Alapvetően a sérülékeny fogyasztói réteget célozták meg - Dr. Csupor Dezső írása Varga Gábor gyógygombáiról

A vállalkozás alapvetően az egészségügyi problémákkal küzdő, sérülékeny fogyasztói réteget célozta meg (Képünk illusztráció)A vállalkozás alapvetően az egészségügyi problémákkal küzdő, sérülékeny fogyasztói réteget célozta meg (Képünk illusztráció)
Daganatok.hu 2014. május 16.
Megosztás:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nemrég megállapította, hogy a Max-Immun Kft. a gyógygomba-kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítőit jogszerűtlen módon népszerűsítette. A hivatal ezért 21 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást, amely többféle néven különböző gombakivonatokat tartalmazó termékeket forgalmaz. Cikkünkben a gyógyszerekkel, gyógynövényekkel és étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos tévhitekkel foglalkozó Ködpiszkáló blog bejegyzését közöljük, kiegészített és szerkesztett formában.

(Az eredeti poszt - a szöveg eredeti hivatkozásaival együtt - itt olvasható teljes terjedelmében: Balsors akit régen tép... Mi a baj Varga Gábor gyógygombáival? - a szerk.)

2012 januárjától 2013. április 17-ig televíziós és rádióműsorokban, különböző újságokban, a vállalkozás honlapján és előadásokban megjelenő tájékoztatásokban a termékek lényegi összetevőit tartalmazó gombakivonatokról gyógyhatásállítások hangzottak el, áll a Gazdasági Versenyhivatal közleményében. (A GVH döntéséről az mfor.hu április 24-ei cikkében olvashat bővebben: Gyógygomba kivonat miatt 21 milliós bírság a GVH-tól - a szerk.)

- Az ország egyik leg(el)ismertebb hatóanyag-szakértőjéhez köthető céget nem először marasztalja el a hivatal. A Varga Gábor közgazdász és történész nevével fémjelzett termékekkel kapcsolatban ez már a harmadik versenyhivatali eljárás - és a legnagyobb bírság - kezdi a Ködpiszkáló blogon megjelent írását dr. Csupor Dezső gyógyszerész, egyetemi adjunktus (Szegedi Tudományegyetem, Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet).

A Max-Immun Kft. ellen eddig lefolytatott versenyhivatali eljárások

2008. július 9-én a fogyasztók megtévesztése miatt 1.000.000 forintos bírsággal sújtották a céget, ami ellen nem élt jogorvoslattal. A Max-Immun Kft. ugyanis az általa forgalmazott étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos egyes reklámjaiban fogyasztók megtévesztésére alkalmas állításokat tett. Konkrétabban: a MAX-IMMUN Rák- és Immunkutató Kft. "vitanaX PX-4" és "vitanaX" - gombakivonatot tartalmazó - készítményeit népszerűsítő kommunikáció vizsgálata során megállapítást nyert, hogy a vállalkozás több tekintetben is a fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított.

Egyrészt nem bizonyított állításokat tett közzé a hatások áttételességéről (azzal, hogy a termékek hatásait közvetett úton, az immunrendszerre gyakorolt hatáson keresztül magyarázta), másrészt nem bizonyított felsőfokú jelzőket (például: "jelenleg a szakirodalom nem ismer hatékonyabb természetes immunerősítőt és rákellenes hatóanyagot"), túlzó állításokat alkalmazott (például: "a nőgyógyászati tumorokban szenvedők kiegészítő terápiájában is eddig soha nem látott hatékonyságú eszköz"), továbbá egyes egyéb állításait (például: "felerősíti más terápiák jótékony hatását") sem bizonyította megfelelően.

A megtévesztő gyakorlat ismertetése részletesen megtalálható a Versenytanács határozatában. Érdekesség, hogy a GVH honlapján található egy szerzőmegjelölés nélküli írás, amely szerint:

A Versenytanács megértőnek mutatkozott, jelképes, 1 millió forintos bírság kiszabásáról döntött. Figyelemmel volt arra, hogy az eljárás kezdeti szakaszában, önként megváltoztatta tájékoztatási gyakorlatát. Az eljárás alá vont korábbi - jogellenesnek minősített - tájékoztatási gyakorlata is inkább a hazai jogszabályok ismeretének hiányát, és azok értelmezésében való járatlanságot tükrözik, mintsem a jogszabályokkal való tudatos szembefordulás szándékát.

Tette ezt annak ellenére, hogy maga is megjegyezte, hogy akár a két termék forgalmi adataiból, akár az eljárás alá vont által becsatolt számlák alapján megállapított reklámköltségből kiindulva számottevően magasabb bírságalap adódott volna. A határozatból nem derül ki az eljárás alá vont előző évi nettó árbevétele. Elmondható, hogy az ügy a Versenytanács következetlenségét mutatja: hasonló jellegű jogsértéseknél nem szokott jelképes bírságot kiszabni.

2011. október 7-én a fogyasztók megtévesztése miatt 8.000.000 forintos bírsággal sújtották a céget. Az indoklásban 66 oldalon át ismertetik a visszaélőnek minősített gyakorlatot, a túlzó, alá nem támasztott állításokat, reklámokat. Az eljárással kapcsolatban közigazgatási per indult, ez jogerősen lezárult, a GVH döntését nem tartotta megalapozottnak és a Versenyhivatalt új eljárásra kötelezte. A Fővárosi Törvényszék paragrafusokra való hivatkozásokban hemzsegő, legkiválóbb bikkfanyelven megírt döntése itt olvasható.

A vállalkozás alapvetően az egészségügyi problémákkal küzdő, sérülékeny fogyasztói réteget célozta meg

2014. április 24-én, a legújabb döntésében a GVH megállapította, hogy a MAX-IMMUN Rák- és Immunkutató Kft. a gyógygomba kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítőit jogszerűtlen módon népszerűsítette, ezért a hivatal 21.000.000 Ft bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A vállalkozás Aquanax, Cardianax/Caronax, Cranalgon, Dietanax/Dianax, Flavogenin Pro, Gastroanax/Gashonax, Immunax Balance/Imonax Balance, Immunax C/Imonax C, Immunax Cor/Imonax Gan, Immunax Osteo/Imonax Teo, Metanax, Neuranax/Neonax, Vargastem, Virostat/Viranax, Vitanax PX4, illetve Vitanax PX4S néven különböző gombakivonatokat
tartalmazó termékeket forgalmaz.

2012 januárjától 2013. április 17-ig televíziós és rádióműsorokban, különböző újságokban, a vállalkozás honlapján és előadásokban megjelenő tájékoztatásokban a termékek lényegi összetevőit tartalmazó gombakivonatokról gyógyhatásállítások hangzottak el. A GVH a bírság meghatározásánál súlyosító körülményként értékelte, hogy (...) a kereskedelmi gyakorlat központi eleme volt a jogsértő kommunikációk alkalmazása, illetve azt a körülményt, hogy a vállalkozás alapvetően az egészségügyi problémákkal küzdő, sérülékeny fogyasztói réteget célozta meg.

Néhány dolgot érdemes leszögezni:

  • a gyógygombák egy része bizonyítottan rendelkezik bizonyos gyógyhatásokkal,
  • ez azonban nem jelenti azt, hogy az azokból készült termékek is hatásosak lennének (a termék minősége és adagolása kulcsfontosságú, ezért konkrét termékkel kellene bizonyítani a gyógyhatást - ez nem történt meg);
  • különösen nem jelenti azt, hogy a gyógygombatermék olyan csodás hatással rendelkezne, amit még a gomba sem "tud"!
  • Annak ellenére, hogy egy adott termék bizonyos hatása nincs bizonyítva, természetesen még létezhet. Csakhogy
  • előbb arra kellene pénzt, energiát fordítani, hogy igazolják azt, amit a betegekkel el akarnak hitetni,
  • és csak ezután kezdjük el kasszírozni a milliárdokat. (Ebben illene példát venni a sokat kárhoztatott gyógyszeriparról!)
  • Emlékeztetőül: a Max-Immun Kft. 2012-es nettó árbevétele 1.766.916.000 Ft. A bírság összege 21.000.000 Ft.

* * *

A Ködpiszkáló blog további, gyógygombákkal kapcsolatos írásai:

Balsors akit régen tép... Mi a baj Varga Gábor gyógygombáival? 

Kórokozó... vallás... demokrácia... gyógygomba? 

Mit ér a hatóanyag-szakértő, ha magyar? 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: