A húgyhólyagrák oka, a kialakulásában szerepet játszó kockázati tényezők

Megosztás:

Mely vegyületek növelhetik meg a húgyhólyagrák kockázatát? Számít-e a dohányzás? Mely gyógyszerekről mondható el, hogy kockázatnövelő hatással bírnak?

A hólyagrákok képződésében szerepet játszó tényezőkről fontos és megbízható ismeretekkel rendelkezünk.

Igen szoros összefüggést találtak az ún. aromás aminvegyületeknek való kitétel (expozíció) és a hólyagrák kialakulása között. Bizonyos iparágakban (gumi, kaucsuk, bőr és vegyiparban) foglalkoztatottak körében, kábelgyári munkások, nyomdászok, festők, textilipari dolgozók, sőt a fodrászok körében napjainkban is magasabb a hólyagrák kialakulásának kockázata, mint az általános populációban. Fontos megjegyeznünk, hogy a foglalkozási expozíció és a tüneteket okozó rák kialakulása között igen hosszú idő telik el, a lappangási idő tartama általában meghaladja a 15 évet.

A dohányzás (cigarettázás) is nagymértékben növeli a hólyagrák kialakulásának kockázatát. Dohányosokban 2-2,5-szer gyakoribb hólyagrák előfordulása, mint a nem dohányosokban, vagyis a hólyagrákok fele, 50%-a a dohányzással áll szoros összefüggésben. Ez nem meglepő, hiszen a dohányfüstben lévő, s a szervezetbe jutó rákkeltő vegyületek a vizelettel választódnak ki, így a hólyagnyálkahártya tartósan ki van téve a vizeletbe jutó rákkeltő vegyületeknek.

Arra is vannak adatok, hogy bizonyos gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, mint a Fenacetin tartós szedése, sőt egyes daganatgátló szerek, mint pl. a Cyclophosphamid, szintén növelik hólyagrák kialakulásának kockázatát. Egy időben a mesterséges édesítőszerek (Saccharin) és a kávé is gyanúba kerültek, szerepük azonban nem bizonyított a hólyagrák keletkezésében.

A hólyagrákkal kapcsolatban fontos azt is tudni, hogy az nem fertőző, senki sem kaphat hólyagrákot egy másik személytől, még fizikai érintkezés, közösülés útján sem. A hólyagrák nem öröklődik, a rákos beteg rokonai között nem gyakoribb annak előfordulása, mint a népességben általában.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.