Út a polcokig: gyógyszerek és étrend-kiegészítők

Rákos-Zichyné Brjeska Mónika - Brjeska Dóra 2022. augusztus 20.
Megosztás:

Összeállításunkkal szeretnénk bemutatni miért rendkívül fontos, hogy a beteg minden gyógyszerről, étrend-kiegészítőről, gyógynövényről, vitaminról, vagyis mindenről, amit már alkalmaz, vagy szeretne alkalmazni, tájékoztassa onkológusát a kezelések megkezdése előtt.

A daganatos betegség diagnózisa és kezelései hatalmas lelki megterhelést jelentenek a betegek számára. Ilyenkor természetes, hogy minden lehetőséget szeretnének felhasználni a gyógyulásért, nem csoda, hogy a betegek nagy része előbb vagy utóbb kipróbál valamilyen kiegészítő módszert, amiről valahol olvasott, vagy valakitől hallott. Ennek sokszor az is lehet az oka, hogy ezzel letehetjük a “mi lett volna, ha" felelősségét, hiszen megnyugtató lehet az, ha megpróbál az ember mindent megtenni. Sajnos éppen ez az, ami gyakran kiváltja azt a problémát, hogy komoly ellentét alakul ki az egészségügyi szakemberek és a betegek között ezekkel kapcsolatban. Persze érthető, hogy vágynak a gyógyulásra és arra, hogy a folyamat minél gyorsabb és kíméletesebb legyen, azonban az így kialakuló helyzet több komoly problémát is eredményezhet.

Ahhoz, hogy megértsük miért kell különösen odafigyelni arra, hogy mit szedünk és mikor, ahhoz meg kell értenünk, hogy egy bizonyos szerből hogyan lesz gyógyszer, vagy étrend-kiegészítő.

A gyógyszerfejlesztés menete

Az egészségügyben alkalmazott szerek mindegyike rendkívül szigorú eljárásokon megy keresztül, addig, amíg végül alkalmazható gyógyszer lesz belőle. Ezeknek a készítményeknek ahhoz, hogy a készítményeknek a gyógyszertár polcaira kerülhessenek, hosszú kutatási folyamatokon, kísérleteken és vizsgálatokon kell keresztül menniük, amiket szigorúan dokumentálnak és ellenőriznek. Ez több éves vagy akár évtizedes folyamat, ami sok munkával telik.

A gyógyszerfejlesztés a kémiai fejlesztéssel kezdődik, ezután következik a készítményfejlesztés, majd ott vannak a farmakokinetikai vizsgálatok, a biztonsági vizsgálatok, a forgalomba hozatal előtt pedig a klinikai vizsgálatok. Egy érdekes szám például, hogy az alkalmas molekulák közül, amiket fejleszteni kezdenek, mindössze 10 % lesz az, amiből a végén alkalmazható gyógyszer készül. Itt látszik a rendkívül szigorú és hosszú folyamat lényege.

Persze ezt most itt nagyon leegyszerűsítettük, de már ennyiből is látható, hogy ez egy igen hosszú és szigorú folyamat. Ráadásul ezeknek a készítményeknek a forgalomba hozatallal nincs vége az ellenőrzésnek. Ezután is szemmel tartják az adott gyógyszert és a gyártási körülményeit, folyamatát.

Gondolhatnánk, hogy innen már sima az út, de az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezésegészségügyi Intézet oldalán megtalálható információk szerint, a kérelem beadásától a forgalomba hozatali engedély kiadásáig 210 nap telhet el. Ez alatt az idő alatt a hatóság vizsgálja a beadott szakmai anyagokat, melyek igazolják a készítmény minőségét-ártalmatlanságát-hatékonyságát, kérdéseket tesznek fel, értékelnek. 

Az étrend-kiegészítők "szabálytalansága"

Az étrend-kiegészítőkre ezek a szabályozások nem terjednek ki. A jelenleg érvényben lévő "szabályozás" szerint az étrend-kiegészítőket nem kell a gyógyszerekhez hasonlóan engedélyeztetni, mindössze bejelentési kötelezettség vonatkozik a forgalmazásukra, amit 8 napon belül elbírál az OGYÉI, majd időben ettől elkülönülve végeznek egy kockázatértékelést. Vagyis ezekkel a készítményekkel nem kell vizsgálatot végezni, mindössze a már említett bejelentési kötelezettség áll fenn, amit a forgalmazónak kell elintéznie.

Tehát, míg egy gyógyszer a kutatások után is hónapokig tartó ellenőrzés után kerülhet a gyógyszertárak polcaira, étrend-kiegészítő esetén elég aznap reggel beküldeni a regisztrációs lapot és a címketervet, valamint az ügyintézés díjának befizetését igazoló dokumentumot. Ennek a díja néhány tízezer forint. És ennyi, semmi kötelező ellenőrzés.

Tehát a kiegészítő készítményekkel kapcsolatban, a szükséges kutatások és vizsgálatok hiányában rendkívül nehéz helyzetben vannak a szakemberek amikor a betegek választ várnak a kérdéseikre.

A gyógynövények és gombák a leggyakrabban ajánlott termékek az interneten vagy az ismerősök között. Ennek valószínűleg az egyik oka, hogy ezek "természetes" szerek, már amennyire kapszulák és tabletták azok lehetnek, emiatt sokan úgy gondolják bajt nem okozhatnak, hiszen már régóta használják őket a népi gyógyászatban. Ez viszont nem igaz. Való igaz, hogy bizonyos gyógynövényeknek vannak jótékony hatásai, lehet velük bizonyos problémákat kezelni, azonban a daganatos betegek kezelésével egyáltalán nem férnek össze.

Több olyan növényt is ismerünk, melyeknek egészséges szervezet esetén jótékony hatásai lehetnek, de a daganatos beteg kezelése nem ilyen helyzet. A legtöbb daganatellenes kezelést alapos számítások alapján adagolják, aminek segítségével elérhető a megfelelő hatás, illetve elkerülhető a túladagolás.

Ahogy már szó volt róla, a biztonságos alkalmazás miatt van szükség a hosszú kutatási folyamatokra. Sok gyógynövény és gomba nagyban befolyásolja a gyógyszerek felszívódását, bizonyos esetekben gyorsítják, máskor lassítják, ami semmiképpen nem jó a kezelés szempontjából. Ezek a nem kívánt hatások azt eredményezhetik, hogy csökken a kezelés hatása, a betegség a gyógyszerek ellenére is rosszabbodik, vagy éppen ennek ellentéte történik, és súlyos mérgezés lép fel ugyan annál az adagolásnál.

Mivel ezekkel az étrend-kiegészítőkkel ritkán végeznek vizsgálatokat, nem ismerhetjük konkrét hatásaikat. Nem tudhatjuk, hogy milyen konkrét kölcsönhatásba lépnek a daganatellenes kezelésekkel, hogyan hatnak a daganatos szervezetre.

Gyanakodjunk!

Fontos, hogy az étrend-kiegészítők nem szólhatnak bele drasztikusan az élettani folyamatokba, a céljai között nem lehet terápiás hatás, csak a szervezet megfelelő állapotának, homeosztázisának a támogatása.

Mindig legyen gyanús, ha betegségmegelőző vagy azt kezelő hatást tulajdonítanak az adott étrend-kiegészítőnek a csomagoláson, mert ilyeneket tulajdonságokat a jogszabály szerint nem lehet feltüntetni a készítményeken. Ezen felül nem hivatkozhatnak egészségügyi szakemberek/szervezetek ajánlására sem.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.