A HER2 pozitív emlőrák és kezelése

Megosztás:

A HER-2 pozitív daganatok kezelésére ma már célzottan ható gyógyszerek állnak rendelkezésre. Hogyan gátolják ezek a hatóanyagok a sejtosztódást és hogyan akadályozzák meg a daganat szervezetben történő további terjedését?

Az úgynevezett HER2 pozitív emlőrákok az összes emlőrákos eset 15-25 százalékát képezik. Viselkedésükben és kórlefolyásukban jellemző, hogy a daganat nagyon gyorsan növekszik, könnyen ad áttétet, viszont a hátrányok mellett hatalmas előny, hogy már évek óta rendelkezésre áll egy speciális, célzott terápiás lehetőség.

A HER2 egy fehérje, a sejtek felszínén lévő receptor. Szerepe, hogy a sejt belseje felé közvetítsen információkat, és ezáltal növekedjen a sejt. Normál körülmények között a fehérje működése kiegyensúlyozott. Ilyenkor a sejtmagban két DNS szakasz van, ami meghatározza a felszínen lévő fehérje mennyiségét - átlagosan egy ép sejt felszínén 10-20 ezer fehérje található. A HER2 pozitív emlőrák esetében, a sejtmagon belül "megbolondul" a gén, elkezd sokszorozódni, és nem két, hanem 5-10 kópiában figyelhető meg a fehérjéket szabályozó szakasz. Emiatt a sejt gyorsabban kezdi termelni a fehérjét, akár milliós nagyságrendben is ellepheti a felszínét a receptor.

A célzott terápia során a gyógyszer megkeresi a "hibás" sejteket, a HER2 receptorokra kötődik, megakadályozza hogy azok információkat közvetítsenek a sejt belsejébe, emiatt nem tud növekedni a daganat. A célzott kezelést kezdetben csak áttétes emlőrák kezelésére alkalmazták, ma már műtét után, megelőző kezelésként is elérhető. Csökkenti a kiújulás esélyét és javítja a túlélést.

A HER2 receptorok vizsgálatára két módszer létezik. Csaknem minden laborban elvégezhető, olcsó módszerrel kimutatható általában, ha a sejtek felszínén fehérje túltermelés mutatkozik. Bizonyos esetekben nem egyértelmű a pozitív diagnózis, ilyenkor alkalmazzák az úgynevezett FISH módszert. Az eljárás lényege, hogy nem a sejtek felszínét vizsgálják, hanem a sejtmagból nyerik ki a fehérjetermelést befolyásoló kicsiny DNS részeket, és mikroszkóp alatt ezeket megszámolják. Ha ezekből nem kettőt, hanem sokat találnak, HER2 pozitív emlőrákról van szó.

A HER2 pozitív daganatok többnyire ösztrogén és progeszteron receptor negatívak, de nem törvényszerűen, ezért ezt is vizsgálni kell minden esetben.

A fejezet Dr. Udvarhelyi Nóra, az Országos Onkológiai Intézet patológusának HER2 Klub-beli előadása alapján készült.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.