Húgyhólyarák: speciális műtét a Debreceni Egyetem urológiai klinikáján

Fotó: Debreceni EgyetemFotó: Debreceni Egyetem
Daganatok.hu 2015. január 14.
Megosztás:

Az országban először Debrecenben hajtottak végre húgyhólyag-eltávolító és helyreállító műtétet háromdimenziós laparoszkópos technikával.

Már otthonában gyógyul az az idős asszony, akit tavaly év végén egy új eljárással műtöttek meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján. Az operáció során eltávolították a beteg húgyhólyagját és a kismedencében lévő nyirokcsomókat, majd a vesevezetéket beültették a vékonybélbe, és azt kivezették a hasfalra, úgynevezett urosztómát létrehozva ezzel. Így vált lehetővé, hogy a beteg a vizeletet üríteni tudja.

A műtéti eljárás különlegessége, hogy mind a három fázis során laparoszkópos eszközöket használtak az orvosok - mondta Flaskó Tibor egyetemi docens, a klinika igazgatója. A szakember hozzátette, eddig is végeztek húgyhólyag-eltávolító és helyreállító műtéteket, de korábban ezt a has felnyitásával, míg most - az országban elsőként - a teljes műtéti sort laparoszkóppal hajtották végre.

Az operáció során az orvosok olyan modern műszereket használtak, mint a sebész tájékozódását segítő háromdimenziós laparoszkópos torony, ultrahangos vérzéscsillapító eszköz és endoszkópos bélvarrógép. Mindezek együtt azt eredményezték, hogy a beteg hamarabb felépült, kisebb fájdalmat élt át, és nem volt szüksége vérre. A speciális műtét azoknak a betegeknek az életét mentheti meg, akik húgyhólyag daganatban szenvednek, de a kór még nem okozott áttéteket.

További fotók a műtétről a Debreceni Egyetem honlapján >>

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.