Dohányzás és nyelőcsőrák

Megosztás:

Gondosan követett eset- és csoporttanulmányok adatai egyaránt bizonyítják, hogy a dohányzás a nyelőcsőrák képződésben is az egyik legfontosabb oki tényező. A dohányzás kockázatnövelő szerepét különböző tanulmányokban igen különbözőnek (1,3-szerestől 11,1-szeresig terjedőnek) találták az erős dohányosok körében a nem dohányosokhoz viszonyítva. A kockázatnövekedés mértékét a cigarettázókban, pipázókban és szivarozókban egyformának találták. Az alkoholizálás és dohányzás együttesen ismeretlen mechanizmus révén ugyan, de egymást erősítve hat és fokozza a kockázatot. A dohányzás abbahagyásával a nyelőcsőrák kialakulásának kockázata már a dohányzás elhagyása utáni első esztendőkben is gyorsan esik és 16 év után a nem dohányosokban észlelt szintre csökken.

Daganatos betegség és táplálkozás

Az egyik legfontosabb dolog, amit tehet annak érdekében, hogy maximalizálja a rákgyógyító kezelés hatását és elősegítse gyorsabb felépülését, hogy a lehető legjobb tápláltsági állapotba hozza magát. Honlapunkon olvashat a megváltozott tápanyagigényről, a megfelelő táplálkozás fő akadályairól, valamint a speciális, gyógyászati célra szánt élelmiszerek szerepéről.

Részletek: Daganatdieta.hu

Étrend rákbetegségben

Kérdezze dietetikusunkat!

Kalkulátorok

Receptek

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.