Májrák

A májrák okai - több más ráktípussal ellentétben - viszonylag jól ismertek. A májrák kockázatát egyaránt növelhetik a különféle vegyi anyagok, a vírusfertőzések, a krónikus májgyulladás és az ennek talaján kialakuló májzsugor. A májban áttétként jelentkező daganatokat nem tekintjük májráknak. 

Májrák esetén egyaránt jelentkezhet hasűri fájdalom, lesoványodás vagy étvágyvesztés is, de ezek természetesen nem csak a májrákra jellemzőek. 

Hogyan ismerhető fel a májrák? A májrák diagnózisában nagy segítséget nyújtanak a különböző képalkotó eljárások, elsősorban az ultrahangos és a komputertomográfiás (CT) vizsgálatok. A gyanús elváltozásokból szövetminta nyerhető a további, mikroszkópos vizsgálatok céljára. 

Hogyan kezelhető a májrák? Mint sok más ráktípusnál, májrák esetében is a korán elvégzett sebészeti beavatkozás a leghatékonyabb. Kemoterápiát, sugárterápiát csak előrehaladott májráknál alkalmaznak, a tünetek enyhítését célzó kezelésként. 

Milyen étrend javasolt a májrákkal kezelt betegek számára? Alábbi összeállításunkban erről is részletesen olvashat.

Mik a tünetek?

 • A májrák tünetei

  A májrák tünetei közé tartozik a hasűri fájdalom, a lesoványodás és az étvágyvesztés is, de ezek a tünetek még nem specifikusak. A legtöbb esetben az alfafetoprotein nevű fehérje emelkedett koncentrációja is jellemző: májrák esetén akár a százszorosára is megnőhet ennek a fehérjének a koncentrációja.

Miért alakul ki a májrák?

 • A májrák kialakulásának okai

  A májrák kialakulásában egyaránt szerepet játszhatnak a különféle vegyi anyagok, a hepatitisz vírusfertőzések - illetve az alkoholizmus - következtében kialakuló krónikus májgyulladás, valamint az ennek talaján idővel kialajuló májzsugor, szakszóval a cirrózis.

Diagnózis

 • A májrák jelenlétének megállapítása

  Májrák gyanúja esetén a fizikális vizsgálatokat laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok követik. Ultrahanggal például a májban található 1-2 centiméter átmérőjű gócos elváltozások is felderíthetőek. Ezt követően tűvel vesznek szövetmintát a mikroszkópos vizsgálatok céljára. Ha valóban májrákról van szó, pontosan meghatározzák a daganat kiterjedését.

Szakértő a májrákról (videó)

Mi a májrák és mi nem az?

Hogyan kezelhető a májrák?

 • A májrák kezelése

  A májrák elsődleges kezelése a daganat sebészeti eltávolítása. Ha ez nem lehetséges, akkor a daganatos májrészt tápláló artériák elkötése vagy elzárása jelenthet megoldást. A májrák ezen kívül helyileg is pusztítható az erekbe fecskendezett anyagokkal, illetve hőt termelő elektródákkal. Célzott kezelésként az érképződés gátlása, illetve egy többféle enzimet gátló célzott daganatellenes szer is választható terápiás megoldás lehet.

 • Célzott kezelés májrákban

  Dr. Schaff Zsuzsa patológus a májrák célzott kezelési lehetőségeiről.

Mit egyen egy májrákos beteg?

Hírek a májrákról