Jön a dohányzás elleni védőoltás

Daganatok.hu 2016. március 16.
Megosztás:

A védőoltással olyan antitesteket (fehérjéket) termeltetnek a szervezettel, amelyek hozzákötődnek a nikotinmolekulákhoz, és lebontják azokat. Mivel a nikotin így nem képes eljutni az agyig, a páciens egyre kisebb késztetést érez, hogy rágyújtson.

Nem ez az első próbálkozás, hogy dohányzás elleni vakcinát fejlesszenek, két évvel ezelőtt már zajlottak klinikai kísérletek. Akkor azonban a páciensek csupán 30 százalékánál fejtett ki hatást a kísérleti védőoltás, ami nem mondható fényes eredménynek - írja az Origo beszámolója.

A fejlesztést végző kaliforniai Scripps Research Institute viszont nem adta fel, további módosításokat hajtott végre a hatóanyagon. Az egérkísérletek alapján - szintén két éve - úgy tűnt, az igyekezet eredményes volt, és a kísérletben alkalmazott egerek 60 százalékánál sikerült csökkenteni a nikotinfüggőséget.

A kutatók most újabb fejlesztést végeztek a vakcinán. Meghatározták a hordozó fehérjék és nikotinmolekulák optimális koncentrációját, amely a lehető leggyorsabban váltja ki a szervezet védekező reakcióit a káros vegyülettel szemben. Az egérkísérletekben a védőoltás már a beadást követő első tíz percben hatni kezdett.

A kutatók abban reménykednek, hogy hamarosan a humán klinikai kísérletek is megkezdődhetnek.

Korábbi cikkünk: Tapasszal vagy tablettával hatékonyabb-e a dohányzásról történő leszokás?

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.