Onkológiai diagnosztika

A daganatos beteg általában hosszabb-rövidebb ideje fennálló panaszokkal, tünetekkel kerül el vizsgálatokra vagy szűrővizsgálatok alapján merül fel a betegség gyanúja. Az onkológiai diagnosztikai vizsgálatok során meg kell bizonyosodni róla, hogy valóban daganat áll-e a tünetek hátterében. Amennyiben igen, meg kell határozni a daganat nagyságát és az esetleges áttétek jelenlétét a nyirokcsomókban és a távoli szervekben. Vizsgálni kell a daganat szövettani típusát, a beteg általános állapotát, valamint a társ-és kísérő betegségeket.

Nagyon sok információ kapható a beteg részletes kikérdezésével és fizikális vizsgálatával, amely a beteg megtekintését, szerveinek megtapintását és meghallgatását jelenti.

Az orvos és a daganatos beteg első személyes találkozását egészíti ki a műszeres és laboratóriumi vizsgálatok egész sora, amelyeket az alábbiakban részletesen ismertetünk.

PET/CT a tüdőrák felismerésében

 • Új lehetőségek a tüdőrák diagnosztikájában

  A tüdőrák annak ellenére a leggyakoribb daganatos megbetegedés hazánkban, hogy az egyik leginkább elkerülhető betegség, hiszen kialakulásában bizonyítottan a dohányzás az egyik fő rizikótényező. Előfordulása korábban férfiakra volt jellemző, azonban az utóbbi évtizedekben a nők körében is gyakori betegséggé vált. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint évente közel 8000 honfitársunknál fedezik fel ezt a kóros elváltozást.

PET/CT a vastag- és végbélbélrák felismerésében

 • PET/CT a vastagbél- és végbélrák diagnosztikájában

  Az utóbbi 30 évben a vastagbél- és végbélrákos megbetegedések száma 3-4,5-szeresére emelkedett, és a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedéssé vált. A betegség 40 év alatt nagyon ritka, az esetek 80%-a 50 év felett jelentkezik. Hazánkban szomorúak az arányok: körülbelül évi 7600 az új megbetegedés, és körülbelül 5000 fő hal meg ebben a ráktípusban. Holott a daganatos megbetegedések közül az egyik legjobban és legeredményesebben szűrhető betegségről van szó.

PET/CT a petefészek- és a méhnyakrák felismerésében

 • PET/CT a nőgyógyászati daganatok diagnosztikájában

  Évente közel 5000 nőnél fedeznek fel a nemi szerveket érintő rosszindulatú daganatot hazánkban, melyek leggyakoribb kiindulási helyei a méhnyálkahártya, a méhnyak és a petefészek. A petefészekrák az ötödik leggyakoribb daganat a nők körében, a méhnyakrák pedig a 20 és 65 év közötti nők körében fordul elő elsősorban, évente megközelítőleg 1000 esetben kerül felismerésre. PET/CT-vel akár már a 3 milliméteres rosszindulatú daganatos elváltozások is felfedezhetőek.

 • Laborvizsgálatok

  A laborvizsgálatok eredményei az onkológiai diagnosztikában - a tumormarkereket kivéve - nem kórjelző értékűek: azokból nem lehet a daganatos betegség jelenlétét diagnosztizálni. A kapott értékek felhívják a figyelmet a rendellenességre, és támpontot adnak arra vonatkozóan, hogy milyen irányban, milyen szervek felé kell folytatni a vizsgálatokat.

  Kapcsolódó anyagok:

 • Csontszcintigráfia

  A csontszcintigráfia a rosszindulatú daganatok csontáttéteinek kimutatására szolgáló egyik legérzékenyebb képalkotó eljárás.

 • Ultrahang vizsgálat

  A daganatok kórismézése során a legkevesebb káros hatással járó és a beteget legjobban kímélő vizsgáló eljárás az ultrahang vizsgálat.

 • Szövettan (citológia)

  A pontos és végleges diagnózis felállításának elengedhetetlen feltétele a szövettani vizsgálat. Ez három időpontban történhet.

Mi történik a PET/CT vizsgálat során?

Molekuláris diagnosztika

 • MR-vizsgálat

  Az MRI, azaz mágneses rezonancia vizsgálat (magnetic resonance imaging) a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozott viselkedésén alapszik. A változás idejét és egyéb paramétereit méri és alakítja át képi információvá.

  Kapcsolódó anyagok

 • Tumormarkerek

  Tumormarkereknek nevezzük azokat az anyagokat, amelyek a daganatos beteg testnedveiben emelkedett mennyiségben vannak jelen, míg a nem daganatos egyének testfolyadékaiban csak minimális mennyiségben vagy egyáltalán nem mutathatók ki.

  Kapcsolódó anyagok:

 • CT-vizsgálat

  A CT vizsgálat (komputertomográfia) röntgensugarakkal végzett speciális felvételi eljárás. A kiértékelés számítástechnikai módszerekkel történik. A hagyományos röntgenképnél sokkal részletgazdagabb képet ad az agy, a mellkasi és a hasi szervek, a csontok valamint az izomrendszer gyulladásos és daganatos elváltozásairól.

 • Molekuláris patológia

  Az onkológiai kutatások célja az egyre testreszabottabb és minél kevesebb mellékhatással járó terápiák megtalálása. A lehetséges gyógyszer-célpontok felfedezésének alapja a tumor jellemzőinek minél pontosabb ismerete - a molekuláris patológia ebben nyújt segítséget.

  Kapcsolódó anyagok: