Nyelőcsőrák

A nyelőcsőrák hazánkban és általában Európában, Észak-Amerikában ritkábban előforduló megbetegedés. Földrajzi régiók szerint az összes tumor közül ennek előfordulása mutatja a legnagyobb ingadozást.

A nyelőcsőrák (laphámrák-típusának) kialakulásának valószínűsége igen erőteljesen nő a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás esetén. Mivel a két szer egymás hatását felerősíti, mindkettő rendszeres "élvezete" a kockázatot igen nagymértékben - akár 40-szeresére - növeli, elsősorban a laphámrák esetében.

  • A nyelőcső és a nyelőcsőrák

    A nyelőcső egy kb. 25 cm hosszú izmos falú cső, amelyen keresztül a táplálék a gyomorba jut. A nyelőcső a szájüregben kezdődik és a gyomorba való csatlakozással ér véget, ahol egy záróizom található. A záróizom elernyedésével a falat a gyomorba kerül.

  • Mik a nyelőcsőrák sajátosságai, tünetei?

    Korai szakaszban nem okoz panaszokat a megbetegedés. A tünetek a daganat(ok) növekedésekor jelentkeznek és általában fogyás kíséri őket. Ilyenkor jelentkező leggyakoribb tünet a nyelési nehézség: a falat elakadása, fájdalmas nyelés, hányás.

  • A nyelőcsőrák kezelési lehetőségei

    A daganat kiterjedése, stádiuma mellett a beteg kezelését befolyásolja a daganat helye, a tumorsejtek típusa (laphám vagy mirigyes rák), a beteg életkora, általános egészségi állapota. A leggyakrabban alkalmazott kezelési mód a műtéti megoldás, a nyelőcső rezekció.