Hogyan zajlik az emlőbimbó és a bimbóudvar rekonstrukciója?

Daganatok.hu 2020. augusztus 14.
Megosztás:

Dr. Debreczeni Béla immár csaknem két évtizede végez különféle emlőhelyreállító műtéteket, így mára több száz olyan páciense van, akinek a daganat miatt végzett emlőeltávolító műtétet követően visszaadta az elvesztett nőiességét. Cikksorozatunkban bemutatjuk az emlőhelyreállító műtétek különféle fajtáit és azt, hogy ezek során milyen lépéseket végez el a plasztikai sebész szakorvos. A műtéti módszerek technikai részleteinek ismertetésének kívül Debreczeni abba is betekintést nyújt, hogy miként élik meg az átalakulási folyamatot a páciensei, illetve ő maga.

2003-ban szerzett plasztikai és égéssebészet szakvizsgát, és azóta végez rendszeresem emlőhelyreállító műtéteket dr. Debreczeni Béla, aki a saját tevékenységét egyszerre tartja tudománynak és művészetnek is. Tudomány, mert szükséges hozzá az emberi test anatómiájának igen alapos elsajátítása, ismerni kell az élettant, az emberi test egészséges és kóros működését, valamit az öregedési folyamatokat. És művészet is, mert a műtétek tervezési fázisában először rajzvázlat készül, hasonlóan egy szép festmény vázlatához. Amíg a szobrászok az anyagból, a sebészek az emberi szövetekből formázzák meg művüket.

Cikksorozatunk harmadik részében bemutatjuk, hogy miként zajlik az emlőbimbó és a bimbóudvar rekonstrukciója. Erre akkor kerül sor, ha teljes emlőeltávolítás történik, illetve ha a részleges emlőeltávolítás során nem sikerült megtartani az emlőbimbót és a bimbóudvart.

3D bimbó és bimbóudvar képzés helyi lebenykékkel

Az emlődaganat sebészi kezelése során arra törekednek az orvosok, hogy amennyiben lehetséges, az emlő megtartásával, lehető legkisebb részének eltávolításával érjék el az onkológiai szempontból biztonságosnak tartott eredményt. Az, hogy részleges vagy teljes emlőeltávolítás történik, a daganat méretétől, a daganat szöveti jellemzőitől és az emlő méretétől függ.

Emlőmegtartó műtét tervezése esetén a beavatkozás esztétikai eredményét is figyelembe kell venni. A műtéti típus megválasztása minden esetben a beteg véleményének figyelembevételével történik (forrás: III. Emlőrák Konszenzus Konferencia - Az emlőrák korszerű sebészi kezelése)

A részleges emlőeltávolítást ma már többször alkalmazzák az orvosok, mint az emlő teljes eltávolítását. Ennek fő oka, hogy a daganatot egyre többször fedezik fel időben, amikor még viszonylag kis méretű. Egyre több nő vesz részt ugyanis a népegészségügyi szűrésben, és egyre érzékenyebbek az emlődaganat kimutatására szolgáló műszeres vizsgálatok.

3D bimbó és bimbóudvar képzés helyi lebenykékkel

A részleges emlőeltávolítás során - amennyiben onkológiai szempontból lehetséges - igyekeznek megtartani az emlőbimbót és a bimbóudvart. Amennyiben erre nincs lehetőség, illetve teljes emlőeltávolítás esetén egy új emlőbimbót és bimbóudvart is létre lehet hozni a rekonstrukciós folyamat végén. Erre számos módszer létezik a plasztikai sebészetben.

Az átmenetileg elveszített nőiesség visszaállítása a cél

"Mindig örömmel tölt el, ha segíteni tudok valakinek. A műtétet követően - akár teljes, akár részleges emlőeltávolítás történt - a daganat már nincsen jelen a páciens szervezetében, így elkezdődhet a mell vagy a mellek újraformázása. Ez az időszak, amikor az átmenetileg elveszített nőiesség visszaállítása, visszaszerzése a cél. A pácienseim ebben az időszakban egyre felszabadultabban érkeznek a konzultációkra és fokozatosan ismét egyre magabiztosabbá válnak. A műtétet követő első kötéscserére már gyakran új frizurával, kisminkelve érkeznek, és ezt mindig öröm látni" - mondja a szakember.

"Minden esetben a hegmenetes gyógyulásra törekszem, ezért nyomon követem azokat az egyetemi projekteket is, amelyek ennek elérését célozzák. A plasztikai sebészettel kapcsolatos legújabb tudományos eredményeket úgyszintén nyomon követem. A szakmánk szerencsére jó irányba halad, és a hölgyek igényei nem az extremitások felé mennek: a trend jelenleg a sportos melleket jelenti, ahol nem annyira a méret, mint inkább a szép, kerek forma a lényeg. Ennek nagyon örülök, mert így tőlem is ritkán kérnek olyasmit a hölgyek, ami szerintem egyáltalán nem illene hozzájuk" - fogalmaz a szakember.

Háromdimenziós mellbimbóépítés

A 3D mellbimbóépítés egyik legkorszerűbb változatát, az úgynevezett Hammond-féle módszert Dr. Debreczeni Béla alkalmazta első körben Magyarországon. Az új módszer lényege egy olyan varrástechnológia, mely a képzett bimbóudvarok kiszélesedését akadályozza meg. Ez a varrástechnológia biztosítja, hogy a bimbó ne feszüljön, és jó legyen a keringése. Az emlő bőréből kiemeléssel létrehozott bimbó így később sem lapul össze, és 3-4 hónap helyett évek múlva is megőrzi formáját.

Az új bimbó helyzetét az ellenoldali emlő bimbójához igazítják. A bimbóudvart két fél ellipszis alakú lebenynek a bimbó alá csúsztatásával alakítják ki, szintén az ellenoldali emlőhöz igazítva. Végül a rekonstruált bimbó és bimbóudvart egy orvosi tetováló színezi be, ásványi, természetes eredetű, nem allergizáló, tartósan a szövetekben maradó anyagokkal. 

Plasztika sebészeti konzultáció Dr Debreczeni Béla plasztikai sebész főorvossal

Azonnali on-line időpontfoglaláshoz kattintson ide!
Telefonos időpontegyeztetés:
+36 30 869 2193

Dr Debreczeni Béla konzultáció
hirdetés

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.