A májrák tünetei

Daganatok.hu
Megosztás:

A hasűri fájdalom, a lesoványodás és az étvágyvesztés is jelezhet májrákot, de ezek a tünetek még nem specifikusak. A legtöbb esetben az alfafetoprotein nevű fehérje emelkedett koncentrációja is jellemző: májrákos betegeknél akár a százszorosára is megnőhet ennek a fehérjének a koncentrációja.

A májrák kapcsán többféle, de korántsem csak a májrákra jellemző tünet léphet fel. Gyakori bizonytalan hasűri fájdalom jelentkezése, valamint hányinger, hányás, étvágyvesztés, lesoványodás és szokatlan fáradékonyság fellépte. Olykor láz és sárgaság kialakulása is felléphet.

Májzsugorban szenvedő betegnél májrák kialakulására kell gyanakodni rövid időn belül fellépő nagyfokú lesoványodás, vagy a májtájék fájdalmassá válása esetén.

A májrákos betegek többségénél mutatkozó sajátos jelenség, hogy a ráksejtek egy fehérjét, az ún. alfafetoproteint (AFP) nagy mennyiségben termelik, és az bekerül a vérkeringésbe. Normálisan ez a fehérje a felnőtt vérében rendkívül kis mennyiségben van jelen (kevesebb mint 10 ng/ml). A májrákos betegek többségében ezzel szemben a vér AFP-szintje ennek akár több százszorosára is emelkedhet. Az AFP szintje más, nem rákos májbetegségekben is emelkedett lehet, tehát nem rákspecifikus és nem rendelkezik abszolút diagnosztikus értékkel. Ennek ellenére a diagnosztikában is, sőt különösen a betegség lefolyásának követésében e fehérje vérszintjének követése jelentős segítséget, támpontot jelent.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.