A rendszeres rövid ideig tartó erőteljes fizikai aktivitás is csökkentheti a halálozás kockázatát

2022. december 8.
Megosztás:

A rövid, erőteljes, egy-két perces intenzív fizikai aktivitással járó, a mindennapi élet részeként előforduló rövid, erőteljes mozgások - például a nagyon gyors gyaloglás - a Nature Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerint jelentősen csökkentik a halálozás kockázatát. Ez a csökkent kockázat mennyiségileg hasonló volt a szabadidős testmozgás keretében végzett erőteljes fizikai aktivitás hatásaihoz.

A viselhető eszközökből származó, fizikai aktivitásra vonatkozó adatok egyre szélesebb körű hozzáférhetősége lehetővé tette, hogy felmérjük a rövid, kitörő aktivitások egészségügyi következményeit, amelyeket korábban nehéz volt mérni.

Emmanuel Stamatakis és munkatársai a viselhető gyorsulásmérő adatait elemezték a UK Biobank 25 241 résztvevőjétől, akik arról számoltak be, hogy nem végeznek szabadidős fizikai aktivitást. E 61,8 éves átlagéletkorú kohorsz esetében a halálozási adatok átlagosan 6,9 éves követési időszakra álltak rendelkezésre, amely alatt 852 haláleset történt. Azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik rendszeresen erőteljes, időszakos fizikai aktivitást végeztek, amelyet egyenként mindössze egy-két percig tartó aktivitásként definiáltak, jelentősen csökkent mind a rákos mind pedig a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel összefüggő halálozás kockázata, összehasonlítva azokkal, akik nem végeztek hasonló aktivitást.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy napi 3, egyenként egy vagy két percig tartó intenzív mozgás 38-40%-os csökkenéssel járt a teljes és a rákos halálozás kockázatában, és 48-49%-os csökkenéssel a szív- és érrendszeri betegségek okozta halálozás kockázatában. Ez a halálozási kockázat csökkenés hasonló volt az erőteljes fizikai aktivitás előnyeihez a UK Biobank 62 344 olyan résztvevője körében, akik arról számoltak be, hogy rendszeres szabadidős testmozgást végeznek.

A szerzők szerint eredményeik azt mutatják, hogy azok az emberek, akik nem tudnak vagy nem akarnak sportolni, még mindig nagy hasznát vehetik a mindennapi élet során előforduló rövid, erőteljes testmozgásnak.

Forrás: https://www.nature.com/articles/s41591-022-02100-x

 

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.