A húgyhólyagrák kezelésének mellékhatásai

Megosztás:

A húgyhólyagrák kezelési módszerei közül csak a húgycsövön át történő tumoreltávolítás nem eredményez mellékhatásokat. Az egyéb kezelések mellékhatásai szerencsére csak átmeneti jellegűek.

A hólyagrák kezelésében alkalmazott eljárások - a húgycsövön át történő, egyszerűbb tumoreltávolítás (TUR) kivételével - mindegyike jár valamilyen káros mellékhatással. A sugárkezelés a szokványos, máshol részletesen tárgyalt káros mellékhatásokon (fáradtság, hányinger, hányás, hasmenés) kívül a hólyagráknak a belső nemi szervekhez való közelsége miatt még a nemzőképességgel, illetve a megtermékenyíthetőséggel kapcsolatban is okozhat problémákat, és a sugárzás okozta szövetkárosodások a közösülést is fájdalmassá, kényelmetlenné tehetik.

A helyileg alkalmazott kemoterápiás kezelés a hólyag irritációját, nyálkahártya-gyulladást vált ki. A szájon át, vagy intravénásan történő beadás esetén pedig hatásuk az egész szervezetet érinti és a máshol részletesen ismertetett mellékhatások - étvágyvesztés, hányinger, hányás, legyengülés, fáradékonyság, fertőzések iránti fokozott hajlam, szájüregi nyálkahártya-gyulladás, fekélyek, hajhullás - jelentkezhetnek, egyénenként igen változatos és eltérő formában.

A mellékhatások többsége szerencsére csak átmeneti jellegű. A kemoterápiás kezelés befejezése után idővel elmúlnak. Igen fontos, hogy az étvágyvesztés ellenére gyakori kalóriadús táplálással a beteg jóltápláltságát megőrizzük, mert a jól táplált betegek jobban viselik a kezelés káros mellékhatásait.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.