Csontrák

A csontrák, pontosabban a csont- és a porcszövet daganatai ritkának mondhatók: az összes daganatnak mindössze 0,5-1%-a indul ki belőlük. Az elsődleges, valóban a csontokban keletkező daganatoknál lényegesen, mintegy harmincszor gyakoribbak a más szervekben kialakult daganatok csontokba adott áttétei (metasztázisai). Ez azt jelenti, hogy a legtöbb csontban fejlődő daganat nem elsődleges (primer), hanem metasztatikus tumor.

Csontrák bármely csontban kialakulhat: az egyes daganattípusokra nemcsak az jellemző, hogy mely csontokban, hanem az is, hogy azok melyik szakaszán fordulnak elő leginkább. A legtöbb csontrák-típus fő tünete a fájdalom, duzzanat, esetleg bőrpír az érintett régióban. Magyarországon évente mintegy 15-20 új oszteoszarkóma, körülbelül 10-12 chondroszarkóma és 5-10 Ewing-szarkóma fordul elő. A csontrák jelentősége mégis nagy, hiszen ezek - kevés kivételtől eltekintve - kifejezetten a gyermek- és fiatalkor daganatai. Míg az összes rosszindulatú daganatnak legfeljebb az 1%-a csontrák, addig a rosszindulatú gyerekkori tumorok 10%-a esik ebbe a csoportba.

Összeállításunkban elolvashatja, hogy mi jellemző a csontrák különféle típusaira, mik a csontrák tünetei, és hogyan zajlik a csontrák kezelése. Részletesen kitérünk a csontrák sebészi kezelésének lehetőségeire, ismertetjük a betegség stádiumbeosztását, a csontok jóindulatú daganatait, továbbá a csontrák gyanúját keltő nem daganatos folyamatokat is.

Anatómia

Mi a csontrák?

 • A csontrákról általában

  csontrák

  Mennyire gyakori a csontrák és milyen típusai léteznek a csontdaganatoknak? Hol alakul elsősorban a csontrák? Milyen életkor szerinti eloszlást mutat ez a betegség és milyen tünetekkel jár? Vannak-e olyan genetikai eltérések, amelyek kifejezetten a csontrákra jellemzőek?

A csontrák típusai

 • Oszteoszarkóma

  csontrák

  A leggyakoribb csontrák, mely az összes csontrákos eset harminc százalékáért felelős. Oszteoszarkóma bármely életkorban előfordulhat, de hatvan százalékban gyermek- és serdülőkorban, a húsz év alatti korosztályban jelentkezik.

 • Chondroszarkóma

  csontrák

  A chondroszarkóma az oszteoszarkómák után a második leggyakoribb csontrák-típus. A chondroszarkóma az oszteoszarkómával és a Ewing-szarkómával ellentétben nem a gyermek- és fiatalkorra jellemző csontrák: harmincöt éves kor előtt lényegében nem jelentkezik, sokkal inkább az ötven év fölötti korosztályban. A chondroszarkóma sejtjei tisztán porcos átalakulást mutatnak.

 • Ewing-szarkóma

  csontrák

  A Ewing-szarkóma kezdetleges idegrendszeri sejtekből indul ki, így - ellentétben a többi primer csontrákkal - sem csont-, sem pedig porcszerkezetet nem mutat. A Ewing-szarkóma még az oszteoszarkómánál is inkább a gyermekkorra jellemző csontrák: öt és húszéves kor között fordul elő, a leginkább veszélyeztetett korosztály pedig a tíz év alatti, legfeljebb korai tizenévesek csoportja.

 • Chordoma - egy ritka csontdaganat

  A chordoma egy ritka csontrák-típus, amely évente minden egymillió emberből egyet támad meg. Ezzel az összes csontdaganat három százalékát, és a nem áttét eredetű gerincdaganatok húsz százalékát teszi ki. Chordoma bármilyen életkorban jelentkezhet a kisgyermekkortól az időskorig, bár jellemzően felnőttkori csontrák.

Stádiumbeosztás

Diagnosztika

 • A csontrák diagnózisának felállítása

  csontrák

  A csontrák pontos diagnózisának felállításához képalkotó és szövettani vizsgálatokra van szükség. Teljes biztonsággal minden esetben csak a szövettani minta birtokában jelenthető ki, hogy valakinek tényleg csontrákja van.

Kezelés

 • A csontrák kezelése

  csontrák

  Cikkünkben összefoglaljuk a csontrák jelenlegi kezelési lehetőségeit: a műtét mellett bemutatjuk az adjuváns és neoadjuváns kemoterápiát, és kitérünk arra is, hogy miért korlátozott a sugárterápia alkalmazása ennél a daganattípusnál.

 • A csontrák műtéti eltávolítása során alkalmazott sebészi eljárásokról

  A csontrák kezelése során alkalmazott sebészi eljárások sokat fejlődtek az utóbbi években. Cikkünkben két fő műtéti módszert, a végtagmegőrző rekonstrukciós műtéteket, valamint az amputációs műtétek fajtáit tekintjük át.

Csonthártya- és csontvelőgyulladás

Jóindulatú csontdaganatok

 • A csontok jóindulatú daganatai

  csontrákA csontok jóindulatú daganatai közé tartozik az oszteoid oszteóma, a jóindulatú oszteoblasztóma, a kondróma, a kondroblasztóma, valamint az óriássejtes tumor. Milyen tulajdonságokkal jellemezhetőek ezek a daganattípusok?

Betegtörténet

 • Mit köszönhetek a betegségemnek?

  Olvasónk személyes történetében elmeséli, hogyan élte meg 11 éves gyerekként a rosszindulatú csontdaganat miatt megváltozott hétköznapokat, mennyit számított a hit és a környezet segítsége és hogy hogyan él azóta gyógyult, fiatal felnőttként. Az alábbiakban saját szavaival írott beszámolóját olvashatják.

A leggyakoribb kérdések a csontrákkal kapcsolatban