Az emlőprotézis

Megosztás:

Emlőprotézisre nemcsak a teljes, hanem a részleges emlőcsonkító műtétet követően is szükség lehet. Az emlőprotézis kiválasztásánál fontos szempont, hogy a protézis az ép mell súlyával megegyező legyen. A legmegfelelőbb protézistartó melltartó kiválasztására szintén érdemes odafigyelnünk.

A rendszeresen alkalmazott, pontosan kivitelezett gyógytorna a test aszimmetriájának kialakulását megelőzheti és a statikai egyensúlyt átmenetileg fenntarthatja, de végleges megoldást a megfelelő - a statikai egyensúlyt visszaállító és az esztétikai problémát megoldó - gyógyászati segédeszközzel, azaz emlőprotézis használatával lehet elérni. Az emlőműtét után a külső megjelenés visszaszerzésének legegyszerűbb és legtermészetesebb módja egy megfelelő méretű és formájú külső, szilikon emlőprotézis kiválasztása.

Fontos az érintett beteg figyelmét felhívni arra a tényre, hogy nem csak a teljes emlő eltávolítása esetén szükséges a protézis alkalmazása, hanem részleges emlőcsonkolás következtében is, hiszen ez esetben szintén fennáll a statikai egyensúly megbomlása (ún. héjprotézis alkalmazása javasolt). Az emlőprotézis egy speciális protézistartó melltartóban viselhető.

Közvetlenül műtét után ideiglenes textilprotézis viselése ajánlott, amely optikailag kiegyenlítő képet nyújt anélkül, hogy a műtéti területet terhelné. Miután a műtéti heg begyógyult és az esetleges sugárterápia befejeződött, sor kerülhet a szilikon (végleges) protézis használatára.

A megfelelő méretű protézis kiválasztásában az emlőrehabilitált betegek gyógyászati segédeszköz mintaboltjában szakképzett tanácsadók állnak rendelkezésre. Fontos szempont, hogy az emlőprotézis az ép mell súlyával megegyező súlyú legyen, mivel így megelőzhető a rossz testtartás, a nyak- és a váll környékén jelentkező feszülő érzés. Limfödémás kar, súlyosnak érzett mell, vagy igen érzékeny műtéti terület esetén könnyített emlőprotézis viselése ajánlott. Ezekre a speciális esetekre is van megoldás.

A protézistartó melltartók kiválasztása is kiemelt fontosságú. A speciális zsebbel ellátott melltartók biztosan tartják a protézist, és különböző funkciókat is ellátnak: például limfödémás kar esetén a széles vállpánttal ellátott termék ajánlott, mert a széles vállpántban teherelosztó betét is van, amely egyenletesen osztja el a mellek súlyát a vállakon, ezáltal megakadályozva, hogy a vállpánt bevágjon.

A torna mellett javasolt további mozgásformák: úszás, kocogás, dinamikus séta, kímélő túra és kirándulás. Mivel az operált oldalon a váll- és karmozgások valamennyire korlátozottá válnak, nagy jelentőséggel bír a mozgásterápiát kiegészítő, megfelelő gyakorisággal és kímélettel végzett úszás (szabályos hát- és mellúszás). A protézistartó fürdőruhák megteremtik a lehetőséget arra, hogy a beteg tökéletes biztonságban, kényelemben érezhesse magát a mozgás során.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.