Új immunterápiás gyógyszerek - a bispecifikus antitestek

2022. december 19.
Megosztás:

Bíztató eredményekkel kecsegtet a korszerű rákterápia egyik legújabb irányzata, amelynek során speciális, ún. bispecifikus - két antigén kötő régióval rendelkező - antitestekkel jelölik meg a ráksejteket. Ezek az antitestek egyik antigén kötő régiójukkal a mutáns géneket tartalmazó ráksejtekhez kapcsolódnak, a másikkal pedig a T-limfocitákat aktiválják a beteg sejt elpusztítására.

A molekuláris genetika robbanásszerű fejlődése (1990 és 2003 között, a Human Genome Project eredményeként ismertté vált a teljes humán genom = teljes örökítő információ) lehetővé tette a betegségek kifejlődési mechanizmusának molekuláris szintű feltérképezését és új terápiás célpontok felfedezését. A molekuláris "ujjlenyomatok" felhasználásával megalkotott gyógyszereken alapul a célzott molekuláris terápia és a személyre szabott gyógyítás.

Az immunológiai terápiák a szervezet saját immunrendszerének működését befolyásoló́ kezelési módok. Céljuk az immunválasz módosítása annak érdekében, hogy a szervezet önmaga hatékonyan tudja felvenni a harcot a betegséggel szemben.

A bispecifikus antitesteket olyan, enzimatikus módszerrel hasított, egymással teljesen azonos immunsejtek által termelt (monoklonalis) ellenanyagok antigén (immunválaszt kiváltó idegen fehérjék) kötő régióinak összekapcsolásával állítják elő, amelyek egyik része a célsejtet (pl. tumorsejtet), a másik része az eltávolítást végző immunsejtet ismeri fel specifikusan. Ez praktikusan annyit jelent, hogy a bispecifikus ellenanyag fizikai közelségbe hozza az elpusztítandó és a pusztítást végző sejteket, vagyis elősegíti az effektor sejtek (aktivált T limfociták) hatékony működését.

A kutatók laboratóriumi kísérletekben kimutatták, hogy az úgynevezett bispecifikus antitestek megfékezhetik a daganatok növekedését azáltal, hogy azokat a fehérjéhez kötött TP53 génmutációkat célozzák meg, amelyek számos daganatban kimutathatók.

A TP53 egy tumor szuppresszor, ami segít az egészséges sejteknek kijavítani a DNS-károsodást vagy a sejt önmegsemmisülését kiváltani, amennyiben a károsodás nem javítható, mutációja a leggyakoribb daganatok kialakulásához vezető ú.n. driver vagy irányító géneltérés. Ha a TP53-at "kikapcsolják" a daganatokban, (pl. mutáció következtében) azok ellenőrizetlenül növekedhetnek.  A kiterjedt kutatások ellenére a mutációt hordozó nagy számú beteg célzott kezelésére még nincs törzskönyvezett célzott terápia. Gyógyszerekkel történő megcélzása azért is nehéz, mert aktivitásának helyreállítása sokkal nehezebb, mint annak gátlása vagy termelésének leállítása. Utóbbi a leggyakoribb gyógyszerstratégia a kóros fehérjék termeléséhez vezető géneltérések ellen. Reményt keltő eredményeket értek el amerikai kutatók annak felfedezésével, hogy a TP53 komplexet képez egy a sejt felszínén található antigénnel, amely az antitestek számára felismerhető és hozzá tudnak kötődni.

A RAS géncsalád (H-K-N-ras) mutációi a daganatok kb. 25%-ában megtalálhatók. A mutáns RAS onkogén vagyis daganatkeltő hatású, a sejtek irányíthatatlan növekedéséhez vezet, azonban nehéz gyógyszerekkel megcélozni.

Mind a RAS, mind a p53 gén a sejteken belül működik, így nehezen támadhatók a mesterséges antitestekkel, amelyeket immunrendszerünk arra használ, hogy megjelölje az idegen anyagokat a megsemmisítéshez. Az antitestek nem tudnak bejutni a sejtekbe, ezért a rájuk épülő gyógyszerek a daganatos sejt felszínéről "kibújó" rákfehérjék ellen hatnak.

Annak ellenére, hogy a RAS és a p53 gén a daganatsejtekben található, a sejt felszínén az immunrendszer által érzékelhető nyomok vannak. A mutáns p53 és RAS megcélzása érdekében a kutatók a bispecifikus antitesteket kezdték el vizsgálni úgy kialakítva azokat, hogy az egyik részük a T-sejtekhez kötődik a másik pedig a daganatsejt felszíni fehérjéhez kapcsolódik, aktiválva az immunsejteket, hogy megtámadják a rákos daganatot.

A kihívás az volt, hogy a mutáns p53 és RAS azon részei, amelyeket egy antitest megcélozhatna, rendkívül ritkák a tumorsejteken. Több mint 5 évbe telt felfedezni azt a bispecifikus antitestet, amely a tumorsejtekhez, nem pedig az egészséges sejtekhez kötődik.

Amennyiben a klinikai vizsgálatok során beválik, mind az egyén immunfehérjéihez, mind pedig a tumorban lévő p53 vagy RAS genetikai mutációkhoz igazodó bispecifikus antitestek lehetővé tehetik a szervezet immunrendszerének erőteljes aktiválását még a nehezen kezelhető rákos megbetegedések esetén is.

Jelenleg már forgalomban vannak a klinikai gyakorlatban használható törzskönyvezett bispecifikus antitest gyógyszerek hematológiai és rákos betegségekre. A jelenleg is folyó több mint száz klinikai vizsgálat ilyen támadáspontú hatóanyagokkal valós reményt ad, hogy a ma még komoly terápiás kihívást jelentő leukémia, hasnyálmirigyrák, petefészekrák, illetve a leggyakoribb, TP53 és RAS mutációt hordozó daganatok kezelése egyre sikeresebb legyen.

Forrás: https://www.science.org/doi/10.1126/science.abg5568

Wei J, Yang Y, Wang G, Liu M. Current landscape and future directions of bispecific antibodies in cancer immunotherapy. Front Immunol. 2022 Oct 28;13:1035276. doi: 10.3389/fimmu.2022.1035276. PMID: 36389699; PMCID: PMC9650279.

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.