Húgyhólyagrák

A húgyhólyagrákos esetek a rosszindulatú daganatoknak mintegy 2%-át teszik ki. Férfiakban 2,5-3-szor gyakoribb, mint nőkben. Főként idősebb (50-70 év) korban fordul elő, de fiatalabbakban is jelentkezhet. Számos olyan környezeti tényező (pl. dohányzás) ismert, amely a húgyhólyagrák kialakulásában szerepet játszik és annak kockázatát nagymértékben növeli. Korai felismerés esetén gyógyítása terén kedvező eredmények érhetők el.

 • A húgyhólyag szerkezete és funkciója

  A húgyhólyag a hasüreg alsó részében, a kismedencében helyet foglaló üreges szerv, mely a vesék által termelt vizelet átmeneti tárolására szolgál. A vesékből a vizelet a két vékonyfalú csőszerű képleten, a húgyvezetékeken jut a hólyagba, és azt a hólyag alapjáról kiinduló húgycsövön keresztül hagyja el.

 • A húgyhólyagrák oka és kockázati tényezői

  A hólyagrákok képződésében szerepet játszó tényezőkről fontos és megbízható ismeretekkel rendelkezünk. Igen szoros összefüggést találtak az úgynevezett aromás aminvegyületeknek való kitettség és a hólyagrák kialakulása között. A dohányzás is nagymértékben növeli a hólyagrák kialakulásának kockázatát. Arra is vannak adatok, hogy bizonyos gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, sőt egyes daganatgátló szerek is növelik hólyagrák kialakulásának kockázatát.

 • A húgyhólyagrák tünetei

  A hólyagrákra utaló legfontosabb tünet a vér megjelenése a vizeletben. Gyakran előfordul, hogy egyik nap véres a vizelet, később viszont egy ideig mégsem. Hólyagrák esetén azonban a vér 1-2 héten belül újból megjelenik.

 • A húgyhólyagrákos betegnél szükséges ellenőrző vizsgálatok

  A hólyagrákos betegnek a kezelés befejezése után rendszeres időközökben ellenőrző vizsgálatra kell járnia. E vizsgálatokon való megjelenés rendkívül fontos, mert a hólyagrák hajlamos a kiújulásra, amit csak az ellenőrző orvosi vizsgálatok során alkalmazott vizsgálati eljárásokkal lehet időben észrevenni. Ilyen vizsgálatok a hólyagtükrözés, a vizeletvizsgálat, a mellkasröntgen, az intravénás pielográfia és néhány egyéb más teszt.

 • Betegtörténet - "Egy évig voltam beteg"

  Olvasónk személyes történetében a vizelethólyag-daganatos betegségével kapcsolatos élményeit meséli el, az előzményektől a kezeléseken át a sikeres gyógyulásig. Az alábbiakban saját szavaival írott beszámolóját olvashatják.

 • A húgyhólyagrák és típusai

  A húgyhólyag falából kiinduló rosszindulatú daganatok túlnyomó többségét (98%) a nyálkahártyából kiinduló hólyagrákok képezik. A rák a nyálkahártya bármely területéről kiindulhat, az esetek többségében azonban a hólyag alapjához közel, a húgyvezetékek beszájadzásának közelében, vagy a hólyag oldalfalán helyezkedik el a daganat. Olykor többgócú, multicentrikus eredetű hólyagrák is előfordul.

 • A húgyhólyagrák gyanújakor végzett orvosi vizsgálatok

  Véres vizelet észlelése esetén azonban feltétlen orvoshoz kell fordulni, aki sokoldalú, összetett vizsgálatokkal tudja megerősíteni vagy kizárni a hólyagrák jelenlétét.

 • A húgyhólyagrák kezelésének módszerei

  A hólyagrákok kezelésmódja eltérő a hólyagrák stádiuma szerint, vagyis attól függően, hogy a rák beszűrte-e a hólyagfal izomrétegét, illetve hogy képzett-e áttétet.

 • A húgyhólyagrák kezelésének mellékhatásai

  A hólyagrák kezelésében alkalmazott eljárások - a húgycsövön át történő, egyszerűbb tumoreltávolítás kivételével - mind járnak valamilyen káros mellékhatással. A sugárkezelés a szokványos mellékhatásokon kívül a nemző- és a megtermékenyíthetőséggel kapcsolatban is okozhat problémákat. A helyileg alkalmazott kemoterápiás kezelés a hólyag irritációját válthatja ki. A szájon át vagy intravénásan történő beadás esetén a mellékhatások az egész szervezetet érinthetik. Jó hír, hogy a mellékhatások többsége szerencsére csak átmeneti jellegű.

 • Mit tehetünk a hólyagrákkal szembeni védelmünk érdekében?