Genetikai teszt a prosztatarák kimutatására

Fazekas Erzsébet 2009. május 13.
Megosztás:

Egy új laboratóriumi eljárás segítségével immár hazánkban is bővült a férfiakat érintő negyedik leggyakoribb rosszindulatú elváltozás, a prosztatarák igazolására szolgáló diagnosztikus eljárások köre. A molekuláris géndiagnosztika segítségével, mintegy 80 százalékos biztonsággal lehet kimutatni egy - jelenlétével a prosztata tumorra utaló - fehérjét (a PCA3 "génterméket"). A módszer olyan esetekben is jelzi a tumor jelenlétét, amikor a szövetmintavétel a daganat kis mérete miatt nem mindig vezet eredményre.

Hazánkban a férfiak rosszindulatú daganatainak több mint 15 százaléka prosztatarák. Évente átlag 2400 új diagnózis születik, és 1400 beteg e kór miatt hal meg. Mivel kezdeti szakaszában gyakran semmilyen tünetet nem okoz, ezért az esetek többségét már csak a betegség késői stádiumában fedezik fel. Megfelelő vizsgálattal, például egy, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belklinikáján működő cég által nemrégiben bevezetett eljárással még gyógyítható állapotban fény derülhet a rákos elváltozásra.

Biztosabb diagnózist nyújtó, új laboratóriumi előrejelzés

Jelentős tudományos eredmény alapozta meg az új módszert, közelebbről az a tény, hogy a PCA3 (angolul: prostate cancer antigen 3) fehérje felfedezésével - az elmúlt években - fontos előrelépés történt. Nemzetközi klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy megfelelő módszerrel, standardizálás esetén, 80%-os eredményességgel lehet a vizeletből kimutatni a PCA3 "génterméket" (az mRNS-t). Az Európai Unióban a prosztatarák kimutatásának ajánlott és a ma elérhető legspecifikusabb eljárásaként fogadják el a GenProbe által kidolgozott "PROGENSATM - PCA3" módszert és eszközrendszert. Ez a korszerű molekuláris biológiai diagnosztikai teszt ötszörösen múlja felül az eddig alkalmazott módszerek eredményeit, segítségével még a biopsziával sem mindig detektálható, egészen kisméretű daganat is jelezhető, ismerteti az eljárást dr. Lakatos Péter, a Klinikai Kutató és Izotópdiagnosztikai Laboratórium vezetője (I. sz. Belgyógyászati Klinika).


A PCA3 vizsgálat számszerű értéke a biopszia várható pozitivitása közötti összefüggés

Jelenleg kétféle alapmódszert alkalmaznak a rák kimutatására: az egyik a prosztata specifikus antigén (PSA) szérum szintje emelkedésének labor-vizsgálata, a másik a végbél felőli tapintás (rectalis digitalis vizsgálat - röviden: RDV). Mindkét eljárásnak van előnye, hátránya. Előny a viszonylag olcsóbb kivitelezés, hátrány az eredmény bizonytalansága (orvosi szóval: az alacsony specificitás), márpedig ez növeli a feleslegesen elvégzett biopsziák számát (ha felmerül ugyanis a kóros folyamat gyanúja, szövetmintavétel, azaz biopszia történik).


A vizsgálat menete: Prosztata masszírozás - vizelet minta - transzport cső a laborba

A végbél felőli prosztata-tapintás hatékonyságát 50% körülinek tartják. A nehéz reprodukálhatóság mellett másik nagy hátránya, hogy a vizsgálatot végzők között igen nagyfokú eltérés tapasztalható. Ennek ellenére az RDV továbbra is az egyik alapmódszer marad, ám a felsorolt hiányosságok miatt egyéb diagnosztikai módszerekre is szükség van, mondja Lakatos doktor.

 

A PCA3 génről

A PCA3 gén (korábbi elnevezés szerint DD3) az első gén alapú diagnosztikai módszer, amely nagymértékben orvosolni tudja az említett problémákat. A gént dr. Marion Bussemakers és dr. Jack Schalken fedezte fel a Nijmegen (Hollandia) és a Johns Hopkins egyetem (Baltimore) támogatásával. A kutatók kimutatták, hogy a PCA3 génről képződő hírvivő RNS (mRNS) jelentősen nagyobb mértékben (átlagosan 60-70-szeresen) fejeződik ki a prosztatarákos (PC) esetek több mint 95%-ában az egészséges, illetve a jóindulatú elváltozásokhoz képest. A PSA-val ellentétben, prosztatarák specifikus (nem csak prosztata specifikus), és szemben a PSA eredménnyel, a páciens prosztata mérete sem befolyásolja.

Amennyiben az orvosok felhasználják a PCA3 kimutatást a klinikai gyakorlatban, jelentősen könnyebben lehet kimutatni a tumort, méghozzá korai szakaszában. A vizeletminta egy erre szolgáló transzport csőben szobahőmérsékleten szállítható, így arra is mód van, hogy az adott urológiai szakrendelésen levett mintát - különösebb probléma és speciális felszerelés nélkül - továbbítani lehessen a központi meghatározó laboratóriumba.

A PCA3 mRNS kimutató rendszer drága, labor- és költségigényes, viszont nem is indokolt, hogy sok helyre telepítsék, szögezi le a labor beruházást megvalósító társaságot képviselő dr. Lakatos Péter. Azt is kiemeli, hogy mivel hazánkban - szakmailag megalapozottan - mintegy 700-1000 vizsgálatra van igény, elégséges a centralizált szolgáltatás bevezetése.

Sokan ismerik a szérum PSA meghatározást. Az úgynevezett prosztata specifikus antigén (PSA, újabban a kicsit érzékenyebb fPSA) szérum szintjének emelkedését vizsgálja, ám ennek "specificitása" 20% körüli, ami annyit tesz, hogy 5-ből csak 1 esetben lesz a prosztata szövetmintavétel eredménye pozitív (vagyis rákos elváltozásra utaló). Hátránya, hogy a PSA nem prosztatarák specifikus. Több más, nem rosszindulatú (malignus) prosztata állapot (pl. prosztatagyulladás, a jóindulatú prosztata megnagyobbodás bizonyos esetei: LUTS/BPH) is eredményezhet emelkedett PSA szintet. Ennek ellenére hasznos és költséghatékony módszer, de az alacsony "specificitása" miatt jobb diagnosztikus erővel bíró eljárás kifejlesztésére támadt igény.

 


A vizsgálat molekuláris biológiai lépései

A két alapeljárás pozitív eredménye - vagyis a rákra utaló jelek megismerése - után végbélen át, ultrahang-vezérelt szövetmintavétel történik, ez egyértelműen azonosíthatja a prosztata karcinómát. Az RDV és PSA alacsony prediktív diagnosztikai értéke miatt a vizsgálatba vont férfiak mintegy 70%-ánál (a szűrések gyakoribbá válása és a szérum PSA határérték csökkentésére irányuló gyakorlat nyomán ez a szám növekszik) felesleges az első szövetmintavétel.

Azonban még akkor sem biztos, hogy a prosztatában nincs rákos góc, ha a biopszia negatív. A mintavétel során ugyanis a prosztatának mindössze egy (1) százalékát vizsgálják át, ami a kisméretű tumorok megtalálásának valószínűségét jelentősen csökkenti.


A rákos sejtek közvetlen detektálása

Így a prosztatarákos pácienseknek 10-35 százaléka, az első biopszia után, nem kapja meg - az amúgy szükségszerű - pozitív eredményt, vagyis hiteles diagnózis nélkül marad. Az első, negatív biopsziát tehát, a lelkiismeretes kivizsgálás során, további szövetmintavételek követik, amelyek a jelentős egészségügyi kiadás mellett, a beteg életminőségét is nagymértékben rontják, az igen nagy számban (10-78%) előforduló mellékhatások (fájdalom, véres vizelet, véres sperma, végbélvérzés) miatt. Érthető, hogy erős az igény egy olyan - jóval pontosabb eredményt adó -laboratóriumi előjelző módszerre, amellyel nagyobb arányban választhatók ki a valóban pozitív biopsziájú betegek.

Az első, kifejezetten a prosztatarák kimutatására szolgáló (specifikus) PCA3 genetikai teszt egyszerű, csak vizeletminta szükséges hozzá.

 


A rákos sejtek "kihalászása" az egészséges sejtek közül

Szakértők szerint, a PCA3 mindenképpen komoly segítséget nyújt az orvosnak abban, hogy jobb döntést hozzon a szövetmintavételt megelőzően. Ami napjainkban a hazai újdonságot jelenti az, hogy a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájával és az Egyetem Urológiai Klinikájával szoros együttműködésben a PentaCore Kft eltervezte, hogy megvalósítja, hozzáférhetővé teszi ezt a jelenlegi csúcstechnológiájú prosztatarák diagnosztizáló eljárást. A nagyobb bizonyosságot adó laboratóriumi előjelző módszerrel jobb arányban választhatók ki a valóban pozitív biopsziájú, azaz rákos betegek. A régóta létező elvárást kielégítő PCA3 molekuláris géndiagnosztika egyelőre még csak magánfinanszírozásban vehető igénybe, mondta el a Kelet-Közép-Európában elsőként nyílt, és máig egyetlen hazai labor vezetője, a 80 százalékos biztonságot adó korai előjelző diagnosztikus eljárást és előnyeit ismertetve. Az Európában 2007 év elején bevezetett rendszer (a PROGENSATM PCA3) a vizeletből való kimutatás segítségével jelentősen emeli annak esélyét, hogy időben, helyes diagnózist kapjon a prosztata karcinóma által érintett férfi.

Fazekas Erzsébet

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: