Az alkoholfogyasztás okozhat-e rosszindulatú daganatot?

2022. augusztus 30.
Megosztás:

Az alkoholt tartalmazó italok minden fajtájának rendszeres és mértéktelen fogyasztása mindkét nem esetében hozzájárulhat a száj és a torok, a gége, a nyelőcső, a vastag- és a végbél, a máj, valamint a nőknél az emlő daganatos megbetegedéseinek kialakulásához. Minél több alkoholt iszik valaki, annál nagyobb a rák kockázata.

Az alkohol, vagyis az etanol vagy etil-alkohol az alkohol-tartalmú italokban (például sörökben, borokban és desztillált szeszekben) található kémiai anyag. Cukrok és keményítők élesztővel történő erjesztésével állítják elő. Az alkohol minimális mennyiségben megtalálható néhány gyógyszerben, szájvízben és élelmiszerben, például egyes vanília kivonatokban is.

A tudományos bizonyítékok alapján az alkohol humán karcinogén, vagyis rákkeltő anyag, és hatféle rosszindulatú daganatos megbetegedést (száj és a torok, gége, nyelőcső, vastag- és a végbél, máj és nőknél emlő) okozhat. A kutatási eredmények azt is igazolták, hogy minél több alkoholt fogyaszt valaki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy az alkoholfogyasztással összefüggő rákos betegség alakul ki. Idővel még a kevesebbet ivók esetében is mérsékelten megnövekszik a rákos megbetegedések kockázata. Sőt, egyes epidemiológiai kutatások szerint azoknál az embereknél, akik alkoholt és dohányt is fogyasztanak, sokkal gyakrabban alakul ki a szájüreg, a garat (torok), a gége és a nyelőcső rákos megbetegedése, mint azoknál, akik csak alkoholt fogyasztanak vagy csak dohányoznak. Az alkoholfogyasztás abbahagyását követőn nem csökken rövid időn belül a rák kialakulásának a kockázata. Ennek eléréséhez több évre van szükség.

A rendszeres, túlzott mértékű alkoholfogyasztás tehát jelentős megbetegedési kockázat, de még kis mennyiségben sem ajánlott az alábbi esetekben:

  • kiskorúság
  • várandósság
  • bármilyen gyógyszer szedése esetén
  • olyan egészségi probléma fennállásakor, amelyet súlyosbíthat az alkohol
  • olyan tevékenységek végzésekor (például gépjármű vezetése), amelyek figyelmet, koncentrációt igényelnek.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.