A béldaganatok zöme megelőzhető

Megosztás:

Hogyan lehet megelőzni a vastagbélrákot és mikor érdemes elkezdeni a vastagbélszűrést? Csökkenti-e az aszpirin szedése a vastagbélrák kialakulásának esélyét? A Daganatok.hu vendége volt dr. Papp János, a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának professzora.

Polipok a vastagbélben: a rák eltávolítható előfutárai

Papp János: Szeretettel üdvözlök minden résztvevőt, várjuk a kérdéseket!

Mi az a polip?

- Egyszerűsítve talán azt lehet mondani, hogy egy olyanfajta kinövés vagy növedék, amely a nyálkahártya szintjéből kiemelkedik. A polip elég slampos és pongyola kifejezés, mert ezek a fajta kinövések szövettani szerkezetüket tekintve lehetnek teljesen ártalmatlanok, amelyek nem jelentenek fokozott rákkockázatot, és természetesen lehetnek olyanok is, amelyekből később rák alakulhat ki. Sajnos ez rendszerint csak akkor szokott kiderülni, amikor a polipot már eltávolítottuk, megtörténik a szövettani vizsgálata. Polip nem csupán a vastagbélben, hanem számos más szervben is kialakulhat a nyálkahártyából.

A héten derült ki, hogy a vastagbélben van egy 15 mm-es nyeles polipom. Ön szerint mekkora az esély a rákra?

- Becslésem szerint egy 15 mm-es polipban előforduló kis gócú rák előfordulásának az esélye 10-20% között lehet. Hozzá kell azonban tenni, hogy ha ez a fajta rák nem éri el a polip nyelét, akkor a polip eltávolításával gyakorlatilag 100%-os biztonsággal még műtét nélkül is gyógyítható.

40 éves nő vagyok. Két éve volt egy vastagbélpolipom. Örökös hasmenéssel küszködök. Ma véres volt a székletem. Az orvosom szerint csak a végbél gyulladt, de én nem érzek panaszt. Rákos vagyok?

- Minden bizonnyal nem rákos, de egy eltávolított polip után 2-3 évvel újabb vizsgálat indokolt. Ha egy ilyen vizsgálat mutat is újabb polipot, akkor az még nem rák, és ismételten csak a polip eltávolítása válik szükségessé. Annak az esélye, hogy egy korábbi tükrözésnél (amikor az említett polipot eltávolították) elnéztek volna egy másik polipot vagy akár egy már kialakult rákot, igen csekély.

Mit jelent a polip szövettani vizsgálatánál: gócokban enyhe dysplasiát mutató területek?

- A dysplasia olyan szövettani elváltozás vagy jelenség, amely már bizonyos átalakulást jelent a daganat irányában. Ennek különböző fokai lehetnek: az enyhe dysplasia még nem jelent jelentős veszélyt, a súlyos dysplasia azonban már majdnem a korai ráknak a szinonimája. Szeretném azonban hangsúlyozni, hogy a polip eltávolítása ezen súlyos dysplasiás esetekben vagy akár még a polipban kialakuló rák esetén is teljes értékű kezelést jelent.

Tegnapelőtt volt édesapám orvosnál, mert vérzés nyomait tapasztalta. Csütörtökön az első vizsgálaton azt állapították meg, hogy polip található a végbelében. Nagyon félek.

- Amit írt, az nem öröm, de gondoljon arra, hogy ha ezt nem fedezték volna fel, akkor lassan és észrevétlenül egy rák alakulhatott volna ki a vastagbélben. Ha ezt a polipot eltávolítják, akkor abból rák már nem lehet. Magának a polipnak az eltávolítása (tehát annak levágása) nem okoz fájdalmat. Tudnia kell azonban az édesapjának, hogy ennek a polipnak a megjelenésével ő már élete végéig a fokozott rizikójú betegek közé tartozik, és a rendszeres ellenőrzés az életét mentheti meg.

 

Megelőzés: életmód és szűrővizsgálatok

Hogyan lehet megelőzni a vastagbélrákot? Mit lehet tenni ennek érdekében?

- Nagyon egyszerűsített válasz: 1. életmódi rendszabályok - sok rostos étel fogyasztása, kevés zsiradék és kevés vörös hús; 2. a szűrési programokon történő részvétel az ajánlásoknak megfelelően; 3. bárki bármikor vért észlel a székletében, forduljon orvoshoz. Mindezek mellett sem 100%-osan biztos azonban, hogy valaki a daganatot el tudja kerülni, de a daganatos betegség rizikóját a minimálisra lehet csökkenteni.

Mikor kell elkezdeni a vastagbélszűrést annak, aki biztosra akar menni?

- A válasz attól függ, hogy volt-e a családban vastagbélpolip vagy esetleg daganat a közvetlen hozzátartozók között. Tovább befolyásolja a választ az, hogy ezek között a hozzátartozók között ezek a daganatok hány éves korban derültek ki. Amennyiben nem volt ilyen hozzátartozó, akkor általában elég 50 éves kor fölött elkezdeni a különböző szűrési programokat, ha azonban olyan fiatalabb korú hozzátartozó van, aki polipos vagy daganatos volt, akkor ez a korhatár 40-45 évre vagy akár még ez alá is csökkenhet. Hozzá kell még tenni azt, hogy a biztos az orvostudományban mindig viszonylagos, helyesebb lenne nagy valószínűséget írni.

Tényleg megkezdik jövőre a vastagbélszűrést? Kinek kell elmenni?

- A hazai szakértőknek minden vágya az, hogy ez valóban megkezdődjön. Hogy kinek kell elmenni, az a Daganatok.hu honlapon megjelenő ajánlásokban is szerepel: terveink szerint az 50 év feletti lakosságot érintené.

A kolonoszkópiás vizsgálat, azaz a vastagbéltükrözés végezhető-e kábítás, bódítás vagy altatás alatt?

- Igen. Rendszerint törekedni is kellene erre, hiszen ezek nélkül a vastagbéltükrözés kellemetlen vizsgálat. Számos nyugat-európai országban, az Egyesült Államokban és sok más helyen elképzelhetetlen a vastagbéltükrözés ilyen előkészítés nélkül. A kérdésnek egyébként nagyon sok egészségügyi, szervezési és ezen keresztül anyagi konzekvenciája is van. Magyarországon ennek a feltételrendszere többnyire hiányzik. Törekszünk azonban arra, hogy ilyenfajta szolgáltatás minél szélesebb körben elérhető legyen.

Mi határozza meg leginkább a széklet állagát, keménységét? Mely ételek teszik keményebbé és fordítva?

- A széklet konzisztenciája valóban részben diétafüggő. Elsősorban azonban a vastagbél, illetve az emésztőrendszer működésétől függ. Lágyabbá teszi önmagában a nagyobb mennyiségű folyadék fogyasztása. Minden fel nem szívódó anyag (legyen az szilárd vagy folyékony) klasszikusan hasmenést okoz, például a must vagy a savanyú káposzta. A széklet mennyiségét általában növelik a növényi ételek (zöldségek, főzelékek, gyümölcsök, saláták). Ugyancsak közismert, hogy inkább székrekedésre hajlamosít például a csokoládé.

Hogyan lehetne egy szervezetet egészséges (napi) emésztésre szoktatni?

- Rendszeres táplálkozással, elsősorban természetesen bőséges rostanyag (növényi eredetű ételek) fogyasztásával, normális és megfelelő folyadékfogyasztással, rendszeres fizikai mozgással. A székrekedésre hajlamos emberek esetén pedig ügyelve arra, hogy rendszeresen megpróbáljon székletet produkálni. Szóval a kérdés rendkívül összetett, de végső soron (hacsak nincs betegség) a rendszeres székletürítés életmódi tényezőkön, így a páciensen múlik.

Azt lehet hallani, hogy az aszpirin szedése csökkenti a vastagbélrák kialakulásának az esélyét. Szedjünk aszpirint? Mennyit?

- Nehéz röviden egyértelmű választ adni. Az aszpirin valóban bizonyítottan csökkenti azoknak a rákra hajlamosító polipoknak az előfordulását, illetve növekedését, amelyeket egy bizonyos genetikai eltérés vált ki. Nagy nemzetközi, elsősorban amerikai tanulmányok szerint az aszpirint szedők között valóban számottevő mértékben csökken a vastagbélrák előfordulása. Az aszpirinszedésnek azonban van bizonyos kockázata is, például emésztőszervi vérzéseket tud provokálni. További vonatkozása a kérdésnek, hogy az aszpirin egyéb tekintetben is védő hatású lehet, így szív- és érrendszeri betegségek vonatkozásában).

A rossz emésztésnek lehetnek lelki okai?

- Természetesen igen, habár a rossz emésztés alatt nagyon sokféle dolgot szoktak érteni és éppen ezért nehéz a kérdésre egyértelmű választ adni.

Vannak olyan foglalkozások, amelyeknél gyakrabban előfordul ez a betegség?

- Amennyiben a vastagbél daganatos betegségeire vonatkozik a kérdés, akkor tudomásom szerint ez nem foglalkozásfüggő.

 

Figyelmeztető jelek

Milyen tünetei vannak a vastagbélráknak? Engem a legkisebb is érdekel. El tudná sorolni?

- Igen, megkísérelem, bár az egész történet inkább arról szól, hogy ne is legyen valakinek vastagbélrákja és a betegség már rákmegelőző formájában felismerhető és kezelhető legyen. Vannak ún. általános daganattünetek, mint a gyengeség, vérszegénység, fogyás, esetleg lázas állapot (főleg ha ezek együttesen lépnek fel), és helyi tünetek, mint a véres székletürítés, a széklet állagának megváltozása, a székelési rend megváltozása (az eddigi normálistól eltérően hasmenés, székrekedés és különösen ezek egymással történő váltakozása).

Hogyan lehet megkülönböztetni egy "sima" vérzést (mondjuk aranyér) egy olyantól, ami daganatra utalhat?

- Csak vizsgálatokkal. A székletben megjelenő vér nincsen megcímkézve és megjelölve, hogy honnan származik. A tragédia mindig az, ha az ember olyan beteggel találkozik, aki évek óta meglévő vérzését aranyérrel magyarázza, és kiderül hogy korábban polip, később pedig ennek talaján kialakuló rák okozza. Ezeket az embereket teljesen meg lehetne gyógyítani, ha az első vérzésnél nem az aranyérrel magyarázták volna a jelenséget, hanem vizsgálatokkal győződtek volna meg a vérzés eredetéről.

Hol érez fájdalmat az ember, ha vastag- vagy végbélrákja van?

- Sajnos nem a fájdalom a lényeg. A legtöbb daganat addig, amíg operálható állapotban van, semmiféle fájdalmat és többnyire tünetet sem okoz. Éppen ez a probléma, ez a csapda. Azok a daganatok, amelyek már fájdalmat okoznak, rendszerint már rég túl vannak a sikerrel operálhatóság határán. Ha mégis érdekli ezek után, hogy milyen helyen és milyen jellegű fájdalmat okoz, akkor sem tudok erre általános választ adni, hiszen a rák a végbélnyílástól egészen a vakbélig, tehát a has bármelyik pontján előfordulhat.

 

Gyulladások és egyéb betegségek

Érdeklődni szeretnék a fekélyes vastagbélgyulladásról. Ha tükrözték az illetőt és felírtak neki gyógyszereket, akkor az azt jelenti, hogy műtétre nincs szükség? Gyógyszerekkel mennyi ideig tart a felépülés?

- Rendkívül összetett és komplikált kérdésről van szó, amit röviden nem lehet megválaszolni. Akkor indokolt a műtét, ha szövődményként valamilyen életveszélyes állapot alakul ki, vagy ha a betegség olyan speciális formájával állunk szemben, amely közvetlenül rákos elfajulással fenyeget. Ami a gyógyszerekre való reagálást illeti, ez megint csak nagyon különböző lehet, sok mindentől függően (a gyógyszeres kezelés erőssége, fajtája, a betegség jellege, kiterjedése stb.)

Engem az érdekelne, hogy miért van az, hogy bármilyen folyadékot iszom, az nagyon gyorsan szinte átfolyik rajtam. Rengeteget járok WC-re, pedig ideges sem vagyok. A családunkban sok a cukorbeteg. Talán lehet ezért is?

- Az a tünet, amikor valakinél egy szájon keresztül elfogyasztott étel vagy ital rövid idő, szinte percek alatt székletürítést provokál, rendszerint egy ún. irritábilis bélszindrómát takar. Ez a betegség a vegetatív idegrendszer egyfajta működési zavara, és bár ilyenformán az idegrendszerrel kapcsolatban van, mégsem tekinthető klasszikusan "ideges betegségnek". Természetesen - mint mindent a világon - a feszültség és idegesség ezt a betegséget is hátrányosan befolyásolhatja, ronthatja. A cukorbetegség szövődményeként a vegetatív idegrendszer a működése is megváltozhat, ez azonban már egy kicsikét bonyolultabb kérdés.

Két éve a végbélbe torkolló sipolyom volt. Egy fél éve ismét. Szükséges-e a műtéttel való eltávolítása?

- Erre így nem tudok válaszolni, az ilyen sipolyokat rendszerint egy gyulladásos bélbetegség, az ún. Crohn-betegség okozza. Amennyiben ez így van az Ön esetében is, úgy a betegség gyógyszeres kezelése bizonyos reményekre jogosítja, és a sipoly talán műtét nélkül is meggyógyítható. Többnyire azonban műtét is szükséges.

Sok stressznek vagyok kitéve, és ennek mellékhatása - egyre sűrűbben - a hasmenés. Ha ez hosszú távon így megy, veszélyeztetett lehetek-e a vastagbélrákkal, illetve egyéb bélbetegséggel kapcsolatban?

- Mai tudásunk szerint nem. Ez a bizonyos stressz okozta bélműködési zavar (a korábban már említett irritábilis bélszindróma) rendkívüli módon rontja az életminőségét, és éppen ezért egy nagyon kellemetlen és rossz betegség, de nem jelent rákmegelőző állapotot. Természetesen nem jelenti azt sem, hogy védelme volna a rákkal szemben, tehát ha nincs elsőfokú daganatos rokon a családban, akkor a kockázata átlagosnak tekinthető.

Az osztálytársam 15 éves, és arra panaszkodott egyik nap, hogy kijött az aranyere. Ez ennyi idős korban elképzelhető, vagy csak hazudott?

- Elképzelhető, ha nem is típusos.

A Crohn-betegek semmi alkoholt nem ihatnak életük végéig?

- Az alkohol senkinek nem válik igazán egészségére, de amennyire én ismerem, semmiféle olyan tudományos bizonyíték nincs, amely az alkoholnak a Crohn-betegségre gyakorolt kedvezőtlen hatását támasztaná alá.

Papp János: Köszönöm az érdeklődésüket, köszönöm a kérdéseket!

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.