Minden évszakban fontos a bőrrák kockázatának csökkentése

Daganatok.hu 2022. augusztus 4.
Megosztás:

A bőrrák a daganatos megbetegedések egyik leggyakoribb típusa, melynek kockázatát jelentősen növeli a napfényben lévő káros ultraibolya sugárzás. Nem szükséges elbújnunk a napfény elől, de tegyünk meg mindent a napsugárzás és a bőrrák kockázatának csökkentése érdekében.

A legfontosabb módszerek az UV-sugárzás okozta ártalmak megelőzésére:

Használjunk fényvédőt

Érdemes 30-as vagy annál magasabb fényvédő faktorú (SPF) terméket vásárolni, ami széles spektrumú is, vagyis egyaránt véd az UVA és az UVB sugárzástól. Körülbelül 30 perccel azelőtt, hogy kimennénk, vastagon kenjük be magunkat. Ügyeljünk arra, hogy kétóránként ismételjük, mert két-három óra elteltével az összes fényvédő lebomlik a napon, még akkor is, ha az "egész napos védelem" felirat szerepel a termékcímkén. Úszás után is újra kenjük be magunkat a fényvédő krémmel, még akkor is, ha vízálló fényvédőt használunk.

Amennyiben napbarnított bőrt szeretnénk, használjunk inkább önbarnító krémet, amely alkalmazása során nem fenyeget a bőrrák veszélye. Az egyetlen színadalék, amelyet jóváhagytak erre a célra, a dihidroxi-aceton (DHA). Az önbarnító alkalmazása esetén is mindenképpen kenjük be magunkat fényvédővel, amikor kimegyünk a napra, mivel a legtöbb termék nem tartalmaz fényvédőt.

Tartózkodjunk az árnyékban

Kerüljük a közvetlen napsugarakat, különösen a déli órákban, 10 és 15 óra között, amikor a legerősebb a sugárzás intenzitása. Lehetőség szerint keressünk "menedéket" egy esernyő, napernyő, fa vagy más árnyékoló alatt, amíg enyhül a napsütés. Ha mégis a napfényben vagyunk ezen időszak alatt, ügyeljünk arra, hogy ne "pirosodjon" meg a bőrünk, mert ez már a károsodás jele. Az ultraibolya sugárzás még az árnyékban is érhet minket, ezért minden szabadtéri tevékenység során javasolt a fényvédőt használata.

Fedjük el a testünket

A hosszú ujjú ingek, a hosszú szárú nadrágok és a bokáig érő szoknyák védhetnek az UV sugaraktól. Bár a nyári hónapokban a világos, laza szövésű ruházat népszerűbb, a sötét színű vagy szorosan szövött textilből készült ruhadarabok nagyobb védelmet nyújtanak a káros napsugarak ellen. Előbbi elnyeli, utóbbi pedig blokkolja azokat. Érdemes széles karimájú kalapot is viselni, ami árnyékolja az arcot, a füleket és a nyakat. A legjobb választás a szorosan szövött szövetből (például vászon) készült és sötétebb színű kalap, míg a napsugarakat átengedő lyukas szalmakalapokat ajánlott kerülni.

Viseljünk napszemüveget

A napszemüveg nemcsak megvédi a szemeket az UV-sugaraktól és csökkenti a szürkehályog kialakulásának a kockázatát, hanem a szem körüli vékony bőrt is óvja a napsugárzás okozta ártalmaktól. A napszemüveg vásárlásakor érdemes olyan lencséket választani, amelyek blokkolják az UV-sugarakat.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.