Multidiszciplináris párbeszéd az ártalomcsökkentés lehetőségeiről

Dr. Szabó Rita 2022. június 30.
Megosztás:

2022. május 17-én 10. alkalommal került megrendezésre az E-cigaretta Csúcstalálkozó Washingtonban (US E-Cigarette Summit). A szakmai rendezvény állandó célja, hogy az ártalomcsökkentéssel foglalkozó szakemberek találkozási pontjaként szolgáljon. A csúcstalálkozón elhangzó, az e-cigarettával kapcsolatos legújabb kutatási eredmények hozzájárulnak a szabályozó hatóságok, a dohányipar, a népegészségügy és a klinikusok közötti eszmecseréhez, melynek legfőbb célkitűzése a dohányzással összefüggő betegségek és halálesetek gyakoriságának a csökkentése.

A dohányzás az elkerülhető egészségi ártalomkockázatok egyike

Évtizedek óta ismert, hogy a dohányzás - mind az aktív dohányzók, mind a dohányzók környezetében élők, az úgynevezett passzív dohányzók számára - súlyos betegségeket okozhat, és növelheti az idő előtti halálozás kockázatát is. A cigaretta füstjében lévő káros, és potenciálisan káros vegyi anyagok hozzájárulhatnak a daganatos megbetegedések (például szájüregi daganatok, a légutak és a tüdő rosszindulatú daganata), a krónikus légúti betegségek (bronchitis, asztma, stb.), valamint a szív- és érrendszeri betegségek (például perifériás vérellátási zavarok) kialakulásához. Sajnálatos tény, hogy a globális becslések szerint az aktív dohányzás évente körülbelül nyolcmillió ember haláláért felelős világszerte. Az Európai Unió tagállamaiban a dohányzás mintegy 700 000 halálesetet okoz évente, melynek körülbelül 50 százaléka korai, idő előtti haláleset, ami dohányosonként átlagosan 14 életévvesztést jelent.

A legtöbb országban a dohányzás és a dohányzással összefüggő egészségi ártalmak csökkentését célzó stratégiai intézkedések elsősorban a kínálat és a kereslet szabályozására összpontosítanak, a megelőzés, a fogyasztás csökkentése és a dohányzásról történő leszokás ösztönzése érdekében. Ezek a szabályozó intézkedések ugyan az elmúlt három évtizedben a dohányzás gyakoriságának a csökkenését eredményezték, de a jelenlegi nemzetközi előrejelzések alapján nem valószínű, hogy rövidebb távon a dohányzás megszűnését eredményeznék. Az előrejelzések alapján 2025-ben nagyjából egy milliárd felnőtt továbbra is dohányozni fog, akik számára a dohányzás okozta ártalmak csökkentésének lehetőségét a tájékozódás, a megfelelő információk elérhetősége jelentheti. Természetesen mindenki számára a legjobb megoldás, mellyel a dohányzáshoz köthető ártalmak teljesen csökkenthetők, ha rá sem szokik a dohányzásra, amennyiben dohányzik, a nikotin- és dohánytartalmú termékekről való végleges leszokással teheti a legtöbbet önmaga és a környezetében élők egészségéért. A füstmentes technológiákról szóló tájékozódás kizárólag azon felnőtt dohányzók számára jelenthet alternatívát, akik valamilyen okból nem szoknak le, és továbbra is folytatnák a cigarettázást.

Jelenleg többféle füstmentes technológia (például e-cigaretta) létezik, melyek használata közben nem történik égés és nem keletkezik füst, ezáltal pedig nem csak az aktív fogyasztók, hanem a dohányzók környezetében tartózkodók szervezete is kevesebb káros anyagnak lehet kitéve, mint a hagyományos dohánytermékek esetében. Fontos azonban azzal is tisztában lenni, hogy a dohányzás minden formája káros, így ezek a technológiák sem kockázatmentesek, hiszen ezek is tartalmaznak többek között nikotint, ami a szervezetbe jutva számos káros hatással bír, így például addikciót okoz és növeli a szívfrekvenciát és a vérnyomást is. Tehát a dohányzás egészségre gyakorolt ártalmainak teljes kiküszöbölése továbbra is kizárólag a dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztásának elkerülésével valósítható meg.

A felnőtt dohányosok számára legfontosabb a leszokás, tehát tartózkodás minden nikotin- és dohányterméktől, mert csak teljesen csak így csökkenthető a dohányzásoz köthető betegségek kialakulásának kockázata, a dohányzó és környezete számára. Ennek hiányában fontos lépés lehet a dohányzás ártalmairól valamint az ártalomcsökkentés lehetőségeiről történő tájékozódás. Az ártalomcsökkentés jelentőségét egyre több egészségügyi intézmény, szakember és szabályozó szervezet ismeri el, melynek egyik kiemelten fontos fóruma az Egyesült Államokban szervezett US E-cigarette Summit konferencia.

De mit mondanak a konferencia szakértői a tudomány jelenlegi állása szerint?

A konferencia középpontjában minden évben az e-cigarettával kapcsolatos legfrissebb nemzetközi kutatások és ezekből következő tudományos evidenciák, innovációk, valamint a vonatkozó jogi szabályozás lehetőségeinek megvitatása áll. A szakmai csúcstalálkozó egy nyílt platformot biztosít a rendelkezésre álló legújabb szakértői értékelések megismerésére és a kérdések megvitatására.

Az idei konferencia három fő blokkból állt, melyek témái az ártalomcsökkentéssel kapcsolatos legújabb tudományos evidenciák, a téma kommunikációja, valamint az alternatív, innovatív dohánytermékek szabályozása és a várható tendenciák voltak.

Dr. Nancy Rigotti, a Tobacco Research and Treatment Center szakorvosa előadásában kiemelte annak fontosságát, hogy a prevenciós programok során ne feledkezzenek meg a jelenleg dohányzó felnőttekről, hiszen egyrészt a dohányzás még mindig az első számú megelőzhető oka a dohányzással összefüggő betegségeknek és a korai halálozásoknak, másrészt a dohányzás abbahagyása meghosszabbítja a várható élettartamot. Napjainkban már hatékony leszokást segítő kezelések állnak rendelkezésünkre, amelyeket azonban szélesebb körben kellene alkalmazni. Ebben pedig az egészségügyi ellátórendszer szereplőinek kulcsfontosságú szerepük van. Sajnálatos módon számos szakorvosnak nincsenek megfelelő információi az ártalomcsökkentés lehetőségeiről és előnyeiről, a legtöbben elégtelennek tartják a leszokást segítő alternatív dohánytermékek (e-cigaretta) hatékonyságának tudományos bizonyítékait (hiányolják a hosszú távú egészségi hatások bizonyítékait), valamint kevés irányelv található a leszokás legjobb módjáról. Emellett a klinikusokat az elmúlt években jelentősen leterhelte a COVID-19 világjárvány, így a leszokni vágyó dohányzók számára korlátozottabbá váltak a leszokást támogató lehetőségek, bár a távegészségügyi és egyéb távellátási módok új lehetőségeket is kínálnak.

A csúcstalálkozó záró vitaindító előadásában dr. Vaughan Rees, a Globális Dohányzásellenőrzési Központ igazgatója feltárta az elmúlt öt évtized globális, dohányzást csökkentő stratégiáinak sikereit és kudarcait, majd elemezte a szakpolitikai intézkedések, a jelenlegi bizonyítékokon alapuló beavatkozások, valamint a dohányzás abbahagyását célzó terápiák hatását.

Megállapította, hogy az elért eredmények messze nem egyenlően oszlanak meg a különböző országok és társadalmi csoportok között. A társadalmi-gazdasági hátrány (például alacsony iskolai végzettség, kábítószer-használat) továbbra is magasabb dohányzási arányokkal jár, ami nem csökkent több mint három évtizede.

A jelenlegi stratégiák magukban foglalják a tiszta beltéri levegőre vonatkozó törvények kiterjesztését, a minimális vásárlási korhatár növelését, a kiskereskedelmi környezet átalakítását, a csomagolásra vonatkozó előírásokat, az ízesített termékek tilalmát, a nikotintartalom függőséget okozó szint alá csökkentését, valamint az innovatív megoldásokat. De vajon elég hatékonyan csökkentik-e a dohányzással összefüggő ártalmakat?

A dohányzás problematikájával kapcsolatban kijelenthető, hogy még mindig létezik a lakosságnak egy olyan része, akik valamilyen ok miatt nem szoknak le a cigarettázásról. Az ártalomcsökkentés keretében alternatív lehetőségeket lehet nyújtani azon dohányosok számára, akik ugyan nem szoktak le, de tudatában vannak a dohányzás által okozott ártalmaknak, és szeretnék csökkenteni egészségi kockázatukat. Ehhez azonban szükség van a közérthető, hiteles és pontos információk elérhetőségének biztosítására, a személyre szabott támogatás lehetőségének biztosítása mellett.

A konferencia fő üzenete tehát az, hogy a jövő most történik, és sürgős intézkedésekre van szükség. Az alternatív, ártalomcsökkentett technológiák már rendelkezésre állnak, de olyan új perspektívák iránt van igény, amelyek globális szinten alapvető fontosságúak a dohányzással kapcsolatos ártalmak csökkentéséhez.

A cikk társadalmi felvilágosítás céljából létrejött, reklámcélokat nem szolgáló tájékoztatás, amely a Philip Morris Magyarország Kft. hozzájárulásával készült.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: