A májrák kialakulásának okai

Megosztás:

A májrák kialakulásában egyaránt szerepet játszhatnak a különféle vegyi anyagok, továbbá az alkoholizmus vagy a hepatitisz vírusfertőzések következtében kialakuló krónikus májgyulladás, vagy az ebből kifejlődő májzsugor.

Jelen ismereteink szerint a májrák keletkezésében több tényező játszhat szerepet és a világ különböző részein más-más tényezőnek jut fontosabb szerep. Bizonyos azonban, hogy a májrák keletkezésében vegyi anyagok behatásainak és vírusfertőzésnek egyaránt szerepe lehet. Világszerte feltűnően szoros összefüggés mutatkozik a krónikus májgyulladás, illetve az ebből kifejlődő májzsugor (májcirrózis) és a májrák kialakulása között.

A májrákok az esetek többségében (70-80%-ban) májzsugortól érintett, ún. cirrotikus májban alakulnak ki. Májzsugor viszont a máj krónikus károsodása és a károsodás kapcsán kialakuló krónikus gyulladás eredményeként jön létre. Ezt hosszan tartó krónikus alkoholizmus és/vagy májgyulladást (hepatitiszt) okozó vírusfertőzések, különösen a hepatitisz-B és hepatitisz-C vírus által történő fertőzések válthatják ki. Nálunk és a nyugati országokban a krónikus alkoholizmus következtében kialakuló májcirrózis a gyakoribb, de egyre nagyobb gondot kell fordítani a vírusfertőzések elleni védekezésre. A hepatitisz-B ellen már létezik védőoltás (lásd később), a hepatitisz-C ellen sajnos még nem.

A krónikus alkoholisták mintegy 15%-ában alakul ki májcirrózis, s a különböző statisztikák szerint az alkoholos eredetű májzsugorban szenvedő betegek 5-15%-ában keletkezik idővel májrák. Hazánkban a krónikus alkoholizmus nagymérvű elterjedése miatt az utóbbi évtizedekben a májzsugorban történő megbetegedések és halálozások száma többszörösére emelkedett, és a boncolási adatok szerint az alkoholos eredetű májzsugorban elhunyt betegek jóval nagyobb hányadában, 28%-ában észlelték májrák kialakulását is.

A világ azon régióiban, ahol a májrák előfordulása rendkívül gyakori, a hepatitisz-B vírussal (HBV) való krónikus fertőzöttség bizonyult rendkívül fontos tényezőnek a májrák gyakori előfordulásában. A krónikus HBV-vírushordozók száma világviszonylatban mintegy 250-300 millióra tehető. Statisztikai adatok szerint az ilyen vírushordozókban a májrák kialakulásának kockázata 200-szor magasabb, mint a vírussal nem fertőzött egyénekben.

Az elmúlt évtizedekben arra is fény derült, hogy bizonyos vegyszerek, pl. a korábban permetezésre használt arzénvegyületek, újabban pedig a PVC-gyártásnál keletkező vinilklorid monomerek is rákkeltő hatással rendelkeznek, éppen ezért a PVC-gyárakban rendkívül alapos munkavédelmi intézkedéseket vezettek be, hogy e monomernek történő kitettséget a gyártás folyamatiban kiküszöböljék, vagy minimálisra csökkentsék.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.