Tüdőrákszűrés

Megosztás:

Nagyon fontos a tüdőszűrésen való rendszeres megjelenés! A mellkasröntgen-felvételekkel felfedezett tüdőrákos betegek körében a betegség stádiummegoszlása kedvezőbb, és a sikeresen operáltak aránya duplája a panasszal felfedezettekhez képest. A tüdőgyógyász szakmai kollégium állásfoglalása szerint a 40 év feletti dohányosok évenkénti ernyőfénykép-szűrése mindenképpen indokolt, ám az ernyőfénykép-szűrőpark modernizálása elengedhetetlen.

Tüdőgondozó intézetek és szakrendelők

A tüdőrák az a rákféleség, amelynél a megelőzésnek legnagyobb lehetősége és esélye van. Ennek pedig egyetlen és leghatásosabb módja a dohányzás abbahagyása, mely még költségekkel sem jár, hanem megtakarítást eredményez. Bizonyított ugyanis, hogy a tüdőrákos megbetegedések 83%-áért, (férfiakban 85, nőkben 75%) egyedül a dohányzás felelős. Mindenkinek elemi érdeke tehát - és ezt nem lehet eleget hangsúlyozni - hogy ne dohányozzék, vagy ha már dohányzik, azt mielőbb hagyja abba. Ezzel nem csak a tüdőrákban, hanem sok más rákféleségben való megbetegedés veszélyét csökkenthetjük, és a dohányzás sok egyéb ártalmától is megkímélhetjük szervezetünket.

A dohányzók számára erősen megfontolandó, hogy a dohányzás abbahagyása után tíz évvel a volt dohányosokban a tüdőrák kialakulásának kockázata oly mértékben csökken, hogy gyakorlatilag alig magasabb a nem dohányzóknál észlelt kockázat szintjénél!

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.