"Nem dohányoztam, de az összes kollégám láncdohányos volt" - Harcosok Klubja videón

Daganatok.hu 2012. december 11.
Megosztás:

2012. december 4-én tartotta téli összejövetelét a Harcosok Klubja: a tüdőrákos betegeknek és a betegek családtagjainak, hozzátartozóinak szóló találkozón ezúttal dr. Juhász Erzsébet beszélgetett tünetmentes korábbi betegével, Török Gusztávnéval, dr. Fülöp Andrea pedig megosztotta a hallgatósággal mindazt az információt, amit a klinikai vizsgálatokban való részvételről tudnia érdemes egy tüdőrákos betegnek. Dr. Nagy Mária pszichiáter a depresszió kivédésének lehetőségeiről beszélt, végül a betegek kérdései és a szakorvosok válaszai következtek.

Prof. Dr. Simon Tamás szeretettel köszöntött mindenkit a Magyar Rákellenes Liga nevében, majd átadta a szót dr. Juhász Erzsébet tüdőgyógyász-onkológusnak (osztályvezető főorvos, Tüdőbelosztály, Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet), aki bemutatta beszélgetőpartnerét, Török Gusztávnét, akinél egy tüdőszűrés során 2008 tavaszán diagnosztizáltak tüdődaganatot. A daganat egyébként semmilyen érzékelhető panaszt nem okozott, ami ismét csak arra mutat rá, hogy mennyire fontos lehet a tüdőszűréseken való rendszeres részvétel.

Annál is inkább, mert Török Gusztávné soha nem dohányzott, bár a munkatársai mind láncdohányosok voltak. Azt ugyan nehéz megmondani, hogy a passzív dohányzásnak mekkora szerepe volt a betegség kialakulásában, mindenesetre jobb lett volna, ha már akkoriban sem lehet rágyújtani egy munkahelyen, ahogyan ez ma már nem megengedett.

A beteg kivizsgálása a Korányiban kezdődött, 2008 áprilisában. A daganat szerencsére olyan kis kiterjedésű volt, hogy a szakorvosok arra a következtetésre jutottak: műtéttel eltávolítható a tumor. Ezzel kapcsolatban rendkívül fontos megemlíteni azt a tényt, hogy a tüdőrákos betegek nagy része előrehaladott, operálhatatlan formában kerül felismerésre. Ezen betegek számára is rendelkezésre állnak ugyan a kemoterápiás, sugárterápiás és a célzott molekuláris terápiák (valamint ezek kombinációi), de a definitív gyógyulás esélyéről majdnem kizárólag a korai stádiumban felfedezett, műtéten vagy irradiáción átesett betegek esetén beszélhetünk. (Bővebben: CT-vel hatékonyabban szűrhető a tüdőrák, mint röntgennel).

Török Gusztávnét rögtön a kivizsgálását követően, 2008 áprilisában megoperálták. Az őt kezelő onkoteam ezt követően döntött arról - a kezelési irányelveknek megfelelően - hogy milyen terápiára lenne a leginkább szükség. Ebben az esetben úgy vélték a szakemberek, hogy elsőként a kemoterápia és a sugárkezelés kombinációja lenne a leginkább célravezető.

A gyógyszerkölcsönhatások miatt akár hátrányos is lehet az "alternatív" kezelés

Az orvos-beteg beszélgetést dr. Fülöp Andrea tüdőgyógyász-onkológus (főorvos, Tüdőbelosztály és Bronchológia, Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet) előadása követte, amelyben főként a klinikai vizsgálatok biztonságosságáról esett szó.

"Azt lehet látni, hogy a diagnózis közlésekor minden beteg nagyon megrémül. Ezt követően merül fel a kérdés, hogy egyáltalán milyen kezelési lehetőségek jöhetnek szóba. Akkor vagyunk valóban szerencsés helyzetben, ha a beteget meg lehet operáltatni, mert a páciensnek ekkor van a legnagyobb esélye a gyógyulásra. Amennyiben műtétre nincs lehetőség, akkor marad a kemoterápia, a sugárkezelés, továbbá az újfajta, célzott gyógyszeres kezelések, illetve ezeknek a különféle kombinációi"  - mondta Fülöp.

A betegek egy része emellett különféle "alternatív" kezeléseket is szeretne alkalmazni, nagyon nehéz azonban kiválasztani, hogy melyik alternatív terápiás megoldás az, amely - az orvos által javasolt kezelési forma mellett - tényleg hatékonyan segítheti a beteg gyógyulását. Többek között emiatt is nagyon fontos, hogy a beteg válasszon egy olyan onkológus orvost, aki az ő kezelését koordinálja. Ha ugyanis egyszerre tízféle készítményt is szed valaki, akkor lehet, hogy ezekkel éppen az ellenkező hatást éri el, mint amit szeretne, hiszen a különféle gyógyszerkölcsönhatások miatt a szerek akár jelentősen is ronthatják egymás hatását" - mondta Fülöp.

Fülöp doktornő ezt követően a klinikai vizsgálatok (gyógyszervizsgálatok) szerepét ismertette a tüdőrákos betegek kezelésében. A témáról korábbi, összefoglaló cikkünkben is részletesen olvashatnak: A klinikai vizsgálatok szerepe a daganatos betegek kezelésében.

A betegeket a klinikai vizsgálatot szervező gyógyszercég biztosítja

Török Gusztávné később - a kemoterápiával kombinált sugárkezelést követően, amellyel rögtön a műtét után kezdték kezelni - egy klinikai vizsgálatban is részt vett, amelyben egy tüdőrákban még nem törzskönyvezett, célzott daganatellenes gyógyszert kapott. Török Gusztávné így emlékszik vissza minderre: "Teljes mértékben megbíztam a kezelőorvosomban, így amikor felajánlotta a klinikai vizsgálatban történő részvétel lehetőségét, nem utasítottam vissza az ajánlatát. Másfél éve szedem a célzott daganatterápiás gyógyszert, minimális mellékhatásokkal" - számolt be tapasztalatairól Török Gusztávné.

Tüdőrák és depresszió

Dr. Nagy Mária pszichiáter szakorvos (Polcz Alaine Hospice-Palliatív Osztály, Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet) a tüdőrák és a depresszió kapcsolatáról tartott előadást:

Kérdések és válaszok

A Harcosok Klubjának december 4-ei alkalma - az eddigi szokásoknak megfelelően - a betegek kérdéseivel és a jelenlévő szakemberek ezekre adott válaszaival zárult:

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.