Az emlőrák kialakulásának kockázati tényezői

Megosztás:

Az emlőrák kialakulásához számos tényező vezet, amelyek lehetnek táplálkozási faktorok, hormonális egyensúlyzavar, és egyéb szüléssel kapcsolatos tényezők, külső rákkeltő hatások, örökletes hajlam, és az emlőben kialakuló jóindulatú megbetegedések.

Életkor, mint kockázati tényező

Az emlőrák előfordulásának kockázata az életkor előrehaladtával nő. Az összes emlődaganat több mint 80%-át 50 éves kor felett diagnosztizálják. Az előfordulás gyakoriságának növekedése azonban már a 30. életév után megkezdődik.

Családi előfordulás

Megfigyelések bizonyítják, hogy annak a nőnek az esetében, akinek nagyanyja, anyja, nővére emlőrákos (mellrákos) volt, lényegesen megnő a mellrák kialakulásának kockázata. Még nagyobb a kockázat, amennyiben a rokonok esetében a menopauza előtt alakult ki az emlőrák. Normál női populációban az emlőrák kialakulásának kockázata 6%. Ez az arány már 9%, amennyiben egy női ági rokonnál kimutatták a mellrákot, 16%, amennyiben két rokonnál, és 27%, ha három rokon betegedett meg.

Személyes életelőzmények

Az átlagosnál nagyobb az emlőrák kialakulásának kockázata olyan nők esetében:

  • akiknél a menstruáció 12 évesnél fiatalabb korban kezdődött
  • akiknél a menopauza 55 éves kor után lépett fel
  • akik 30 éves kor felett szültek
  • akik soha nem szültek
  • hormonális fogamzásgátlót szedtek.

Az emlőrák kockázata magasabb továbbá azoknál a nőknél, akiknél az elvégzett mammográfiás vizsgálat az emlő szövetében mészlerakódást mutatott ki, de daganat jelenlétét nem igazolta.

Nagyobb kockázatot jelent, ha a szűrővizsgálat során nem találtak rákos sejteket, de bizonyos még nem rákos, kóros elváltozásokat igen.

Elhízás

Széles körű statisztikai elemzések szerint összefüggés tételezhető fel a törzsre szorítkozó elhízás és az emlőrák gyakorisága között is.

Alkoholfogyasztás, dohányzás

Bizonyos adatok arra mutatnak, hogy még a mérsékelt alkoholfogyasztás is másfélszeresére növeli az emlőrák kialakulásának kockázatát. Sokan feltételezik a dohányzásról, hogy az csak tüdőrákot okoz. Ezzel ellentétben azonban a dohányfüstben lévő rákkeltő anyagok a vérbe jutva minden ráktípus kockázatát növelik.

Ezért a nőknek a zsírszegény étrendet, az alkoholfogyasztás csökkentését, a dohányzás mellőzését illetve rendszeres testmozgás végzését ajánlják a szakemberek - ezek egyébként minden ráktípus kialakulásának kockázatát csökkentik.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.