Férfiakat érintő ráktípusok - Géczi Lajos válaszolt

Megosztás:

Here-, prosztata-, vese-, valamint húgyhólyagrákkal kapcsolatban tettünk fel kérdéseket április hónapban szakértőnknek, Dr. Géczi Lajosnak, az Országos Onkológiai Intézet főorvosának. Az olvasói kérdések alapján a legtöbbeket az érdekel, hogy "hogyan hat a betegség, illetve a kezelés a szexuális életre?" E téma mellett még számos fontos és érdekes információt kaphat férfi és nő, kezelés alatt álló beteg és egészséges ember egyaránt.

 A férfiakat érintő ráktípusok közül melyik, milyen hatással lehet a szexuális életre, illetve a nemzőképességre?

A fiatalemberek körében leggyakrabban a heredaganattal kapcsolatban merül fel ez a kérdés. Ezzel kapcsolatban tudni kell, hogy ez a betegség általában egyoldali, egy herének az eltávolításától pedig nem lesz valaki feltétlenül szexuálisan inaktív, és nem veszíti el a termőképességét sem.

A prosztatadaganatoknak korai tünete lehet a potenciazavar, de a tumor eltávolítása (a prosztatával együtt) és a hormonkezelés is vezethet ilyen problémákhoz.

Húgyhólyag daganat esetén a műtét egyik szövődményeként alakulhat ki ilyen probléma. Ez azért fordulhat elő, mert a műtét során a szexuális aktivitáshoz szükséges idegrostokat is el kell néha vágni - így nyilván sérülhet ez a funkció.

Ha valakinek a péniszén alakul ki daganat, és az olyan nagy, hogy eleve lehetetlenné teszi a szexuális aktivitást, nyilvánvalóan szintén érinti ez a probléma.

Az urológiai daganatok közül a vesedaganat általában nem okoz ilyen problémát. Fontos azonban megjegyezni, bár nem jár szexuális zavarral, de a herezacskón észlelt visszértágulat a daganat egyik jele lehet.

A rehabilitáció, lelki kezelés - ha lelki okok miatt vannak potenciazavarai valakinek - mennyire megoldott? Mennyire tartják ezt a témát fontosnak az orvosok?

Ha vélhetőleg lelki oka van is az impotenciának vagy a potenciazavarnak, először akkor is mindenképpen urológus szakorvoshoz kell fordulni. Csak az itt elvégzett vizsgálatokkal állapítható meg egyértelműen, hogy valóban pszichés elváltozásról van-e szó, vagy esetleg szervi elváltozásról, melynek tünete a szexuális zavar. Ha organikus elváltozás kizárható, megfelelő pszichológushoz, terapeutához irányítják a beteget, aki segíteni tud megoldani a problémát.

Milyen orvoshoz, hova lehet fordulni kérdésekkel, illetve ellenőrző vizsgálatokért? Mikor érdemes urológushoz menni, mikor onkológushoz - mi a különbség?

Ha urológiai daganattal kapcsolatos gyanú merül fel valakiben (hererákra, prosztatarákra, stb.-re gyanakszik), elsődlegesen urológus szakorvoshoz kell fordulni. Ennek gyakorlati útja az, hogy az ember felkeresi a háziorvosát, aki a panaszok alapján beutalót ad megfelelő szakrendelésre. A háziorvost már csak azért is érdemes megkérdezni a témáról, mert előfordulhat, hogy az adott területen éppen folyik valamilyen ingyenes szűrőprogram, amiben részt vehet a páciens.

Az urológus tudja elvégezni azokat a vizsgálatokat és műtéti beavatkozásokat, melyekkel igazolható vagy kizárható a daganat léte. A beavatkozás során nyert szövettani mintából állapítható meg, hogy milyen daganatról van szó, és szükséges-e kiegészítő onkológiai kezelés.

Az onkológus feladata ekkor kezdődik. Ő nem operál, hanem a szövettanilag igazolt daganatos beteg további kezelését végzi. Az onkológiai kezelés lehet gyógyszeres, sugárkezelés, immunterápia vagy újabb (célzott, vagy "targeted") kezelési forma.

Melyik ráktípusnál van lehetőség szűrésre - mi az akadálya az összes urológiai daganattípus szűrésének?

A prosztatadaganatnál érdemes lenne szervezett szűrést bevezetni, de egyelőre ennek a finanszírozása nem megoldott. A szűrésre alkalmas módszer a prosztata specifikus antigén (PSA) szint vérből való meghatározásából, és a prosztata (végbélen keresztül, kézzel való) tapintásából áll (ez utóbbit "rectális digitális vizsgálat"-nak nevezik). Szükség esetén, betegség gyanúja miatt ultrahang vizsgálatot is szoktak végezni. A páciens kezdeményezésére bármelyik urológus elvégezheti az említett vizsgálatokat - a PSA meghatározás nem egy drága vizsgálat.

A többi (speciálisan férfiakat érintő) daganatfajtára egyelőre nincs megfelelő szűrőmódszer. Vesedaganatnál, húgyhólyag daganatnál a korai felismerésre koncentrálunk. A heredaganatot sem érdemes szűrni, viszont ha valaki csomót, göböt tapint a herében, vagy megduzzad a heréje, akkor érdemes rövid időn belül orvoshoz fordulni, segíthet a korai diagnózis felállításában.

Sokak félelme a kézzel, végbélen keresztül történő vizsgálat...

A kézzel történő, más néven fizikális vizsgálat elengedhetetlen. Az orvosi vizsgálat első része már az ókorban is a megtekintés és a tapintás volt. Nyilvánvalóan, ha nyomásra fájdalmas egy szerv, azt finoman kell megtapintani, érzéssel, vagy esetleg alkalmazhatunk ilyen esetekben ultrahangvizsgálatot is. Általában, egészséges embernek maga a fizikális vizsgálat nem fájdalmas. A szűrésen megjelent páciensek többsége általában egészséges, panaszmentes önkéntes. Nyilván többeknek kellemetlen a végbélen keresztül történő tapintás, hiszen ez nem egy mindennapos, szokványos beavatkozás, de bizonyos kor felett az általános orvosi vizsgálat része kell hogy legyen. A vizsgálatra panasszal érkezők vizsgálata nem jelent szűrővizsgálatot, hanem adott betegség esetén a korai diagnózist segíti. Ezért fontos a daganatok korai tüneteinek ismerete.

"Csomót érzek a herémben - mi lehet ez" - kérdezi nagyon sok férfiolvasónk. Mire kell figyelni, mikor kell orvoshoz menni, mi tekinthető normálisnak, milyen rákon kívüli, egyéb betegségekre utalhat ez a tünet?

Ha valaki csomót érez a heréjében, 6-8% valószínűséggel van rák a tünet mögött. Számos egyéb probléma is okozhat csomót: például, ha valaki megütötte a heréjét, bevérzik, esetleg ott van egy régi heg, stb. Mindenesetre, ha valaki egy új duzzanatot fedez fel a heréjében, érdemes orvoshoz fordulnia, hogy tisztázzák az okát. Ilyenkor a tapintás mellett rendszeresen alkalmazunk hereultrahang vizsgálatot. Ezek alapján eldönthető, hogy igényel-e speciális ellátást a páciens.

A prosztata gondok hány százaléka vezet rákhoz, mik ennek az előzményei?

A prosztata gondok többsége nem daganatos megbetegedés. Fiatal korban a prosztata gyulladása a gyakori. Időseknél leggyakrabban a prosztata megnagyobbodása (prosztata túltengés) okoz problémát, de fiataloknál ez is előfordulhat. Vizelési panaszok esetén mindenképp érdemes urológus szakorvoshoz fordulni: a szakemberek el tudják végezni a PSA szint mérést (a prosztata specifikus antigén szint vérből való meghatározása), illetve a kézzel, végbélen át történő vizsgálatot is, ami támpontot ad a további teendőkhöz.

Nőként hogyan lehet figyelni a párunkra - mikor kell rávenni, hogy forduljon orvoshoz?

A szexuális aktus előtt, esetleg alatt, a here tapintása során felismert göb vagy keménység, a here alakjának megváltozása felvetheti valamilyen betegség gyanúját a partnerben is. Számos olyan esetünk van, mikor a partner kezdeményezi a vizsgálatokat, és így sikerül időben diagnosztizálni a betegséget.

Milyen - vizelettel, vizeléssel kapcsolatos - elváltozásokra kell különösen odafigyelni?

Ezt a kérdést ketté kell osztani. Egyrészt nagyon oda kell figyelni a vizeletben megjelenő vérre (orvosi nevén vérvizelésről, vagy hematuriáról beszélünk). Ez nem csak erős vérzés formájában jelentkezhet, lehet a vizelet rózsaszín, illetve van olyan eset, amikor más okból végzett laborvizsgálat során derül ki a probléma. Ennek okát mindenképp ki kell vizsgáltatni urológus, nephrológus szakemberrel.

Lehetnek a vizelési szokásokkal, funkciókkal kapcsolatos gondok: ha valakinek éjszaka kell vizelni, gyakrabban jár a vécére vagy nehezebben indul a vizelete, leggyakrabban prosztata megbetegedésre gondolhatunk. Ez főleg idős korban fordul elől, amikor a prosztata megnagyobbodása során prosztata túltengés alakul ki - ennek a vizsgálata szintén urológus szakember feladata. A problémák egy részében megoldást jelent a gyógyszeres kezelés, másoknál műtéti beavatkozással szabadítják fel a vizelet elfolyási akadályt.

Milyen kezelési módszerek vannak a férfiakat érintő ráktípusokra vonatkozóan; van-e újdonság, fejlődés ezen a téren?

A kezelési módszerek közül az uro-onkológiai daganatok terén elsősorban a vesedaganatok kezelésében van új forma: a célzott ("targeted") kezelés. Magyarországon három ilyen készítmény már hozzáférhető. A célzott terápiás szerek a vesedaganatok kezelését teljesen megváltoztatták, forradalmasították. E gyógyszerek némelyike receptre is felírható, más részük csak egyedi méltányossági kérem alapján igényelhető.

A többi daganattípusban nincs ilyen óriási előrelépés, a kialakult hagyományos kezelési módok az utóbbi három-négy évben alapvetően nem változtak, ugyanakkor bizonyos alkalmazási formák nyilvánvalóan finomodtak a betegség stádium-beosztásának megfelelően. Manapság előtérbe kerültek a funkció-, illetve szerv-megtartó a műtétek és a beteg életminőségét szem előtt tartó gyógyszeres kezelések.

A férfiakat érintő ráktípusokban milyen újdonságot tárt fel a molekuláris genetika?

A molekuláris genetikai vizsgálatoknak egyre nagyobb jelentősége van az onkológiában. A daganatok kialakulásának molekuláris genetikai vizsgálatával egyre többet tudunk meg a daganatok kialakulásáról, a kialakult daganatok biológiai természetéről, és a kezelés várható hatékonyságáról. Az örökletes, családi halmozódású esetek vizsgálata a felelős géneket, vagy mutációkat tárja fel. Heredaganatokkal kapcsolatosan mi magunk is részt veszünk olyan vizsgálatokban, melyben a különböző molekuláris, genetikai eltéréseket vizsgáljuk nemzetközi együttműködésben. Az örökletes daganatok területén várhatóan kialakulnak olyan módszerek, melyekkel vizsgálható, hogy egy-egy daganat örökletes-e, vagy sem, így lehetővé válhat a leszármazottak genetikai gondozása, illetve célzottan szűrhetjük a veszélyeztetett embereket.

Melyik ráktípus esetén van lehetőség megelőzésre?

Ezzel kapcsolatban a húgyhólyag daganatokat érdemes elsőként megemlíteni. Nagyon fontos a bő folyadék fogyasztás, a dohányzás elhagyása és bizonyos festékek mellőzése.

A vesedaganat rizikóját is csökkenti a fokozott folyadék-bevitel. A dohányzás elhagyása itt is fontos, emellett a túlsúly kerülése is védő hatású.

A heredaganattal kapcsolatosan a fenti kockázati tényezők hatásáról nem tudunk. Ebben a ráktípusban arra kell odafigyelni, hogy a herezacskóba le nem szállt here az egyik hajlamosító tényező. Ha ezt egy operációval hat éves kor előtt megoldják, nem marad a here a hasüregben, illetve a lágyékhajlatban, és megelőzhető a betegség kialakulása.

Van olyan ráktípus, amihez a férfihormonoknak van köze? (Esetleg hasonló módon a nőknél előforduló hormon-érzékeny emlőrákok eseteihez?)

A prosztatadaganat hormon-érzékeny, az emlődaganatnál talán még jobban is reagál a hormonkezelésekre. A kiterjedt, illetve már áttéteket adó betegségnél éppen ezért ezt a módszert alkalmazzuk elsődleges kezelésként. Segítségével akár évekig egyensúlyban tarthatók az előrehaladott rákban szenvedő betegek is.

A heredaganatoknál egyelőre nem bizonyított, de állatkísérletekkel alátámasztott az a hipotézis, hogy bizonyos fajtái az anyaméhben lévő hormonális változások hatására alakulnak ki.

A többi urológiai daganat esetében hormonkezelést nem szoktunk alkalmazni.

Mit lehet mondani a gyógyulási arányokról az urológiai daganatok esetén?

Ez elsősorban a beteg szövettani típusától, a daganat kiterjedtségétől, és az adott típusban ismert gyógyítási lehetőségtől függ. Általánosságban megfogalmazható, hogy a korán felismert, lokálisan nem kiterjedt daganat műtéti beavatkozással csaknem 100%-ban gyógyítható. Ezért fontos a korai diagnózis, a szűrés. A nem operálható, kiterjedt, vagy áttéteket adó daganatos betegség komplex kezelést igényel.

Bizonyos daganatok eredményesen kezelhetők gyógyszeresen. Ilyen például a heredaganat - még az előrehaladott, áttétekkel rendelkező betegeknél is igen hatékony a kemoterápia. Természetesen ennek a daganatnak is van kevésbé befolyásolható változata, de szerencsére ez nagyon ritka (ilyen például a heréből kiindulású szarkóma).

A prosztatadaganatoknál is hasonló a helyzet: korai esetben operációval jól meggyógyítható, de ha a műtét nem megoldható, hormonkezeléssel a betegség sokáig egyensúlyban tartható. Az egyensúly nem jelent tumor-mentességet, de a beteg stabil állapotba kerül, daganata évekig nem növekszik, és jó életminőségben tud élni a kezelések segítségével.

Ugyanez vonatkozik a vesedaganatok kezelésére: a már áttétet adott daganat további terjedése akár évekig megakadályozható, a betegség rosszabbodásáig eltelt idő, a beteg túlélése hónapokkal javítható jó általános állapot mellett.

Az előrehaladott húgyhólyagdaganatok kezelésében is hatékony a kemoterápia, 50-60%-ban a daganat megkisebbedése érhető el a beteg várható túlélésének javulásával.

Mindenképpen nagy előrelépés az rák gyógyításában az, hogy megfelelő gyógyszerek bevétele mellett bizonyos tumorokkal jó életminőségben, gyakorlatilag úgy élhet valaki, mintha egészséges lenne.

Kiegészítő kezelésekről, életminőséget befolyásoló tényezőkről mit érdemes tudni a férfiakat érintő ráktípusok kapcsán?

A kiegészítő kezelésekkel nagyon kell vigyázni, mert ronthatják az onkológiai kezelés hatékonyságát. A betegeknek antioxidánst tartalmazó szereket például - pont emiatt - nem szabad szedni kemoterápia alatt.

Heredaganatoknál a detoxikálás (bő folyadékbevitel) a kezelés alatti és utáni napokban csökkenti a mellékhatások gyakoriságát és súlyosságát. A különféle növényi kivonatok alkalmazása befolyásolja a bevitt anyagok lebomlását és kiürülését, megváltozhatja a gyógyszer hatékonyságát.

Vesedaganatnál is óvatosnak kell lenni, mert az alkalmazott gyógyszereinket lebontó enzimeket serkenthetik vagy gátolhatják a különféle ellenőrizetlenül szedett élelmiszerek, vagy gyógyhatású készítmények, így akár hatástalanná is tehetik az egyébként igen költséges kezeléseket. Ismert például, hogy bizonyos gyógyszerek mellett nem szabad grapefruit levet inni, mert a bevitt gyógyszer lebomlását befolyásolja, így a hatását csökkenti.

Ha valaki onkológiai kezelésben részesül, mindenképpen konzultáljon a kezelőorvosával, külön-külön minden szóba kerülő, esetleg alkalmazandó kiegészítő termékkel kapcsolatban. Mindig egyénenként mérlegeljük, hogy mit ajánlunk a betegnek ezen a téren. Van, akinek csak vitamin-koncentrátumot ajánlunk, van, hogy nyomelemekre is szükség van, illetve vannak szerek, melyeknek a szedése a kemoterápiás kezelések közötti időszakban szerencsés. Legjobb, ha a beteg egyénre szabott terápiát kap, egyénre szabott kiegészítő (szupportív) kezeléssel.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: