A dohányzással való felhagyás megduplázza a tüdőrák túlélési esélyeit

2010. január 29.
  e-mail nyomtatás

A minap a British Medical Journal online kiadásában publikált tanulmány szerint a korai fázisú tüdőrákkal diagnosztizált páciensek megduplázzák esélyüket az 5 éves túlélésre, ha a diagnózis után azonnal abbahagyják a dohányzást.

Ez az első ilyen jellegű összefoglaló, 10 korábbi témába vágó tanulmányt áttekintő elemzés, amelynek eredménye arra utal, hogy érdemes lenne a tüdőrákkal diagnosztizált pácienseknek a dohányzásról való leszokáshoz segítséget felajánlani. Mint ismeretes a dohányzás növeli a tüdőrákban való megbetegedés kockázatát: a hosszú évek óta dohányzók 20-szor nagyobb eséllyel betegszenek meg tüdőrákban, mint a nemdohányzók. Eddig azonban tisztázatlan volt, hogy a diagnózis utáni absztinenciának van-e pozitív hozadéka.

Az eredmények szerint azok a dohányosok, akik a tüdőrák diagnózisa után is áldoznak káros szenvedélyüknek, lényegesen nagyobb eséllyel vesztik életüket a betegség következtében - és a daganat kiújulására is nagyobb esélyük van -, mint azoknak a dohányos társaiknak, akik a diagnózis pillanatában képesek felhagyni a dohányzással. A káros szenvedélyüktől megszabadulók 63-70 százaléka volt életben a diagnózistól számított 5 év elteltével, míg a továbbra is dohányzók csak 29-33 százaléka élte túl a diagnózis utáni 5 évet. Ez azt jelenti, hogy a dohányzással való felhagyás megduplázza a túlélési esélyeket. Szem előtt kell azonban tartani, hogy ezek az adatok korai fázisban diagnosztizált tüdőrákra vonatkoznak, amikor a túlélési esélyek egyébként is a legjobbak.

A kutatók szerint ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a dohányzás folytatása befolyásolja a rosszindulatú tüdődaganatok viselkedését, ezért a kutatók arra buzdítanak, hogy a tüdőrákkal diagnosztizált betegek kapjanak segítséget a dohányzásról való leszokáshoz.

"Ezek szerint soha nem késő leszokni a dohányzásról"- idézi a szerkesztői hozzászólást a MedicalNewsToday beszámolója.

Az eredeti tanulmány itt érhető el.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.