A májrák és típusai

Megosztás:

Milyen sejtekből alakul ki a májrák? Májráknak nevezzük-e az itt megjelenő áttéteket? Hányféle formában jelenhet meg a májban a rosszindulatú daganat?

Májráknak a máj fő építőelemeit alkotó májsejtekből kiinduló rosszindulatú daganatot nevezzük. A májon belüli epeutak hámsejtjeiből kiinduló rákot is májrákként könyvelik el. Nem tekinthetők májráknak viszont a májban növekvő olyan rosszindulatú daganatok, rákok, amelyek más szervek rákjaiból, a vérpályán át májba jutott és ott megtelepedett ráksejtek burjánzása révén jönnek létre. Ezek áttéti daganatok a májban (úgynevezett metasztázisok), de nem májrákok. A májban sokszorta gyakoribb ilyen áttéti daganatok jelenléte, mint a máj építőelemeit alkotó sejtekből eredő májrákok előfordulása.

A májrák a májban többféle formában jelenhet meg. Az esetek jelentős hányadában egyetlen gócban alakul ki. Máskor egyidejűleg több gócban következik be rákos átalakulás. Az esetek egy részében az is előfordul, hogy a rák a májállomány jelentős részét, egyik vagy másik lebenyét diffúzan beszűri. Mindennek a terápia szempontjából is nagy jelentősége van.

A májrák elég gyorsan növekszik a májban és nagy a hajlama arra, hogy beterjedjen a májközeli nagy vénákba, a májkapubeli ún. portális vénába és az alsó testfélből a vért szívhez vezető nagy vénába.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.