Ezért nem gyógyítja a rákot a B17-vitamin, ami nem is vitamin

Sem a barackmagban található amigdalin, sem ennek félszintetikus változata, a laetril nem gyógyítja a rákot - a B17 pedig önkényes elnevezés, hiszen egyik vegyület esetében sincsen szó vitaminrólSem a barackmagban található amigdalin, sem ennek félszintetikus változata, a laetril nem gyógyítja a rákot - a B17 pedig önkényes elnevezés, hiszen egyik vegyület esetében sincsen szó vitaminról
Illyés András 2014. július 23.
Megosztás:

A B17-ről legutóbb az agydaganatban szenvedő Bajor Imrével kapcsolatban olvashattunk a magyar interneten. A színésznél a hírek szerint eddig egyáltalán nem alkalmaztak hagyományos onkológiai kezelést, B17-infúziót azonban igen. Bajor állapota ettől a kezeléstől sajnos nem javult, és végül egy vidéki kórház belgyógyászatára került, ahol vért és infúziót adtak neki, hogy elkerülje a kiszáradást. Mit érdemes tudni a B17-ről és miért nem javasolják az onkológusok ezt a kezelést?

Bajor Imre betegségéről több helyen is olvashattunk mostanában, egyetlen beszámoló sem említi azonban, hogy a színész végül elfogadta volna a hagyományos onkológiai kezelést. A Bajorról szóló hírek csaknem mindegyike idézi a természetes gyógymódokat alkalmazó Vargha Metodika Intézet névadóját és vezetőjét, dr. Vargha Zoltánt, aki a következőt mondta a Life.hu június 27-ei cikkében: "Igaz, hogy B17-es készítményeket kapott. De a fájdalmai miatt le kellett állni velük. Bajor a kórházban jelenleg is kiszáradás elleni infúziókat kap és már nincsenek fájdalmai. Vért kap, hogy megerősödjön. Ez lesz a döntő."

Mi az a B17?

Az utóbbi pár hétben megjelent hírekből egyelőre nem derült ki, hogy Bajor kezelése pontosan hogyan folytatódik majd. Az egyik legutóbbi, július 2-ai cikk szerint Bajort egy darabig otthon kezelték tovább, és mint a cikk írja, "továbbra is ötvözni szeretnék a hagyományost az alternatív gyógymódokkal, mert eddig ez volt a leghatásosabb azok közül, amelyeket kipróbáltak." Ebből a mondatból sajnos nem derült ki, hogy mit értsünk hagyományos kezelés alatt, hiszen a hivatalos onkológiai kezelésként elfogadott kemoterápiáról eddig egyik beszámoló sem írt. (Bajor Imre augusztus 6-án elhunyt - a szerk.)

"Természetes kemoterápiás" kezelésről ezzel szemben olvashattunk a Life.hu fentebb már idézett cikkében. A teljesen hibás és félrevezető címadás sajnálatos módon ismét csak arra alkalmas, hogy a B17-tel kapcsolatban a magyar interneten is megtalálható káoszt növelje. Kemoterápiáról ugyanis a B17 esetében szó sincs, a "természetes" jelző pedig nyugodtan alkalmazható azokra a kemoterápiás szerekre is, amelyek növényi, vagyis természetes eredetűek. Az egyik legismertebb ezek közül a paklitaxel nevű, emlőrák elleni kemoterápiás szer, amelynek egy csendes-óceáni tiszafa faj, a Taxus brevifolia kérgéből 1967-ben izolált taxol a hatóanyaga. Ugyancsak növényi eredetű rákgyógyszerek a rózsameténgből kinyert vinkrisztin vagy az USA-ban 2013-ban forgalomba került, kutyatej fajokból előállított ingenol-mebutát is.

A laetril a barack és a keserűmandula magjában is előforduló amigdalin félszintetikus származéka, amelyet ifjabb Ernst T. Krebs állított elő az 1950-es években az USA-ban - ő később fél év börtönbüntetést is kapott a laetril forgalmazásáért (Kép: Wikimedia Commons)

A B17 - bár valóban természetes eredetű vegyület - nem rákgyógyszer, és nem is lesz az soha. B17-nek a laetril nevű vegyületet nevezik, ami a barack és a keserűmandula magjában is előforduló amigdalin félszintetikus származéka. Mindkét vegyület az úgynevezett cianogén glikozidok közé tartozik, amelyek a béta-glükozidáz enzimek hatására cukormolekulára, benzaldehidre és hidrogén-cianidra bomlanak. A legfontosabb, hogy a B17-vitamin elnevezés teljesen önkényes, mivel sem az amigdalin, sem a laetril nem nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, tehát nem vitamin - írja Barackmagkultusz című, B17-tel foglalkozó összefoglalójában a Ködpiszkáló blog.

Semmiféle bizonyíték nincs rá, hogy a laetril daganatellenes hatással rendelkezne

Most hogy tisztázódott, miről van szó, amikor a "B17-vitaminról" olvasunk, nézzük meg, hogy milyen hatásmechanizmusra hivatkoznak azok, akik hatékony, alternatív rákterápiaként próbálják nekünk eladni a laetrilt, vagy ajánlani a barackmagok elfogyasztásából származó amigdalint.

A laetril - mint "rákgyógyszer" - az USA-ban az 1970-es években tett szert óriási népszerűségre. A Ködpiszkáló bejegyzése két, a National Cancer Institute (NCI) által elvégzett vizsgálatot is említ, amelyek azonban - sajnálatos módon - teljesen negatív eredményeket hoztak. "Elsőként amerikai egészségügyi szakembereknek írtak levelet és arra kérték őket, hogy számoljanak be a tapasztalataikról. Bár több tízezer amerikai részesült B17-vitaminos kezelésben, csupán 93 esetről kaptak visszajelzést, amiből 68 volt értékelhető. Ebből két esetben teljes, négy esetben részleges gyógyulás volt tapasztalható, míg 62 esetben nem volt változás. Bár az NCI nem kért beszámolót negatív esetekről, 220 orvos több mint ezer esetről számolt be, amelyekben a B17-vitaminnak nem volt jótékony a hatása. 1980-ban klinikai vizsgálatokat végeztek 178 betegen, akik B17-vitamint, egyéb vitaminokat és enzimeket kaptak négy neves klinikán. A vizsgálat eredménye magáért beszél: egyetlen egy beteg esetében sem tapasztaltak javulást, a túlélőknél a daganatok növekedését, számos betegnél pedig a cianidmérgezés tüneteit észlelték. (…) Nem mond újdonságot e tekintetben a 2011-ben elvégzett Cochrane-elemzés sem: nincs tudományos bizonyíték arra, hogy az amigdalin, illetve a laetril jótékony hatással rendelkezne daganatellenes terápiában, sőt használatuk meglehetős kockázattal jár" - írja a blog.

Az alternatív és kiegészítő rákellenes kezelésekkel kapcsolatos kutatási eredményeket rendszeresen áttekintő CAM-Cancer oldal szerint szintén semmilyen bizonyítékkal nem rendelkezünk arra vonatkozóan, hogy a laetril hatékony daganatellenes vegyület lenne. "A laetril fő aktív rákellenes hatóanyagaként a cianidot szokták említeni, amiből rögtön a kezelés toxikusságával kapcsolatos problémák adódnak. A laetril az 1970-es és 80-as években érte el népszerűsége csúcsát, a tudományos közösség azonban attól kezdve elutasítja, hogy egy II-es fázisú kontrollált klinikai vizsgálat - amelyet még 1982-ben végeztek - semmilyen bizonyítékot nem tudott felmutatni a laetril feltételezett rákellenes hatásával kapcsolatban, felmerültek azonban a kezelés biztonságosságával kapcsolatos aggodalmak" - írja az oldal, amelynek beszámolója 2014. április 29-én frissült legutóbb.

De mégis hogyan gyógyítaná a rákot az amigdalin vagy a laetril?

Azok, akik az egyértelmű tudományos bizonyítékokkal szemben még mindig a laetril rákellenes hatása mellett érvelnek, a Zacher Gábor által egy B17-vitamin tájékoztatóból idézett sorokat szokták felhozni a daganatellenes hatásmechanizmus magyarázataként:

"(...) a B17-vitamin-molekulában két rész cukor, egy rész benzaldehid és egy rész cián van, melyek szorosan összekapcsolódnak. Mindenki tudja, hogy a cián erősen mérgező lehet, és kellően nagy mennyiségben halálos. Azonban ebben a természetes állapotában vegyileg nem reagál, és semmiféle hatással nincs az élő szövetekre. A B17-vitamin a rákos sejtek területén bomlik fel, mérgező tartalmát a rákos sejtek területén engedi szabadon és sehol máshol."

"Úgy gondolom, hogy szakmailag ehhez hozzáfűznivalóm nincs, természetes, hogy az emberi hiszékenységet használják ki, amely akár veszélyes is lehet. Egy B17-vitamin injekciós kúráért akár negyedmillió forintot is elkérnek" - írta Zacher az Országos Gyógyszerészeti Intézet "Gyógyszereink" című, 2009. októberi különszámában.

Dr. Bíró Krisztina, az Országos Onkológiai Intézet Belgyógyászati-Onkológiai és Klinikai Farmakológiai Osztályának főorvosa a Webbeteg cikkében ugyancsak megemlíti, hogy sem az amigdalin, sem a laetril nem vitamin. Az önkényes elnevezés ifjabb Ernst T. Krebstől származik, aki a cikk szerint "eleinte azt állította, hogy az általa használt szer gyógyítja a rákot, később azt úgy módosította, hogy "féken tarja", majd miután elnevezte B17 vitaminnak, azt állította, hogy elsősorban a rák megelőzésére alkalmas."

Vagyis feltehetően azért nevezte el vitaminnak a laetrilt, hogy alátámassza vele azt az egyébként minden logikus alapot nélkülöző elméletet, hogy a rák vitaminhiány következtében alakul ki, hasonlóan ahhoz, ahogy a skorbut - bizonyítottan - a C-vitamin hiányának a következménye. Ezt azonban semmi sem támasztja alá, hiszen tudjuk, hogy a rák egy genetikai eredetű betegség: a daganatos elfajulások hátterében minden esetben a sejtek DNS-állományában fellépő változások húzódnak meg. (Mellékszál, de Krebsék pangámsavnak, illetve B15-vitaminnak is elneveztek egy általuk állítólagosan izolált vegyületet, itt azonban az sem világos, hogy pontosan mit is izoláltak eredetileg.)

Bíró cikke azt is megemlíti, hogy Magyarországon az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) nem engedélyezi a készítményt sem gyógyszerként, sem gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítményként, ennek ellenére könnyen hozzá lehet jutni tabletta és vénás készítmény formájában. A Magyarországon mindenféle engedély nélkül forgalmazott, B17-vitamint tartalmazó termékek valószínűsíthetően Mexikóból származnak - teszi hozzá a Ködpiszkáló.

Az USA-ban börtön jár a laetril forgalmazásáért

A Wikipedia amigdalin szócikke arról is ír, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) a rák ellen már 1980-ban hatástalannak nyilvánította ezt a vegyületet, sőt börtönnel fenyegeti azokat, akik rák elleni szerként forgalmazzák (bővebben az FDA egy 2004-es sajtóközleménye: Lengthy Jail Sentence for Vendor of Laetrile—A Quack Medication to Treat Cancer Patients). A CAM-Cancer összefoglalója szerint egy időre maga Krebs is börtönbe került emiatt.

Más országokban a laetril nincs betiltva. Angliában az orvosok például rendelhetnek belőle, és bár gyógyszerként itt sincs elismerve, az orvosok saját felelősségükre mégis alkalmazhatják ezt a kezelést betegeiknél.

* * *

Ajánlott cikkek a témában:

Magyarul:

Barackmagkultusz - a Ködpiszkáló cikke 

A B17-vitamin: csodaszer vagy méreganyag? - a Webbeteg cikke 

A természetben sincsenek csodaszerek a rákra - az Origo cikke 

Angolul:

Laetrile - A CAM-Cancer összefoglalója

Eric Merola and Ralph Moss try to exhume the rotting corpse of Laetrile in a new movie - a Science Based Medicine cikke

The Rise and Fall of Laetrile - a Quackwatch cikke

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: