Emlőrák műtét

2022. szeptember 9.
Megosztás:

A műtét a melldaganat kezelésének kulcsfontosságú eleme, amely önmagában vagy más kezelésekkel, például kemoterápiával, hormonterápiával, célzott terápiával és sugárterápiával kombinálva is alkalmazható.

Milyen esetekben szükséges a műtét?

Az emlőrák műtét célja a daganatos sejtek eltávolítása a mellből. Azon betegek számára, akik az emlőrekonstrukciót választják, egy későbbi műtét során elvégezhető a mellimplantátum beültetése vagy a saját szövet alkalmazásával történő rekonstrukció (lebenyműtét).

A műtétet az emlőrák legtöbb stádiumának kezelésére használják, beleértve az alábbiakat:

A mellrák kialakulásának fokozott kockázata. Azoknál a nőknél, akiknél magas a mellrák kockázata (például családi halmozódás, génmutáció), fontolóra vehetik a megelőző (profilaktikus) emlőeltávolítás lehetőségét a jövőbeni emlőrák kockázatának csökkentésére azonnali emlőrekonstrukcióval vagy anélkül.

Nem invazív emlőrák. A nem invazív melldaganattal diagnosztizált nők esetében szükséges lehet a mellszövet egy részének eltávolítása (lumpektómia), amelyet sugárterápia követhet.

Korai stádiumú melldaganat. A kisméretű emlőrákot lumpektómiával vagy masztektómiával (emlőrekonstrukcióval vagy anélkül) lehet kezelni. A műtétet követően sugárkezelésre, kemoterápiára, hormonterápiára vagy célzott terápiára lehet szükség.

Nagyobb méretű mellrák. A nagyobb méretű daganatok masztektómiával kezelhetők, bár néha kemoterápiát, hormonterápiát vagy célzott terápiát alkalmaznak a műtét előtt, hogy lehetővé tegyék a lumpektómiát. További sugárkezelés, kemoterápia, hormonterápia vagy célzott terápia is javasolt.

Lokálisan előrehaladott emlődaganat. A nagyméretű vagy több nyirokcsomóra átterjedt mellrákot gyakran először kemoterápiával, hormonterápiával vagy célzott terápiával kezelik, hogy csökkentsék a daganatot a műtét (lumpektómia vagy masztektómia) sikeressége céljából. Az operációt követően általában sugárkezelésre lehet szükség.

Kiújult mellrák. A kezdeti rákkezelés után visszatérő emlődaganat műtéttel eltávolítható, további kezelésekkel kiegészítve.

A műtétet ritkán alkalmazzák a test más részeire átterjedő emlőrák (áttétes melldaganat) kezelésére.

A mellrák műtét típusai

A mellrákműtét függ a daganat méretétől és stádiumától, az egyéb kezelési lehetőségektől, valamint a beteg általános egészségi állapotától. Az emlőrák műtétje különböző eljárásokat foglal magában, mint például:

A teljes mell eltávolítására irányuló műtét (emlőeltávolítás, masztektómia)

A masztektómia olyan műtét, amely során a mellből az összes mirigyállományt eltávolítják a felette lévő bőrrel együtt (az izomzat kivételével), az emlődaganat kezelésére vagy megelőzésére. A korai stádiumú emlőrákban szenvedők számára a teljes melleltávolítás lehet az egyik kezelési lehetőség. A másik opció lehet az emlőmegtartó műtét (lumpektómia), amelynek során csak a daganatot távolítják el a mellből. Mindkét eljárás egyformán hatékony a mellrák kiújulásának megelőzésében, a lumpektómia azonban nem minden beteg számára lehetséges opció. A mell alakjának helyreállítását célzó műtétet - az úgynevezett halasztott emlőrekonstrukciót - a masztektómia után egy későbbi második műtét során végezhetik el a daganat elhelyezkedése, nagysága, biológiája és a végleges szövettani eredmény alapján. A késői (egy év daganatmentesség utáni) emlőrekonstrukció elvégzése a teljes ismételt (re-staging) vizsgálatok után történhet meg.

A mellszövet egy részének eltávolítására (lumpektómia)

A lumpektómia során a sebész eltávolítja a rákos vagy más kóros szövetet, valamint egy kis mennyiségű egészséges szövetet, amely körülveszi a daganatot. Ez biztosítja az összes rendellenes szövet eltávolítását. A mellszövet egy részének eltávolítására szolgáló műtét a korai stádiumú emlőrák kezelési lehetősége (általában a mell sugárkezelése követi, hogy csökkentsék a rák kiújulásának kockázatát). Néhány esetben a rák diagnózisának kizárására is alkalmazzák.

A közeli nyirokcsomók eltávolítása

Az őrszem nyirokcsomó biopszia egy olyan diagnosztikai eljárás, amellyel megállapítható, hogy a rákos sejtek az elsődleges daganaton túlra terjedt-e a nyirokrendszerbe. A beavatkozás magában foglalja egy "nyomjelző" anyag befecskendezését is, amely segít a sebésznek megtalálni az érintett nyirokcsomókat a műtét során. Ha a szövettani vizsgálat eredménye alapján az őrszem nyirokcsomók mentesek a rákos sejtektől, akkor nem valószínű, hogy a daganat elterjedt, és további nyirokcsomók eltávolítása nem szükséges. Amennyiben az őrszem nyirokcsomó biopszia rákot tár fel, a kezelőorvos több nyirokcsomó eltávolítását tarthatja szükségesnek. Az őrszem nyirokcsomó biopsziát rutinszerűen alkalmazzák a mellrák és a melanoma esetében.

A mell helyreállítása az emlőeltávolítás után

Az emlőrekonstrukció egy olyan sebészeti eljárás, amely helyreállítja a mell alakját a masztektómia után. A lebenyműtéttel végzett emlő-rekonstrukció abból áll, hogy a test egyik területéről - leggyakrabban a hátról vagy bizonyos körülmények meglétekor, megfelelő térfogat és keringés esetén a hasról - kivesznek egy szövetrészt, és ezt ültetik át az emlő területére szövetpótlás céljából. A lebenyműtéttel végzett emlőrekonstrukció egy összetett eljárás, amelyet plasztikai sebész végez. A test saját szöveteinek felhasználásával végzett emlőrekonstrukció bizonyos esetekben elvégezhető szilikon expander beültetésével az átmeneti térfogatnövelés céljából a megmaradt mellizom fedésével a masztektómia idején (azonnali rekonstrukció), de az esetek többségében később külön eljárásként végzik el (késleltetett rekonstrukció). Implantátum esetén a plasztikai sebész kétlépcsős eljárást javasolhat. Az első lépés a szövettágító expander behelyezése, a második szakasz pedig a szöveti rekonstrukció befejezése és a mellbimbó-rekonstrukció végrehajtása.

A mellrák műtét kockázatai

Az emlőrák műtétje biztonságos eljárás, de mint minden operáció, ebben az esetben is előfordulhatnak az alábbi szövődmények:

 • vérzés
 • fertőzés
 • folyadékgyülem a műtét helyén
 • fájdalom
 • maradandó hegesedés
 • az érzékelés elvesztése vagy megváltozása a rekonstruált mellekben
 • sebgyógyulási problémák
 • karduzzanat (nyiroködéma)
 • az altatással kapcsolatos rövid távú kockázatok (például zavartság, izomfájdalmak, hányás).

Mire lehet számítani a műtét során?

A mellrák műtétét kórházban végzik. Hogy mi történik a műtét során, az a műtét típusától függ, de a következőkre minden esetben lehet számítani:

 • Bemetszés a mellben a rák és a környező szövetek eltávolítására. Az eltávolított szövet mennyisége attól függ, hogy a mellszövet egy részének eltávolítására lumpektómiát, vagy az összes mellszövet eltávolítására masztektómiát végeznek-e. A metszés elhelyezése és hossza a daganat helyétől függ.
 • A hónalji nyirokcsomók vizsgálata. Az előzetes biopszia (szövettani vizsgálat) során a szakorvos szövetmintát vesz néhány környező nyirokcsomókból, amelyekbe a daganatos sejtek nagy valószínűséggel terjedhetnek. Amennyiben rákos sejteket találnak a nyirokcsomókban, a sebész az operáció során több nyirokmirigyet eltávolíthat, a műtét után pedig sugárterápiára is szükség lehet.
 • A seb zárása. A sebész bezárja a műtéti metszést, általában felszívódó varratokkal a feszülés csökkentése és a szép hegek érdekében.
 • Rekonstrukció. Ha az érintett beteg teljes melleltávolító műtéten esik át és előzetesen emlőrekonstrukciót választ, a rekonstrukciót leggyakrabban a műtét során végzik el. Egyes esetekben a rekonstrukció hónapokkal később is megtörténhet.

A műtét után az alábbiakra számíthat a beteg:

 • a műtét után várhatóan egy éjszakát szükséges a kórházban tölteni
 • ezen időszak alatt rendszeresen ellenőrzik a vérnyomást, a pulzusszámot és légzést
 • fájdalom és zsibbadás tapasztalható a hónalj területén
 • a nyirokrendszeren végzett műtét miatt a nyirokelvezetés átmeneti sértése miatt a műtéti terület duzzadt lehet, emiatt a műtét során egy váladékelvezető drént ültetnek be, azonban még annak eltávolítását követően is, az operációt követő napokban, hetekben szükség lehet a keletkezett szöveti folyadék pungálással történő eltávolítására
 • a kezelőorvos fájdalomcsillapító és antibiotikum (az esetleges műtéti fertőzés megelőzésére) szedését rendelheti el
 • a kezelőorvos tájékoztatást ad arról, hogy mikor szükséges a kötéscsere/varratszedés, melyek az esetleges szövődmények tünetei, és mikor folytatható a szokásos életvitel.

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.