Hepatitisz fertőzések, megelőzés, védőoltás

Megosztás:

Hogyan terjednek a hepatitisz vírusok? Kik tartoznak a legveszélyeztetettebb csoportokba? A hepatitisz-B ellen a védőoltás biztosítja a legjobb védelmet, a hepatitisz-C ellen azonban nem létezik védőoltás. Mindkét vírus esetében érdemes kerülnünk az intravénás droghasználatot, valamint a közös borotva vagy fogkefe használatát.

A B-vírus okozta hepatitisz vér, vérkészítmények, fertőzött vérrel szennyezett tű, testváladékokkal történő érintkezés révén és szexuális úton terjed. A láthatatlan bőrsérüléseken bejutó, parányi mennyiségű vér vagy testnedv (nyál, ondó, hüvelyváladék) is fertőzést tud okozni. Ezért fennáll a fertőzés veszélye tetoválás, akupunktúra, testékszer-felhelyezés, közös borotva, fogkefe használata kapcsán is. Különösen veszélyeztetettek az intravénás droghasználók, valamint a szexuális partnerüket gyakran váltogató nők és férfiak. A B-vírust hordozó anya újszülöttjét is megfertőzheti.

A biztonságos szexuális élet (alkalmi partnerek kerülése, kondomhasználat), tetoválás, akupunktúra kapcsán megfelelően fertőtlenített eszközök használata, a közösen használt borotva, fogkefe kerülése, ismeretlen személyek vérével történő szennyeződés megelőzése segít a fertőzés elkerülésében.

A legbiztosabb védelmet a B-vírus elleni aktív védőoltás biztosítja. A fertőzés szempontjából fokozott veszélynek kitett munkahelyen dolgozóknak, vagy betegeknek (pl. művesekezeltek, rendszeresen vért kapók), B-vírushordozó családtagjainak ez ingyenesen biztosított, a 14 éves korosztály számára kötelező és ingyenes. Aki úgy érzi, hogy veszélyeztetett, a gyógyszertárakban receptre beszerezhető. Fontos, hogy tartós védelmet csak a megfelelő időben beadott 3 oltás biztosít. B-vírus hordozó édesanya újszülöttjének aktív és passzív védőoltást is kell kapnia.

A hepatitisz-C vírus vér, vérkészítmények útján, valamint fertőzött vérrel szennyezett tűvel terjed. A vérkészítményeket ma már szigorúan ellenőrzik erre a vírusra is, továbbá az egyszer használatos eszközök elterjedése révén a kórházi fertőzések valószínűsége elenyészően kicsi. Az apró bőrsérüléseken bejutó, parányi mennyiségű vér is fertőzést tud okozni. Ezért fennáll a fertőzés veszélye tetoválás, akupunktúra, testékszer felhelyezés kapcsán is. Igen veszélyeztetettek az intravénás droghasználók.
A B-vírusnál kevésbé fertőzőképes. Szexuális úton történő fertőződés valószínűsége elenyésző. A vírust hordozó anya nem veszélyezteti újszülöttjét, ilyen eredetű megbetegedést eddig nem észleltek.

A tetoválás, akupunktúra stb. kapcsán alapvető fontosságú a megfelelőn fertőtlenített eszközök használata: ilyen szolgáltatás igénybevétele előtt győződjünk meg a körülményekről. Kerüljük a borotva, fogkefe, manikűrkészlet stb. közös használatát, és az intravénás drogokat. Sajnos C-vírus elleni védőoltás még nem áll rendelkezésre.

(Forrás: Májbetegekért Alapítvány - További információk a hepatitisz-fertőzésekről és egyéb májbetegségekről a Májbetegekért Alapítvány tájékoztatójában.)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.