrés nélkül a legtöbb betegnél már csak akkor derül ki, ha már nagyméretű, áttéteket okoz vagy a gyógyulás esélye már minimális. A tüdőrákban szenvedő betegek körülbelül 80 százalékánál van esély arra, hogy 5 évvel később még életben maradjanak, amennyiben az első stádiumban diagnosztizálják és kezelik őket. A tüdődaganatos betegeknek azonban csak körülbelül a 16 százalékát diagnosztizálják még a rák terjedése előtt. Nagyobb méretű és áttétet okozó tüdődaganatok esetében az ötéves túlélési arány pedig csak körülbelül 4 százalék.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.