A Nemzetközi Rákellenes Unió üzenete a Rák világnapján

Megosztás:

Február 4-e a Rák Világnapja. A Nemzetközi Rákellenes Unió idén februárban ebből az alkalomból új nemzetközi kampányt indít "A rák is megelőzhető" mottóval. A világon minden 8. halálesetért a rák felelős: ez több, mint amennyien évente összesen AIDS-ben, tuberkulózisban és maláriában halnak meg.

Világszerte évente 12 millió új rákos esetet diagnosztizálnak, és 7, 6 millióan vesztik életüket a rák miatt. Ha ez így halad tovább 2030-ban 26 millió új diagnózissal és évenként 17 millió halálos áldozattal számolhatunk - olvasható a Nemzetközi Rákellenes Unió honlapján. A legérintettebbek az alacsony és a közepes jövedelmű országok lakosai. Jó hír viszont, hogy szakértők szerint a rákos esetek 40 százaléka egyszerűen megelőzhető lehet:

-      a dohányzással való felhagyással, és a passzív dohányzás általi fenyegetettség megszüntetésével
-      az alkoholfogyasztás csökkentésével
-      a napsugárzás elleni védelemmel
-      rendszeres mozgással
-      egészséges táplálkozással
-      az egészséges testsúly megőrzésével
-      a rákot okozó fertőzések elleni védekezéssel.

"A rák is megelőzhető" kampányt azért bocsájtja útjára a Nemzetközi Rákellenes Unió idén február 4-én , -  a Rák világnapján - hogy felhívja a figyelmet arra, hogy egyszerű lépésekkel csökkenthető a rákban való megbetegedés kockázata.

A dohányfogyasztás

A dohányzásfogyasztás felelős a világon a legtöbb rák kialakulásáért, a tüdőrákos halálozások 80-90 százalékáért, de a fejlődő országokban az összes rákos halálozás egyharmadáért is, többek között szájüregi rákot, garat- és gégerákot, valamint gyomorrákot is okozva.

A dohányfogyasztás csökkentése és a passzív dohányzás elleni védelem hatékonyan csökkentheti a rákos megbetegedések számát.

Az alkoholfogyasztás

Az alkoholfogyasztás növeli a szájüregi, a garat- és gégerák, a gyomorrák, a mellrák, valamint a máj és a belek rákos megbetegedésének kockázatát. A naponta fogyasztott alkohol mennyiségével - 25gramm/nap, vagyis 2,5 dl bor, vagy 5 dl sör feletti mennyiségek esetén - arányosan növekszik a felső tápcsatorna rákos megbetegedéseinek kockázata. Napi 1 liter bor vagy 2 liter sör elfogyasztása 4-6 szorosára emeli ezen rákok előfordulásának kockázatát, az alkoholt egyáltalán nem vagy csak kis mennyiségben fogyasztók kockázatához képest. Így tehát az alkoholfogyasztás csökkentése is hatékony rákmegelőző módszer lehet.

A mozgás

A testmozgás hiánya becslések szerint világszerte a mell-és a bélrákok egynegyedének hátterében áll. A rendszeres testmozgás csökkenti ezen rákok kockázatát: a kedvező hatás a testsúlytól függetlenül érvényesül.

Felnőttek számára heti ötszöri, félórás, közepes intenzitású mozgás, gyermekek számára pedig napi 60 perc közepes intenzitású vagy kifejezetten intenzív mozgás ajánlott.

Egészséges táplálkozás

A kutatások szerint minden naponta elfogyasztott gyümölcs vagy zöldség adag (50-100 gramm) mintegy 20 százalékkal csökkenti a szájüregi rák, és mintegy 30 százalékkal a gyomorrák előfordulásának kockázatát. Sok élelmi rost bevitelével (napi 27 grammnál több) 20 százalékkal csökkenthető a belek rákos megbetegedésének kockázata. A vörös húsok és a feldolgozott hústermékek ugyanakkor a bélrák, a túlzott sófogyasztás pedig a gyomorrák kockázatát növelik.

Egészséges testsúly

Bizonyított, hogy az elhízás és a kövérség (a 25 illetve 30  feletti testtömegindex) növeli a méh, a vese, a nyelőcső, a gyomor és a belek, az epehólyag és hasnyálmirigy rákos megbetegedésének kockázatát, valamint a már nem menstruáló nőkben a mellrák, férfiakban pedig a prosztatarák kialakulásának kockázatát. Az egészséges testsúlyunkat megfelelő táplálkozással és mozgással megőrizve is effektíven védekezhetünk tehát többfajta rákos megbetegedés ellen is.

Napozás

A napsugárzás kis mennyiségben elengedhetetlenül szükséges a szervezet megfelelő D-vitaminszintjének fenntartásához, ugyanakkor a túlzott napfürdőzés - vagy szoláriumhasználat -

a bőrrák összes fajtájának kockázatát emeli. A megelőzés hatékony módszere a túlzott napozás kerülése, a fényvédő krémek és napszemüvegek használata mellett a megfelelően védő ruházat is.

Fertőzések

Míg maga a rák nem fertőző, sok olyan fertőzés ismeretes, amelyek rákos megbetegedést okozhatnak, vagy növelhetik a rákban való megbetegedés kockázatát. A fejlődő országokban az összes rák miatti halálozás 22 százaléka, a fejlett országokban pedig 6 százaléka a hepatitis B és C vírusok okozta májrák miatt történik. A humán papillómavírus (HPV) az esetek döntő többségében felelős a méhnyakrák kialakulásáért, a gyomor Helicobacter pylori fertőzése pedig jelentősen növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát. A HPV és a hepatitis B vírusok ellen már létezik védőoltás,  - Magyarországon a hepatitis B elleni védőoltás egyike a kötelező gyermekoltásoknak - a gyomor Helicobacter pylori fertőzése pedig antibiotikum-kúrával szüntethető meg.

CSÖKKENTSÜK A VEGYSZEREKKEL VALÓ ÉRINTKEZÉST IS!

Együnk vegyszermentes ételeket!

A rovarirtó- és növényvédő szereket - sok más egészségügyi probléma mellett - kapcsolatba hozták többek között a leukémiával és az emlőrákkal is. Emiatt az a legjobb, ha általában olyan élelmiszereket választunk, amelyeket vegyszermentes körülmények között neveltek (ezek az organikus vagy bioélelmiszerek). Ez persze nem minden esetben oldható meg - például azért, mert ezek az élelmiszerek drágábbak - viszont így jó eséllyel elkerülhetjük, hogy rákkeltő vegyületek jussanak a szervezetünkbe.

A takarításhoz is használjunk természetes anyagokat

A rovar- és növényvédő szerekhez hasonlóan a tisztítószerekben található vegyületek is okozhatnak egészségügyi problémákat, köztük daganatos betegségeket is - ez nem minden esetben bizonyított, inkább csak feltételezett. A tisztítószerek gyártóinak nem kell feltüntetniük a termékeik összetételét, így a különféle termékek közötti választással nem tudjuk elkerülni az említett vegyületekkel történő érintkezést. Előállíthatjuk viszont a saját tisztítószereinket: ehhez a magunk választotta természetes alapanyagokat használhatjuk fel, például ecetet. Érdemes lehet továbbá elkerülnünk az illatosított tisztítószerek alkalmazását is: a termék címkéjén ebben az esetben megtaláljuk, hogy tartalmaz-e illatfokozó adalékanyagokat - írja az MSNBC beszámolója az Amerikai Rák Társaság (ACS) közelmúltban kiadott jelentésére hivatkozva.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.