Antioxidánsok: igen vagy nem?

Rákos-Zichyné Brjeska Mónika - Brjeska Dóra 2022. június 10.
Megosztás:

Néhány éve rendkívül nagy figyelem fordult az antioxidánsok felé, ami a mai napig is tart. Való igaz, hogy az egészségmegőrzésben igen nagy szerepük van, azonban tudni kell helyükön kezelni őket.

Az antioxidánsok közé többféle vegyület tartozik. Ilyenek egyes vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok vagy enzimek. Fontos szerepük antioxidánsként, hogy elbontsák és semlegesítsék a szervezetünkben jelenlévő szabadgyököket. Ha ez valamilyen okból nem sikerül, akkor nagyobb eséllyel alakulhatnak ki daganatos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek, vagy más egészségügyi problémák.

Tehát az egészségmegőrzésben az antioxidánsoknak mindenképp van helyük, azonban fontos tudni, hogy mikor, és hogyan érdemes alkalmaznunk ezeket úgy, hogy hasznunkra váljanak, és ne okozzanak kárt.

A kemoterápia is szabadgyökökkel dolgozik

Ahhoz, hogy értsük miért nem szabad az orvos tudta nélkül különböző kiegészítőket szedni, ismernünk kell a kemoterápia hatásmechanizmusát is. A kemoterápiás szerek célja, hogy elpusztítsák a daganatos sejteket. Ezek a daganatellenes szerek részben úgy fejtik ki hatásukat, hogy megnövelik a szervezetben a szabadgyökök mennyiségét. Ez persze nem hangzik jól, viszont ebben a helyzetben ezek a szabadgyökök azok, amik a daganatos sejtek ellen, azok elpusztításáért, és ezáltal a szervezetért dolgoznak.

Mégis hogyan? Az egészséges sejtek anyagcseréjéhez képest a rákos sejtek anyagcseréje megváltozik, jelentősen megnő. Ennek eredményeképp jóval nagyobb mennyiségben vesz fel káros szabadgyököket is. Éppen ezért ezek rájuk nézve sokkal veszélyesebbek, mint az egészséges sejtekre, hiszen a beteg sejteken fejtik ki nagymértében a sejtkárosító és sejtpusztító hatásukat. Tehát vannak esetek, amikor bizony a szabályok felborulnak, és ami addig a szervezetnek volt káros, daganatos betegségnél lehet, hogy az éppen a daganatban fog nagyobb kárt okozni.

Ne dolgozzunk ellene, mindent a maga idejében

Normál esetben az antioxidánsoknak egészségvédő hatásuk van, ha fennáll a szervezetben a megfelelő egyensúly a szabadgyökök és az antioxidánsok között. Azonban a daganatos megbetegedések esetén a sejtosztódás és sejtpusztulás egyensúlya megborul, ezáltal a kezelések során sok esetben ugyancsak az egészségestől eltérő arányokra van szükség. Például a kemoterápia és sugárterápia mellett bevitt nagy mennyiségű antioxidáns éppen ellenkező hatást érhet el, mint amire szükség van.

Az antioxidánsok szembe mehetnek a kezelésekkel. A magas dózisú antioxidáns bevitel ugyan jó, védő hatással lehet az egészséges sejtekre, csökkentheti a kezelések mellékhatásait, azonban ugyanezt megteheti a daganatos sejtekkel is, tehát a mellékhatások csökkentése mellett a kezelések hatását is képesek csökkenteni. Azzal, hogy belenyúlunk a daganatellenes kezelések hatásmechanizmusába, nagyban hátráltathatjuk a kezelések hatékonyságát. Hiszen az antioxidánsok a szervezet egészében felveszik a harcot a szabadgyökök ellen, ezáltal védhetik mind az egészséges mind a daganatos sejteket is.

De akkor mennyit és mikor?

A legfontosabb, hogy a kemoterápia és a sugárterápia alatt, illetve ezek után még néhány hétig kerüljük bizonyos étrend-kiegészítők szedését, mert ezek nagy adagban tartalmazhatnak antioxidánsokat. Minden ilyen szer alkalmazását egyeztessük a kezelőorvossal és csak az általa engedélyezett vagy ajánlott készítményeket használjuk.

Ezen felül érdemes azzal is tisztában lenni, hogy túlzott antioxidáns hatású forráshalmozással, például zöldségben és gyümölcsben kiemelten gazdag táplálkozás mellett nagy dózisú multivitamin, gyümölcskoncentrátum, egyéb étrend-kiegészítő egyidejű alkalmazásával prooxidáció (szabadgyök képződés fokozódása) is kialakulhat.

Kizárólag természetes forrásból származó módon antioxidánst túladagolni viszont nem lehet. Fontos kiemelni az egyoldalú ivókúrákat, a smoothie-k, a különböző levek szélsőséges fogyasztását. Sem általánosságban, sem a kezelések során nem javasolt az étrendben az egyoldalúság és a szélsőségesség. A kezelések alatt a zöldség- és gyümölcsbevitel során érdemes tartani a napi 400-500 gramm mennyiséget, természetesen törekedve az idényjellegűségre, és a változatosságra. Ebbe beletartoznak a nyers, főtt, sült, fagyasztott nyersanyagok, konzervek, befőttek, gyümölcslevek, turmixok stb. A kemo-, és sugárterápiás kezelés után pedig a napi minimum 500 gramm mennyiség javasolt, de ez akár 1 kg mennyiség is lehet a személyre szabott egészségtámogató étrend és életmód részeként.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.