Gyomorrák

Mi okozza a gyomorrákot? A pontos okok nem teljesen ismertek, de az igen, hogy bizonyos kóros folyamatok esetén nagyobb a betegség esélye, mint ezek hiányában. Kiváltó ok lehet a gyomor gyulladásos állapota, ami a gyomornyálkahártya sorvadásához vezethet. Bakteriális ok is állhat a gyomorrák hátterében, nevezetesen a Helicobacter pylori fertőzés tartós jelenléte.

Mik a gyomorrák tünetei? Egyaránt előfordulhatnak emésztési zavarok, gyomorégés, hasi fájdalom, hányinger vagy hányás, illetve székrekedés és hasmenés, néhány általánosabb, a többi ráktípusra is jellemző tünet mellett.

A pontos diagnózis felállításához többféle vizsgálatra is szükség van. Ha beigazolódik, hogy gyomorrákról van szó, ki kell választani a leghatékonyabbnak ígérkező kezelési módszert.

Tehetünk-e valamit a gyomorrák megelőzése érdekében? Az egyik fő tényező a helyes táplálkozás lehet: érdemes megfelelő mennyiségű gyümölcsöt és zöldséget enni, mértékkel fogyasztani a füstölt ételeket és kerülni a túl sós ételeket.

Mik a tünetek?

 • A gyomorrák tünetei

  A gyomorrákra jellemző tünetek között szerepelnek az emésztési zavarok, a gyomortáji égés, a hasi fájdalom és a hányinger, valamint a hányás. Ezek természetesen nem kizárólag a gyomorrákra jellemzőek, de ha együtt jelentkeznek, érdemes gasztroenterológushoz fordulnunk.

Típusok, előfordulás

 • A gyomorrák típusai

  A gyomor rosszindulatú daganatainak több mint 90%-át a gyomor mirigyeiből kiinduló mirigyes rák képezi. A gyomorrák leggyakoribb előfordulási helye a gyomor alsó harmada, illetve a vékonybéllel csatlakozó terület.

 • A gyomorrák jelenlétének megállapítása

  A gyomorrák pontos diagnózisának felállításához úgynevezett gasztroszkópiás vizsgálatot, köznapi nevén gyomortükrözést végeznek. Végezhetnek speciális röntgenvizsgálatot is, amikor báriumtartalmú, a röntgenképen erős kontrasztot okozó tejszerű, sűrű folyadékot itatnak a beteggel.

A gyomorrák lehetséges okai

Kezelési lehetőségek

 • Kezelések, gyógymódok

  A gyomorrák stádiumának pontos meghatározása alapvető fontosságú a terápia módszerének megválasztásához. A gyomorrák kezelése függ a daganat nagyságától, elhelyezkedésétől, kiterjedésétől, illetve a beteg általános állapotától. A kezelésében főként sebészeti és kemoterápiás módszereket alkalmaznak.

Megelőzés

 • Mit tehet Ön a gyomorrák megelőzése érdekében?

  A gyomorrák kialakulásában - a dohányzáson és az alkoholfogyasztáson kívül - a táplálkozásnak is szerepe lehet. A füstölt halételek nagyarányú fogyasztása mellett a húsok tartósításához használt nitritek jelenthetnek gondot. A nitritekből nitrózaminok keletkezhetnek, amelyek rákkeltő hatásúak lehetnek.