A rákmegelőző állapotok

Megosztás:

A végbél- és vastagbélrákok döntő többsége egy rákmegelőző állapotból, az úgynevezett polipból alakul ki. Megfigyelhető-e családi halmozódás? Mekkora veszélyt jelentenek a vastagbél krónikus gyulladással járó betegségei?

A végbél- és vastagbélrákok döntő többsége egy rákmegelőző állapotból - ún. polipból - alakul ki. Ez a folyamat több évig tarthat. Ha a betegséget ebben a stádiumban fedezik fel, akkor szinte 100%-os a gyógyulás esélye. A polipok zöme véletlenszerűen fordul elő, de 2-3%-uk kialakulásánál örökletes tényezők is szerepet játszanak.

A vastagbél idült (krónikus) gyulladásos állapotai közül a nyálkahártya kifekélyesedésével járó úgynevezett colitis ulceroza és a Crohn-betegség jelentenek még fokozott veszélyt a rák kialakulásában.

A végbél- és vastagbélrák azon daganatos megbetegedések közé tartozik, amelyeknél a legkifejezettebben figyelhető meg a családon belüli halmozódás!

A vastagbélrákok 60-65%-a polipokból és a colitis ulceroza talaján alakul ki. A többi 30-35% hátterében azonban olyan genetikai hibák állnak, amelyek következtében a sejtek örökítőanyagában (DNS) fellépő hibák nem kerülnek megfelelően kijavításra (a DNS-hibajavító gének hibája).

E génhibák lehetnek örökletesek vagy szerzettek. (Utóbbi esetben egy olyan génszakasz megváltozásáról van szó, amely normális állapotban a hibajavító gén működését indítja be.) Mindkét esetre jellemző azonban, hogy az így kialakuló rákok sokkal jobb prognózisúak, mint a polipokból kifejlődő esetek, nehezebben adnak áttétet, és sokkal jobb a túlélési arányuk is. Különféle vizsgálatokkal ma már ki lehet mutatni, hogy milyen típusról van szó.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.