Daganatot jelezhet-e a nyaki nyirokcsomók duzzanata?

2022. szeptember 1.
Megosztás:

A nyak két oldalán lévő nyirokcsomók duzzanata általában nem jelent súlyosabb egészségi problémát, bár néhány esetben daganatos megbetegedés gyanújára adhat okot.

Mi a nyirokcsomók szerepe?

Az emberi szervezetben az állkapocstól a lábakig körülbelül 600 borsó/bab méretű nyirokcsomó található. A testszerte megtalálható nyirokmirigyek (más néven nyirokcsomók) segítenek az olyan "anyagok" eltávolításában, amelyek a szervezetünk számára nem "kívánatosak", mint például a baktériumok vagy a vírusok.

Miért duzzadhatnak meg a nyaki nyirokcsomók?

Amikor egy nyirokcsomó valami káros idegen anyagot észlel a szervezetben, a belsejében lévő sejteket használja fel azok elpusztítására, vagyis fontos szerepe van az immunvédekezésben, a fertőzések és bizonyos betegségek elleni küzdelemben. Amikor a nyirokcsomók elkezdik ezt a védelmi folyamatot, a mirigyek megduzzadnak. Például a megfázás, a torokgyulladás és a fülfertőzések esetén is minden esetben tapasztalható a nyirokcsomók duzzanata. A fertőzés elmúltával a nyirokcsomó újra normális méretűre zsugorodik.

Az állkapocs alatti területen található nyirokmirigyek megnagyobbodása ritkán jelent súlyos problémát. Megduzzadhatnak, ha a szájba jutó egyik nyálcsatorna beszűkül vagy eltömődik. A rák kialakulásának esélye ezekben a mirigyekben minimális. Inkább a nyak oldalán lévő megnagyobbodott nyirokcsomók adhatnak okot az aggodalomra.

Mikor lehet a duzzadt nyirokcsomó a daganatos betegség jele?

Mielőbbi orvosi kivizsgálásra van szükség, amennyiben a nyirokcsomó:

  • átmérője legalább 1 centiméter
  • fájdalmas
  • a fentiek több mint két hétig fennállnak.

Mely daganattípusok esetén fordul elő a leggyakrabban a nyirokmirigyek duzzanata?

A laphámrák, a limfóma (a nyirokcsomók rákja), valamint az arcon, a szájüregben vagy a fejbőrön kezdődő bőrrákok esetében gyakori figyelmeztető tünet a nyaki nyirokcsomók duzzanata.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: