Világszerte 400 gyógyszermolekulát vizsgálnak célzott terápiára

Peták István, Oszkó Péter és Schwab Richárd az MTA-n május 9-én rendezett sajtótájékoztatón (Fotó: KPS)Peták István, Oszkó Péter és Schwab Richárd az MTA-n május 9-én rendezett sajtótájékoztatón (Fotó: KPS)
Daganatok.hu 2012. május 10.
Megosztás:

A PortfoLion Zrt. kockázati tőkebefektetéssel segíti a magyar orvosi biotechnológiai iparág egyik úttörő vállalatát, a daganatos betegek molekuláris diagnosztikájával foglalkozó KPS Diagnosztika Zrt.-t. A tőkebefektetésnek köszönhetően a KPS nemzetközi szinten regionális vezető pozíciót tud elfoglalni - írja a KPS Diagnosztika Zrt., a PortfoLion Zrt, valamint az OTP Egészségpénztár közös sajtóközleménye. Annak eldöntése, hogy a molekuláris diagnosztikai vizsgálat egy rákbeteg esetében mekkora valószínűséggel tud kimutatni ismert, daganatot okozó génmutációt, a molekuláris diagnosztikai konzultáción lehetséges.

A KPS missziója: "Olyan diagnosztikai eljárások fejlesztése és szolgáltatása, amelyek segítségével a betegségek személyre szabottan gyógyíthatók vagy megelőzhetők." A KPS kutatói új diagnosztikai eljárásokat, és az új gyógyszerek hatását előrejelző diagnosztikai teszteket fejlesztenek ki a gyógyszerhatás molekuláris szintű vizsgálata alapján. A vizsgálatok célja, hogy a beteg valamely gyógyszeres terápiára adott várható reakcióját vizsgálja a beteg egyéni genetikai profilja alapján.

A vizsgálatoknak köszönhetően a beteg a legideálisabb, egyénre szabott kezelésben részesülhet. A XXI. század kutatási eredményeit komplex módon ültetik át a gyógyítási gyakorlatba. A társaság által kidolgozott eljárások, know-how, illetve a rendelkezésre álló infrastruktúra nemzetközi összehasonlításban is kimagasló színvonalú. A rendkívül kis mennyiségű, töredezett DNS tartalmú minták több génre kiterjedő vizsgálatában nemzetközileg egyedülálló, piacvezető szerepre van lehetősége a cégnek.

A PortfoLion Zrt. és a KPS együttműködésének célja a KPS nemzetközi terjeszkedésének elősegítése. A 160 millió forint értékű tőkebefektetésnek köszönhetően a KPS Zrt. a nemzetközi piacra lépve szolgáltatását külföldi betegek számára is elérhetővé teheti. A befektetett tőkét legnagyobb részben fejlesztésekre, valamint marketing, sales feladatok ellátására és üzletfejlesztésre fordítják. A külföldről érkező mintákat kórházaktól, magánklinikáktól, vagy akár magánszemélyektől kapja majd a cég, a szöveteket pedig Magyarországon elemzik majd.

A befektetés másik célja a diagnosztikai tesztek számának növelése. Erre óriási igény lesz a közeljövőben, hiszen bár ma még csak néhány célzott gyógyszer érhető el, ugyanakkor világszerte körülbelül 400 gyógyszermolekulát vizsgálnak célzott terápiára, amelyek hatékonysága a tudomány mai állása szerint körülbelül 100 gén hibájával lehet összefüggésben - írja a KPS sajtóközleménye.

Hogyan csökkenthetőek a betegek költségei?

Az OTP Egészségpénztár olyan konstrukciót dolgoz ki a KPS-el együttműködve, amelynek eredményeként csökkenthetőek a betegek költségei. Az OTP Egészségpénztár tagjai kedvezményt kaphatnak a vizsgálat árából, ha az Egészségpénztáron keresztül veszik igénybe a szolgáltatásokat. Adó-visszatérítésre is jogosulttá válhatnak, amennyiben egyéni befizetésből finanszírozzák a vizsgálatot. Ezzel a módszerrel akár 10%-ot meghaladó mértékben is csökkenhetőek a költségek. A páciensek kivizsgálását jelentkezésüket követően minél előbb meg kell kezdeni, éppen ezért az is fontos, hogy a páciensek, vagy hozzátartozóik minél előbb tagjai lehessenek az OTP Egészségpénztárnak.

Hogyan dönthető el, hogy érdemes-e molekuláris diagnosztikai vizsgálatot végezni?

A betegeknek a molekuláris diagnosztikai konzultáció segít a döntésben. Az általában 40 perces beszélgetés költsége összevethető a legtöbb rákbeteg által az orvosi terápia mellett szedett táplálékkiegészítő egy havi adagjának árával. A konzultáció során felmérik, hogy a vizsgálat egy adott rákbeteg esetében mekkora valószínűséggel tud kimutatni ismert, daganatot okozó génmutációt. A páciens ez alapján már el tudja dönteni, hogy kér-e molekuláris diagnosztikai vizsgálatot.

Díjtalan molekuláris diagnosztikai konzultáció tüdőrákbetegeknek

A különféle tüdőráktípusok nagyjából 70%-a tartozik abba a csoportba, amelyek potenciális gyógyszercélpontként szóba jöhető irányító mutációkat hordoznak. A KPS molekuláris diagnosztikai központja tüdőrákos betegek részére is elvégzi a szükséges mutációvizsgálatokat, és segít a legmegfelelőbb terápia megkeresésében. A vizsgálatot megelőző konzultáció tüdőrákbetegeknek most igyenes:

Díjtalan molekuláris diagnosztikai konzultáció nem-kissejtes tüdőrákkal, laphámrákkal, adenokarcinomával diagnosztizált rákbetegek részére

Bővebb információkért olvassa el a KPS tájékoztató anyagát:
Mi történik a molekuláris diagnosztikai konzultáción? 

* * * 

A KPS

A KPS feladatának tekinti a XXI. század kutatási eredményeinek komplex átültetését a gyógyítási gyakorlatba. A KPS víziója, hogy a betegeknek joguk van a tudomány már elérhető legújabb eredményeit a betegségük gyógyítására és megelőzésére felhasználni már ma.

A KPS-t 2003-ban két kutató-orvos alapította, Dr. Peták István, aki az Egyesült Államokban Fulbright ösztöndíjas kutatóként töltött éveket, és Dr. Schwab Richárd, aki korábban a Basel-i Egyetemen kutatott. A külföldön szerzett tapasztalatokra építve úgy határoztak, hogy Magyarországon indítanak a betegek számára a kutatások legújabb eredményeit elérhetővé tevő egészségügyi szolgáltató vállalkozást. Az elmúlt években bizonyították, hogy nemzetközileg is versenyképes lehet egy innovatív hazai vállalkozás és a nemzetközi élvonallal szinkronban fejlesztették ki diagnosztikai tesztjeiket. Ezek a vizsgálatok elsősorban az új generációs, úgynevezett célzott gyógyszerekhez kapcsolódnak.

A KPS kutatóorvosai már 2004 elején, a Harvardi Egyetem kutatócsoportjával párhuzamosan, a világon elsők között azonosították az "EGFR" gén genetikai mutációját tüdőrák sejtekben, ami alapján Magyarországon történhetett meg elsőként ennek a génhibának a kimutatására alapozott molekulárisan célzott kezelés. Ez a tüdődaganattal és agyi áttéttel diagnosztizált beteg több mint 5 éves daganatmentes túlélést ért el. A KPS kutatói azóta is folyamatosan fejlesztik a diagnosztikai technológiáikat. További információk >> 

A PortfoLion

A PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. - az OTP Bank leányvállalata - stratégiai célja a régió kockázati tőkepiacán vezető piaci pozíció elérése. A jelenleg kezelt OTP Kockázati Tőkealap I. hazai, főleg induló és innovatív vállalkozások ígéretes fejlesztéseihez kíván forrásokat biztosítani a JEREMIE I. program keretében. A régiós vezető piaci pozíció elérése érdekében a PortfoLion több alap kezelését kívánja megvalósítani, ennek érdekében további új alapokat is tervez indítani a közeljövőben. Az új alapok felállításával a befektetési finanszírozási fázisokat tekintve egy szélesebb piacot kíván lefedni, a kezdeti típusú befektetésektől egészen a késői fázisú befektetésekig. További információk >> 

Az OTP Egészségpénztár

Éppen tíz évvel ezelőtt kezdte meg működését az OTP Országos Egészségpénztár. Néhány év alatt a Pénztár mind vagyon, mind létszám tekintetében már piacvetető pozíciót töltött be, melyet büszkén őriz a mai napig. Az OTP Egészségpénztár az egyik leggazdaságosabban működő önkéntes egészségpénztár. Az egészségpénztári szolgáltatókkal kötött szerződéseink révén 5-30% külön árkedvezményt biztosítanak tagjaik számára. Az OTP Egészségpénztár folyamatosan szervez az egészség védelmét elősegítő ellátásokat, valamint egészségvédelmi programokat. További információk >> 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.