Emlődaganatok: évi 7000 új megbetegedés 5-7 százaléka kerül ki a 40 év alatti korosztályból

Daganatok.hu 2019. január 7.
Megosztás:

Országosan évente több mint 7000 új megbetegedést regisztrálnak, ezeknek 5-7 százaléka tartozik a 40 év alatti korosztályba. Ennek aránya nem is változott az elmúlt években, a megnövekedett fiatalkori esetszám oka tehát az, hogy minden korosztályban sokkal több a megbetegedés - mondta el a Délmagyarnak Ormándi Katalin radiológus főorvos.

A szakember elmondta, a fiatal nőknek elsősorban akkor kell odafigyelniük magukra, ha egyenes ági rokonaik körében 40 év alatti korban diagnosztizáltak mellrákot vagy petefészekrákot, illetve ha panaszuk van.

- Ezekben az esetekben valóban ajánlott a mammográfiás vizsgálat, amit beutalóval lehet megcsináltatni. Nem véletlen azonban, hogy fiatalkorban nem végzik ezt a vizsgálatot rutinszerűen, hiszen ebben az életkorban ez a módszer nem elég hatékony, ráadásul fiatalkorban a mirigyszövet kifejezetten sugárérzékeny. Éppen ezért az emlődiagnosztikával foglalkozó szakember dönti el, milyen vizsgáló eljárást alkalmaz az adott esetben. Például ultrahang- vagy MR-vizsgálattal is kiegészítheti vagy kiválthatja a mammográfiát. Foglalkozni viszont mindenképpen érdemes vele, hiszen a fiatalkorban kialakuló rák általában agresszív és gyors lefolyású.

A rákos esetek száma egyébként minden korosztályban megugrott: Szegeden a havonta elvégzett több mint ezer mammográfiás szűrővizsgálatból nagyjából minden tizedik esetben találnak valamilyen eltérést a szakemberek. Ezért hívják fel a figyelmet a szűrés fontosságára, amelytől azonban sokan még mindig félnek.

(Délmagyar

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.