A máj szerkezete és funkciója

Megosztás:

Hogyan épül fel a máj? Mi a máj szerepe a szervezet anyagcseréjében és hogyan végzi a szervezet méregtelenítését?

A máj az ember legnagyobb szerve. Felnőttben súlya 1300-1500 gramm. A máj a hasüregben, a rekesz alatt, a jobb oldalon helyezkedik el. Egy nagyobb jobb és egy kisebb bal lebenyből áll. Ezen belül 1-2 milliméter átmérőjű egységek, úgynevezett lebenykék alkotják. A mintegy másfél kilós szerv sok tízmillió ilyen kis lebenykéből épül fel.

A máj rendkívül sokoldalú funkciókkal rendelkezik. A májban termelődnek a vérfehérjék, a májsejtekben történik az epekiválasztás, emellett a máj a szervezet anyagcseréjében is rendkívül fontos szerepet játszik. A zsír-, szénhidrát- és fehérje-anyagcserében egyaránt fontos szerepe van, ezen kívül a szervezetünkbe jutott mérgező anyagok, vegyszerek, gyógyszerek méregtelenítésében is alapvető fontosságú.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.