Oltással és szűrővizsgálatokkal a méhnyakrák ellen: Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

2010. január 27.
  e-mail nyomtatás

Tudta Ön, hogy a méhnyakrák az egyetlen olyan rákfajta, amely ellen hatásos védőoltás létezik? A méhnyakrák kialakulásáért mintegy 70 százalékban felelőssé tehető kétfajta (HPV) vírustörzs elleni oltóanyagot tartalmazó vakcinákkal és a nőgyógyászati szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel szinte 100 százalékban megelőzhető lenne az a betegség, amelynek következtében évente mintegy 500 nő veszti életét hazánkban. A szűrővizsgálat és a védőoltás együttes fontossága a fő üzenete az Európai Méhnyakrák Szövetség (European Cervical Cancer Association - ECCA) szervezésében 2010 január 24. és 30. között zajló Európai Méhnyakrák Megelőzési Hétnek.

Az európai kezdeményezéshez idén több más, daganatos betegségekkel foglalkozó szervezet is csatlakozott: a Nemzetközi Rákellenes Unió (International Union Against Cancer - UIC), az Európai Rák Szervezet (European CanCer Organisation - ECO), és  az Európai Rákellenes Ligák Szövetsége (Association of European Cancer Leagues - ECL A). A kampány és eseménysorozatok idén 3 fő témát ölelnek fel: az oltási, a méhnyakszűrési és az edukációs programok kiemelt szükségességét.

A méhnyakrák a 45 év alatti nők körében világszerte a második leggyakoribb daganatos megbetegedés. A betegséget a humán papillomavírus (HPV) magas kockázatú (vagy más néven rákkeltő) típusai okozzák. A betegség - amely akár huszonéves korban is sújtja a nőket - általában észrevétlenül alakul ki, és a tünetek már csak akkor jelentkeznek, amikor a betegség előrehaladott állapotban van, vagyis azok körében, akik nem járnak rendszeresen nőgyógyászati szűrésre, a méhnyakrák csendes gyilkosként viselkedik. A daganat kialakulását jelezheti a rendszertelen vérezgetés. A daganat növekedésével egyre gyakoribb a deréktáji fájdalom, a fájdalmas közösülés, a fájdalmas széklet- és vizeletürítés. Sajnos azonban ezen tünetek már előrehaladott méhnyakrákot jeleznek, amikor már nagyon nehéz kezelni a betegséget. Éppen emiatt fontos, hogy a nők évente járjanak nőgyógyászati szűrésre, illetve a védőoltás alkalmazásával csökkentsék az esélyét egy esetleges HPV fertőzés és a következményes méhnyakrák kialakulásának.

Az Európai Unióban évente 60 000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, és sajnos az érintettek felét már nem tudják megmenteni: ez azt jelenti, hogy minden 18. percben életét veszti valaki ebben a betegségben. Óriási különbségek vannak azonban Európán belül a halálozási statisztikákban: míg Skandináviában évente 1-2 nő veszti életét emiatt, addig hazánkban ez a szám 500 körül mozog. "Ausztriával összehasonlítva 8-szoros, Finnországgal összehasonlítva 11-szeres egy magyar nő esélye arra, hogy élete során méhnyakrákban megbetegedjen" - mondta Dr. Koiss Róbert, nőgyógyász-onkológus az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Az Egészséges Ifjúságért Alapítvány méhnyakrák prevenciós programját Dr. Horváth Szabolcsné ismertette. Az Egészséges Ifjúságért Alapítvány tavaly szeptemberben indította útjára az úgynevezett "Anya-lánya programot", melynek nyitányaként elkészült a www.anyalanya.hu weboldal azért, hogy eloszlassa a nők körében keringő tévhiteket, és hitelesen tájékoztassa a felelős édesanyákat és lányaikat. "Tavaly szeptemberben Geszler Dorottya, Détár Enikő és Zoltán Erika állt az élére az Anya-lánya programnak, őket hallhattuk-láthattuk számtalan tv-s, rádiós és sajtóinterjúban. Munkájuk révén sikerült felkelteni a nagyközönség figyelmét, hiszen több ezren látogattak el az oldalunkra, és nagyon sok kérdést kaptunk különböző rendezvényeken is a programmal kapcsolatban" - fogalmazott az alapítvány társelnöke. A még szélesebb rétegek megszólítását célozva az idei évben Szabó Tünde olimpiai-, világ-, és európa-bajnoki ezüstérmes úszónő, valamint Ördög Nóra televíziós műsorvezető is csatlakozott a programhoz. A tinik megszólítását szolgálja továbbá az az alapítvány által meghirdetett "Védd a mamát!" jeligéjű multimédiás pályázat is, amelyre még e hónap 31-éig várják a 14-18 éves pályázók munkáinak beérkezését. Pályázni bármilyen alkotással: rajzzal, videofilmmel, zenével, plakáttal lehet, a pályázati kiírásról bővebben az alapítvány honlapján tájékozódhat.

A méhnyakrák elleni vakcina egyelőre nem támogatott, a mintegy 90 ezer forintos oltási költséget pedig sok szülő nem tudja vállalni. A Vác városában 2008-ban indított méhnyakrák-kampányban a szülők, az alapítvány, az önkormányzat összefogása valósult meg. A váci programban az oltás költségét a szülők, az önkormányzat és az alapítvány fedezi egyharmad-egyharmad-egyharmad arányban. Ez első évben csak 11-13 éves fiatal lányokat oltottak, az oltási programot a szülők nyomására azonban a következő évben a 18 éves korhatárig terjesztették ki, mindez az összefogás működőképességét példázza, és nagyon nagy eredménynek számít - fejtette ki Dr. Horváth Szabolcsné. Az alapítvány társelnöke elmondta, hogy az alapítvány szívesen áll más olyan önkormányzatok rendelkezésére is, amelyek szeretnék az oltási programot bevezetni.

A Magyar Nőgyógyászati Társaság Gyermekgyógyászati Szekciójának elnöke, Dr. Csermely Tamás szintén az idei évben csatlakozott az "Anya-lánya program"- hoz. Mint azt a sajtótájékoztatón elmondta, a HPV-fertőzés gyakorlatilag egy járványnak tekinthető, amely ellen oltóanyag áll a rendelkezésünkre. A HPV elleni védekezés akkor a legeffektívebb, ha a gyermek a "naív", érintetlen korban kapja az oltást.

Dr. Koiss elmondta, hogy a tavalyi évben zárult egy nagyszabású klinikai vizsgálat, amely azt vizsgálta, hogy érdemes-e a már szexuálisan aktív nőket és azokat is oltani, akik korábban már átestek HPV fertőzésen, vagy szervezetükben éppen HPV-fertőzés zajlik. Ismert, hogy a HPV fertőzés nem minden esetben jelenti azt, hogy a fertőzöttben kialakul majd a méhnyakrák, valamint az a tény is, hogy HPV fertőzésen többször is át lehet esni. Az eredmények szerint az oltásnak nagyon nagy előnye van ebben a vizsgálati csoportban is: vagyis bebizonyosodott, hogy az oltás javítja a HPV fertőzés spontán eltűnési képességét. Az oltás felvételének feltétele a már szexuálisan aktív nők esetében az egy évnél nem régebbi negatív citológiai lelet.

A HPV vírus helyi fertőzést okoz, csak a hámsejteket támadja meg. A szexuálisan aktív nők 80 százaléka már átesett életében legalább egy átmeneti HPV-fertőzésen. "Az oltás fertőzés nélkül generál olyan magas ellenanyagszintet a beoltott nő szervezetében, amely biztosítja, mind az elsődleges fertőzés, mind pedig az újrafertőződés lehetőségének kivédését" - fogalmazott Koiss. Az oltott egyénekben a méhnyakon történő műtéti beavatkozások száma közel 80 százalékkal volt csökkenthető, szemben azokkal, akik nem kaptak oltást. A oltott személyek körében a méhnyakrákban való megbetegedés kockázata összességében 84 százalékkal csökken. A daganatok.hu kérdésére Dr. Koiss kifejtette, hogy a rákos elváltozás kialakításáért leggyakrabban a vírus 16-os és 18-as elnevezésű törzsei felelősek. Ezen törzsekkel való fertőződést a vakcina 100 százalékban képes megakadályozni, sőt  16-os és a 18-as törzsekkel közeli rokonságban álló további két vírustörzzsel szemben úgynevezett keresztvédettséget is ad. Mivel a méhnyakrák kialakításáért az esetek 72 százalékában a 16-os és a 18-as vírustörzsek felelősek, az oltás felvétele a méhnyakrákban való megbetegedés kockázatát 84 százalékkal csökkenti.

Magyarországon jelenleg is nagy erőfeszítések történnek a szervezett méhnyakszűrés népszerűsítésére és az átszűrtség mértékének fokozására. A nemrég zárult, jelentős eredményeket felmutató Védőnői Méhnyakszűrő Mintaprogramról korábbi írásunkban olvashat.

"Fontos hangsúlyozni, hogy a szűrővizsgálatoknak mindig van egy bizonyos érzékenységi határa, ezért kiemelten fontos az oltás és a szűrés együttes alkalmazása" - fejtette ki a az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét legfontosabb üzenetét Dr. Koiss. A jelenlegi ismeretek szerint a fél éven belül három lépcsőben beadott oltás legalább 10 éven keresztül nyújt védettséget az említett vírustörzsekkel szemben. Az is elképzelhető, hogy az oltást még 10 év elmúltával sem kell majd megismételni, az ennek tisztázására irányuló klinikai vizsgálatok azonban még folyamatban vannak.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.