Hodgkin-kór

Harminc évvel ezelőtt még nagyon kevés ember gyógyult meg a Hodgkin-kórból. Manapság, a modern terápiás módszerek alkalmazásának köszönhetően a frissen diagnosztizált Hodgkin-kóros betegek nagyobb része gyógyítható. A teljes felépülésre való lehetőség annak arányában növekszik, ahogyan a kutatók és a klinikusok újabb és újabb hatékony kezeléseket találnak.

 • Mi a Hodgkin-kór?

  A Hodgkin-kór a limfómák egyik típusa. A limfómák a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedései.

 • A Hodgkin-kór megállapítása (diagnosztizálása)

  Hodgkin-kór gyanúja esetén az orvos kikérdezi a pácienst betegsége előzményeiről és keletkezésének történetéről, majd alaposan megvizsgálja. Az orvos laboratóriumi vizsgálatokat, valamint képalkotó vizsgálatokat (pl. röntgen, CT, izotóp, ultrahang) kér.

 • Kontrollvizsgálatok, utógondozás

  A Hodgkin-kór miatt kezelt személyek rendszeres kontrollvizsgálata nagyon fontos. A kezelőorvosok betegeiket több évig rendszeresen ellenőrzik. A visszaesés (relapszus) a terápiát követő első 2 évben a leggyakoribb. Ritka, késői mellékhatásként más típusú daganatos betegség alakulhat ki.

Betegtörténet

 • Egyszerűnek tűnő fájdalom, tapintható nyirokcsomó

  23 évesen szembesültem a daganatos megbetegedéssel, a Hodgkin-kórral. Szerencsésebbnek mondhatom magamat, mint nővérem. Ő csupán 17 éves volt, amikor megtudta, hogy beteg. Alattomos, rejtőzködő betegségről van szó, amely, ha időben felismerik, jól kezelhető és teljesen gyógyítható. Nekünk sikerült a gyógyulás, most szeretnék másoknak is erőt és kitartást adni a történetemmel, mert mindig van remény!

 • A Hodgkin-kór tünetei

  A Hodgkin-kór legáltalánosabb tünete a nyirokcsomók fájdalmatlan megnagyobbodása a nyak és/vagy a hónalj/ak és/vagy a lágyékhajlatok területén, és/vagy a mellkasban és a hasban.

 • A Hodgkin-kór kezelése

  A Hodgkin-kór kezelésének tervezése összetett folyamat. A kezelés megkezdése előtt a beteg másik orvos véleményét is kérheti a diagnózisról és a kezelési tervről.

 • A daganatos betegségek kutatásának ígérete

  A kutatók és a klinikusok hazánkban is intenzíven tanulmányozzák a Hodgkin-kórt. Megpróbálnak minél többet megtudni a lehetséges kórokokról és a megelőzési lehetőségekről.