A dohányzás és a rák

Megosztás:

Az iparilag fejlett országokban - köztük Magyarországon - a dohányzás felelős a halálos kimenetelű rákos megbetegedések mintegy harmadáért. A rákos halálozások egyharmada tehát pusztán azzal megelőzhető lenne, ha kiküszöbölnénk a dohányzást.

A dohányzás káros hatásai sokkal nagyobbak, mint korábban gondolták. A dohányzás több mint húszféle megbetegedés kialakulásában és e megbetegedések okozta halálozásban játszik fontos vezető szerepet. A szív- és érbetegségek 25-30%-a, a krónikus hörgőgyulladás és tüdőtágulat okozta halálozások 75%-a, a tüdőrákos halálozások mintegy 90%-a tulajdonítható közvetlenül a dohányzásnak.

A 35-69 éves korosztályokban a halálozási arány a dohányosok körében háromszor magasabb, mint a nemdohányzók között. A dohányzás okozta halálozások fele a középkorúak, 35-64 éves korúak körét érinti. A rendszeresen dohányzók, cigarettázók fele végül is e szokások által előidézett betegségben hal meg és a rendszeres cigarettázás mintegy 7-8 évvel rövidíti meg a dohányosok átlagos élettartamát a nem dohányzókéhoz képest.

Hazánk sajnos az élvonalba tartozik. Az egy főre eső cigarettafogyasztás a kelet-közép-európai országok között is nálunk a legmagasabb: 2010-ben Magyarországon évi 14,2 milliárd szál volt az egy főre jutó évi cigarettafogyasztás, fejenként tehát 1420 darab.

A hazai dohányzással kapcsolatos, felnőtt populációra vonatkozó adatok szerint a 15 éven felüliek 38%-a, a 15-24 éves korosztály 50%-a, a 40-54 éves korosztály 49%-a, az 55 éven felülieknek pedig a 20%-a dohányzik jelenleg. Ha a 18-tól a 79 évesig terjedő korosztályt vesszük, akkor elmondható, hogy 33%-uk dohányzik napi rendszerességgel. (További friss adatok itt érhetőek el).

Dohányzási szokások és passzív dohányzás a gyermekek és a fiatalok körében

Kiemelt figyelmet érdemel még a gyermekkorban és a fiatalkorban történő dohányzás, illetve a gyermekeket, fiatalokat érő dohányfüst-kitettség. A legutóbbi hazai felmérések szerint a fővárosi óvodásoknak még mindig 29%-a passzív dohányos. A gyermek jelenlétében dohányzó családokban a gyerekek 23,7 százaléka naponta 1-5 db cigaretta füstjét kénytelen beszívni, 42,4 százalékuk 6-10 db cigarettáét, 22 százalékuk 11-20 db cigarettáét, 11,9 százalékuk pedig 21 db cigarettánál is többet. A családok 41%-ában dohányzik valaki. Ők a gyermek jelenlétében 21,5%-ban rendszeresen, alkalmanként pedig 50,5%-ban dohányoznak.

Egy másik, 2008-as magyar kutatás alapján hazánkban a tanulók több mint fele (57,9%) kipróbálta már a cigarettát élete során (fiúk: 56,5%, lányok: 58,4%). Ezen belül a valaha dohányzók 18%-a 10 éves kora előtt szívta el az első slukkot - olvasható a Dohányzás Fókuszpont weboldalán.

 

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.