Rákmegelőzés, prevenció

Minden harmadik rákbetegség megelőzhető lenne, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a rákos megbetegedéseket.  Az egészséges életmód alapszabályainak betartása mellett fontos, hogy részt vegyünk a szűrővizsgálatokon is, hiszen minden daganatos betegség eredményesebben kezelhető, ha korai állapotban ismerik fel.

Rákszűrés

Kockázati tényezők

 • A dohányzás és a rák

  A halálos kimenetelű rákos megbetegedések mintegy egyharmadáért a dohányzás felelős. Más szóval, a rákos halálozások egyharmada pusztán a dohányzás kiküszöbölésével megelőzhető lenne.

  Kapcsolódó hírek:

 • A stressz és a rák

  Lehet-e szerepe a stressznek a rák keletkezésében? Mennyiben befolyásolja a stressz a már kialakult betegség lefolyását, terjedését? A legelfogadottabb nézet szerint nincs olyan pszichológiai alkat, személyiségtípus, amelyről állíthatnánk, hogy daganatos megbetegedésre hajlamosít, illetve azt előre jelezné.

 • HPV és méhnyakrák

  Világviszonylatban és Magyarországon is a mellrák után a méhnyakrák a második női leggyakoribb daganatos megbetegedés. Közel 500 nő hal meg évente hazánkban méhnyakrák miatt, mely esetek elkerülhetőek lennének rendszeres szűréssel.

 • Daganatos betegségek és a H1N1: mit érdemes tudniuk a rákbetegeknek?

  Az új influenzáról mindannyian sokat olvashattunk az elmúlt hónapokban, a daganatos betegekről azonban általában csak annyit tudhattunk meg, hogy a kismamákhoz hasonlóan ők is a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak. Összeállításunkban ezért az ő szempontjukból is részletesen körüljárjuk a H1N1-fertőzéssel kapcsolatos főbb tudnivalókat: miért lehet veszélyesebb a rákbetegek számára az új influenza? Mit tegyenek ők maguk és a családtagok, hogy megelőzzék a fertőzést? Mit kell csinálni akkor, ha egy rákbeteg az óvintézkedések ellenére is megfertőződik a vírussal?