A daganatokban lévő baktériumok elősegítik az áttétképződést?

2022. november 23.
Megosztás:

Az emberi szervezetben számtalan mikroba található - és a daganatokban is. Az elmúlt 5 évben a kutatók kimutatták, hogy a rákos szövet olyan baktériumokat és gombákat tartalmaz, amelyek az immunrendszer "elnyomásával" áttétképződéshez vezethetnek.

Egészen a közelmúltig a legtöbb rákkutató azt hitte, hogy a daganatok sterilek. 2020-ban egy kutatócsoport arról számolt be, hogy a mikrobiális RNS és DNS jelen volt mind a 33 vizsgált ráktípusban, és mindegyik ráktípusnak egyedi, vérmintából is kimutatható mikrobiomja volt. Később azt találták, hogy ezek többnyire a rákos sejtekben és az immunsejtekben találhatók, nem pedig a sejtek között. Egy másik tanulmány megállapítása az volt, hogy a gombafajok bizonyos kombinációi több típusú rák esetében alacsonyabb túlélési esélyekkel korreláltak, leginkább a petefészek- és mellrákban.

Egy nemrégiben közzétett kutatás eredménye szerint a szájüregi és vastagbéldaganatokban a baktériumok a rákos sejtekben, de csak meghatározott területeken élnek. Ezekben a fertőzött régiókban magas a fehérjék szintje, amelyekről ismert, hogy elnyomják a rákellenes T-sejteket (fokozzák az immunválaszt elnyomó fehérjék termelését), vagy elősegítik a rák növekedését. Ezzel egy olyan láncreakciót indíthatnak el, amely egyrészt megakadályozza, hogy az immunrendszer elpusztítsa a rákos sejteket, másrészt elősegíthetik a metasztázisok kialakulását. A kutatók azt találták, hogy csak azok a sejtek, amelyekben a Fusobacterium és a Treponema baktériumok dominánsak, mutattak immunszuppresszív és rákot elősegítő tulajdonságokat.

Mivel úgy tűnik, hogy minden ráktípus egyedi mikrobiommal (baktériumok, vírusok és gombák közössége) rendelkezik, a kutatók jelenleg azt vizsgálják, hogy a mikrobák használhatók-e diagnosztikai eszközként a daganat vérmintából történő korai kimutatására.

Annak megerősítése, hogy a mikrobák a daganatok növekedését vagy terjedését okozhatják, új utakat nyithat meg a rákkezelés hatékonyabbá tételében, például a baktériumok antibiotikumokkal történő elpusztításával.

Vannak azonban olyan kutatók, akik arra figyelmeztetnek, hogy az immunsejtek változatos arzenáljával és sokrétű, nagymértékben jótékony mikrobiomával rendelkező emberi szervezetnek más mechanizmusai is lehetnek, amelyek megakadályozzák a daganat áttétképződését.

Forrás: https://www.nature.com/articles/s41586-022-05435-0

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: