Hogyan okozhat a légszennyezettség tüdőrákot a nemdohányzókban?

Daganatok.hu 2022. szeptember 23.
Megosztás:

Egy új kutatás eredményéből kiderült, hogy a légszennyezettség a dohányzáshoz hasonlóan daganatokat vált ki. A kutatók olyan mechanizmust azonosítottak, amelyen keresztül a légszennyezettség tüdőrákot okozhat a nemdohányzók körében.

A levegőben szálló por (PM2.5) az égő fosszilis tüzelőanyagokból származik (például dízelgőzök, fékbetétek, gumiabroncsok), a növekvő koncentrációs értékek pedig összefüggést mutatnak a nem-kissejtes tüdőrák kialakulásával.

Mely génekre hat a légszennyezettség?

A vizsgálat az Epidermális Növekedési Faktor Receptor (EGFR) gén mutációinak humán és laboratóriumi elemzésén alapult. A minták körülbelül fele soha nem dohányzó emberektől származott. A kutatók szerint ugyanazok a levegőben lévő részecskék, amelyek a fosszilis tüzelőanyagok égéséből származnak, súlyosbítva az éghajlatváltozás hatásaival, közvetlenül befolyásolják a tüdősejtek egészségét egy fontos és korábban figyelmen kívül hagyott rákot okozó mechanizmuson keresztül.

A levegőben szálló por elősegíti a gyors változásokat (vagyis a sejt kontrollálatlan növekedését és osztódását, ezáltal pedig rosszindulatú, rákos daganat kialakulását) az EGFR és KRAS mutációt tartalmazó légúti sejtekben. A KRAS karcinogenezisben játszott szerepe elsősorban az EGFR nevű fehérje működésével kapcsolatban értelmezhető, mivel az epidermális növekedési faktor jelfogó molekulája.

A légszennyezettség miatt kialakuló tüdőrák kockázata ugyan kisebb, mint a dohányzással összefüggő tüdődaganaté, de nincs befolyásunk arra, hogy mit lélegzünk be. Világszerte többen vannak kitéve a légszennyezettségnek, mint a cigarettafüstben lévő mérgező vegyszereknek, de ezek az új adatok összekapcsolják az éghajlatváltozás (például a szmog gyakoribbá válása) egészségre káros hatásait is a tüdőrák megnövekedett kockázatával.

Minden harmadik nemdohányzónak van légszennyezettséggel összefüggő mutációja

A kutatás utolsó szakaszában a normál tüdőszövet kis mintáinak korszerű, széleskörű mutációs profillal végzett vizsgálata a normál tüdőminták 18, illetve 33 százalékában talált EGFR és KRAS mutációkat. Ezek általában a tüdőrákokban fordulnak elő, azonban a normál tüdőszövetben is jelen vannak, ami valószínűleg az idősödés következménye.

Amikor az ilyen mutációkkal rendelkező tüdősejteket légszennyező anyagoknak tették ki, több rákos elváltozást tapasztaltak a kutatók, és ezek gyorsabban fordultak elő, mint amikor az ilyen mutációkkal rendelkező tüdősejtek nem voltak kitéve a légszennyező anyagoknak. Ez arra utal, hogy a levegőszennyezettség elősegíti a tüdőrák kialakulását.

Forrás: https://www.eurekalert.org/news-releases/963752

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.